Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Thursday, August 27, 2009

sesuci kasih seorang isteri 28

“Angah!!!.”
Niatku untuk duduk terbatal sama sekali. Aku mengisyaratkan agar Siti keluar sebentar meninggalkan aku di sini. Dia akur.
“Terima kasih banyak-banyak, ngah. Aku hutang banyak dengan kau.”
“Ya, memang banyak.” Aku yakin Irman sudah dilepaskan dan sebaik sahaja papa dan mama sampai di rumah along, mereka akan segera berlepas pulang kembali ke tanah air. Mudah-mudahan along sedar yang tiada apa diperolehnya setelah bertahun-tahun mengabaikan papa dan mama.
“Saya berdoa ini yang terakhir sekali, long. Saya dah tak sanggup. Perempuan tu sekarang dah bukan anak dara lagi sedangkan saya sikit pun tak ada perasaan.”
“Aku betul-betul minta maaf. Aku akan jelaskan hal ni dengan papa dan mama.”
“Eh, gila ke apa?.” Memberitahu mama dan papa maknanya memberitahu Alishah sekali.
“Tak. Aku cuma nak minta ampun dengan diorang. Rahsia ni tetap akan jadi rahsia kita berdua.”
Tahu tak apa…
“Pesan dengan kak long dan anak-anak along tu. Kalau rahsia ni pecah, bukan lagi orang lain tapi saya sendiri yang akan musnahkan keluarga along tu.” Ugutku penuh emosi. Aku akan melakukan apa saja kalau sampai rahsia ini bocor.
Sudahlah aku berkorban begini besar, andai kata pecah juga…masyaallah…kuatkanlah hatiku untuk bersabar.
“Aku berjanji, ngah. Aku dah banyak menyusahkan kau. Aku minta maaf.”
“Jadi bila along nak balik ni? Passport dah dapat ke belum?.” Dalam risau, aku masih mampu memikirkan kebajikan mereka.
“Passport dah dapat lepas Sofea telefon ayah dia tapi kami kena tunggu papa dan mama sampai dulu. Kalau tak nanti diorang syak pula.”
“Tiket dah beli ke?.”
“Dah. Along dah uruskan. Sekali flight dengan papa dan mama. Ini pun aku dah risau sebab muka Irman bengkak sangat.”
“Alah, cakap ajelah dia bergaduh dengan budak-budak samseng kristian kat situ. Insyaallah papa dan mama mesti percaya punya.”
Dari mula along menyatakan hasrat mahu berpindah meluaskan perniagaan di Turki 4 tahun lalu, papa dan mama berkeras tidak setuju. Kebetulan masa itu negara Turki sedang dalam proses pertukaran kuasa pentadbir kristian sepenuhnya.
Dulu lagi negara itu tak stabil. Entah angkara siapa sampaikan masjid-masjid kini menjadi gereja mereka. Turki memang tidak sesuai untuk rakyat beragama islam.
“Ngah, aku janji akan balas jasa-jasa kau dengan kami sekeluarga. Aku janji. Sumpah.”
“Jangan nak sumpahlah, long. Entah terlaksana entah tak nanti.”
Along mengeluh berat. Dalam nafasnya ditahan-tahan. “Saya bukan nak sombong tapi cukuplah kata insyaallah. Kalau ada, adalah. Tapi saya lebih senang kalau along setakat tolong jaga mulut along sekeluarga jangan sampai rahsia ni pecah.”

6 comments:

  1. hurm..
    pndpt sy, baik si suami gtaw je kat alisha dr isya dgr dr org len..
    pngrh fmly sofea hbt gk cz gn ugtn..
    yela tkt la klu sofea da prgnt lg bsr mslhny..
    hurm..juz my opinion..
    up to the writer..
    good luck..
    chaiyok2x!!

    ReplyDelete
  2. Aik, takkan sikit je bab kali ni? Tak puas hati! Nak lagi? Kesiannya Alishah dan Zik.

    ReplyDelete
  3. sikit yer..huhu
    sambung lagi..

    ReplyDelete
  4. aku x suka la along 2..hish,cekedis btul along 2 nyusahkan org ja..

    ReplyDelete
  5. nk lg! nk lg! best:D harap cpt2 kat tyea sambung yeh?

    -aini's-

    ReplyDelete
  6. best.. cian alisya... cepat2 la sambung erk..saya nanti tiap2 hari tuk tahu sambungan citer nie..ari2 buka page nie...hehehe

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts