Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Monday, October 19, 2009

cuci bersih-bersih ya..6

Walaupun pelik, juwairiyah pun dah penat sangat sampai tak ambil pusing apa pun rencana suri tiba-tiba gila kuasa merampas jawatannya menjaga kaunter petang ini.
Pukul enam. Dari jauh dia dah nampak makin ramai orang keluar dari bangunan tinggi dua blok dari bangunan dobi. Dia tercari-cari sampailah dia nampak satu kereta mula bergerak dan halanya tidak lain tidak bukan, ke dobi.
“Baju saya, cik.”
Suri angguk tapi masih tunduk.
“Your name, please.”
“Mohd Nuh.” Err, susah juga kalau orang lain yang jaga kaunter. Sempat lagi dia mengomel tapi telinga sensitive suri sentiasa mendengar.
“Ini kan?.” Suri manjakan lagi suara.
Nuh tarik nafas. Nasib baik bukan perempuan kasar hari itu yang jaga.
“Ya, ini beg baju saya.”
“Are you sure baju aje, sir?.”
“Yalah.” Yakin. Takkan nak cakap…
“Oh, okay.” Suri ambil beg plastik jernih. Tiba-tiba dia angkat muka dan serentak hempas plastik kecil berisi underwear warna-warni di depan muka Nuh.
“Ini apa? Tak reti baca ke hah? Tu..” suri tunjuk tepat pada amaran di depan kaunter.
DILARANG MEMASUKKAN PAKAIAN DALAM KE DALAM BEG PLASTIK.
“Moron!!.” Selamba saja suri mengata. Merah padam muka Nuh dibuatnya. Dia pun ikut sekali hempas duit sepuluh ringgit atas meja dan terus blah angkut pakaian dia.
“Kurang ajar betul perempuan tu. Nantilah kau!!!.” Keras hati suri, keras lagi hati Nuh yang dah terkena dua kali kat dobi itu.
Tak terperasan pula dia juwairiyah yang baru keluar dari kedai buku berhenti di depannya. Niat nak menyapa.
“Salam. Mengomel apa tu, Nuh?.”
“Hah?.” Ayat cover line. Nuh cepat-cepat ketawa. Harap-harap kak ju betul-betul tak dengar apa aku cakap. Kalau tak, malu oh…
“Eh, tak adalah. Budak baru kat dobi kak ju tu pissed me off. “
“Budak baru kat dobi akak? Akak mana ada hire mana-mana pekerja baru.” Juwairiyah pelik. Takkan Anis kot?
“Err..girl yang pakai baju warna biru muda tu bukan budak baru ke? Tak pernah nampak pun selama ni. Tapi..”
“Tapi apa?.”
Nuh menggaru kepala. “Dulu, about 2 weeks ago, saya hantar baju kat situ. Bolehnya dia kenakan saya. Nak kena kot budak tu.” Dalam hati, semakin suka dia dapat melapor keburukan musuh barunya itu.
“She wears soft blue shirt?.” Juwairiyah sekadar nak confirmkan memang surilah yang Nuh maksudkan tadi. Anis pakai baju merah muda belang putih.
“Haah.”


“Suri, I have something to tell you. Be at dining room after dinner. Mama nak solat dulu.”
“Okey, mama.”
Erk, ada apa mama nak discuss ya? Aku tak ada buat salah apa pun. Hmm..agaknya apa erk?
Dia makan malam sendiri. Mamanya hilang selera. Sebu perut lepas dibelanja makan di hotel tadi oleh kawan baik mamanya.
Baru nak telan nasi, hon kereta tiba-tiba bising di luar. Macam kenal!!
“Hi, dear.”
“Pak usu!!!.” Dia dah tak sarung selipar terus menerjah pintu pagar. Bukakan kunci mangga dan luaskan bukaan pagar. Sekali lagi dia berteriak bila nampak Hajah Maidah dan Ijah pun ada sekali dalam kereta.
“What a pleasant surprise.” Memang dia teruja. Habis Ijah dan nenek dipeluk kuat-kuat.
“Mana mama kamu?.”
“Masuk dulu baru tahu. Come.” Suri masih tak tertahan rasa girang dapat lawatan sosial saat dia memang teringin nak berborak dengan orang. Mamanya pula kurang sihat.
Suri ke dapur mengambil extra pinggan dan bawa ke meja makan tetamu. Siap angkut sekali semua lauk-pauk pindah.
“Alamak, kak suri. We have just finished our dinner at home. Full tank masih.” Ijah mengeluh kecewa bila nampak rendang ayam atas meja dan perut pula kenyang tahap gila. Nak makan kenyang, tak makan takut meliur time tidur nanti.
“Alah, makan sikit-sikit pun okey. Teman suri. Mama tak nak makan.” Suri mengomel dengan muka manja dibuat-buat.
“I’m in.” faiz sudah tarik kerusi. Hulurkan pinggan kosong minta diisikan nasi.
“Nenek tolong tengok ajelah.”
“Yalah.” Hajah Maidah naik kesian. Itulah anak tunggal, tak ada mama dah kena makan seorang diri.
Suri angkat muka dengan mulut comot terkena kuah rendang. Trick menggoda adik sepupunya supaya ikut makan.
“So?.”
Ijah garu kepala. Tapi akhirnya mengalah bila dah tak tahan tengok gaya makan suri yang menampakkan sangat rendang tu sedap.


“Eh, bila sampai ni? Mak?.” Juwairiyah terkejut bila nampak ramai orang duduk di meja makan. Patutlah bising-bising tadi.
“Ma, jom makan ma.” Suri bangun. Ditariknya kerusi sebelah.
“Tak nak lah, sayang. Mama tak selera.”
“Ma?.”
Juwairiyah geleng. Memang dia tak selera nak telan apa-apa lepas dia diserang sakit perut makan spaghetti di hotel tadi.
“Kamu sakit apa, ju?.”
“Tak adalah, mak. Memang tak selera. Mak tak makan? Tengok macam lagi dua orang ni, selera besar.” Sempat lagi dia mengusik. Faiz dan Ijah tarik sengih. Apa boleh buat, rezeki jangan ditolak…nanti nyesal.
“Mama, makan sikit erk?.” Suri di sebelah Ijah masih nak memujuk.
“Sayang.”
“Ma, please??.”
Pujuk punya pujuk, duduk juga juwairiyah akhirnya. Siap dihidangkan nasi sejemput dengan lauk ayam dan pucuk paku masak lemak.
“Biar suri suap mama. Okey?.”
“What? Dear, mama makan sendirilah.” Malu pula dia nak kena suap depan orang lain. Kalau dia suapkan makan suri yang dah 23 tahun ni, dia boleh lagi buat depan family yang lain.
“Alah, suri suap ya?.”
“Hmm..okey.”

Sunday, October 18, 2009

niat nak share

assalamualaikum..saya baru balik dr kampung..hehe..x sambut deepavali pun sibuk nak balik,kan? mengada aje lebih..sebenarnya entry kali ni saya nak upload gambar2 time party saya kat rumah...party apa? birthday party yg dilaksanakan sangatlah ala kadar..alhamdulillah..buat mana yg patut cukuplah..kewangan x okey so dapat sambut dengan family ajelah..lebih baik n berkat harapnya..tapi alkisahnya x ada card reader lah pula..so belum dapat upload..nanti2lah ya..hehe..

Friday, October 16, 2009

cuci bersih-bersih ya..5

Suri masih sibuk membelek-belek senarai rekod penghantaran baju pelanggan bila satu lelaki tercungap-cungap keluar dari kereta dan terus menghempas beg plastik di depannya.
“What the..”
“Please. Nak cepat ni.” Lelaki itu sudah memintas. Dia terlambat nak masuk office gara-gara lambat bangun dan jalan pula jam.
“Ok. Nama siapa?.” Suri cuba bersabar. Mamanya dah warning, tak boleh kasar dengan customer walau sekali pun.
“Aik, saya pelanggan tetap kat sinilah.”
“Say it or not?.”
“Mana bos awak ni? Apasal awak pula jaga kaunter hari ni?.”
“Eh..err..banyak songeh pula ya. Tadi kata nak cepat.” Satu bom kecil dilepaskan. Orang nak bekerjasama, dia nak mainkan orang pula. sorry… tak ada masa.
Nuh mengecilkan anak mata. Tenung anak dara kasar di depannya. Ini mesti pekerja baru kak ju lah ni. Nak kena report dengan bos ni baru padan muka.
“Come on…your name, tell me what is your name, boy.”
“What? Boy?.”
Suri angguk yakin. Siapa suruh berlagak macam budak. So, tak salahlah kan kalau aku panggil dia boy? Apa tak puas hati pula?
“Give me the receipt now. I know how to spell my name, aunty.”
“Whatever, baby.”
Nuh yang tahan geram, hempaskan beg plastiknya sekali lagi. Budak ni memang nak kena.
“Ish, kalau tak sebab aku dah lambat, aku nak hayun aje kepala kau ni kat dinding tu tau? Shit betul punya perempuan.”
Shit? He called me shit?
“As you want, baby. Call me bitch instead. Huh??,”
Nuh ketap bibir. Hempaskan resit namanya dan terus berlalu. What a black monday today is!!!!




Hari ini, suri sudah tidak mahu jadi counter girl. Belum pun mamanya menyebut namanya, dia awal-awal lagi sudah mencalonkan diri jadi tukang cuci pakaian. Kalau tak pun, tukang lipat aje pun dia okey.
Kejadian cakar mulut dengan jerk dua minggu lalu masih buat dia rasa macam nak lenyek-lenyek aje muka jerk tu. Entah anak siapa entah. Kurang ajar betul.
Tambah-tambah pula bila dia dah period ni. Siaplah customer yang mengada-ngada kena hentam. Silap-silap ada yang nangis nanti dibuatnya. Mama suruh aku jaga kaunter tapi tak suruh aku marah-marah..mana boleh.
“Suri, kenapa tak nak jaga kaunter? Kan senang kerjanya tu?.”
“Huh, senang apa, ma. Susah tau sebab kena layan orang. “
“Setakat layan? Layan cakap aje.”
“It’s okay, ma. Suri prefer kerja belakang tabir ni. Biar kak anis jaga kaunterlah.” Dia sudah menjeling Anis yang leka menjemur di belakang.
“Kak anis tu pemalu. Mana boleh letak dia jaga kaunter.”
“Hmm..susah-susah, mama ajelah.”
“Su..” belum habis dia cakap, suri sudah ghaib masuk ke dalam. Masukkan satu plastik kain dalam mesin, letak sabun dan duduk melangut membaca majalah sementara tunggu kain siap dicuci dan spin.
“Suri..suri..”



“Huh!!.”
Penatnya. Baru tiga beg plastik yang langsai. Ada lagi lima menunggu. Dia mesti siapkan semuanya before jam 12 sebab nanti tak sempat kering.
“Penat ke?.” Usik juwairiyah.
Suri buat muka sepuluh sen. Tunjukkan peluh yang mengalir di celah anak rambut.
“Ma, tolonglah lapkan.”
Walaupun sibuk, juwairiyah layan juga. Diambilnya tisu di dalam pejabat dan dilapkan seluruh muka anaknya dengan lembut. Lebar senyuman suri.
Masuk plastik kelima…beg yang terakhir, dia dah rasa macam tak cukup oksigen dalam badan. Penat gila.
“Satu aje lagi. Last.”
Dimasukkannya satu persatu pakaian ke dalam mesin. Mak oi, banyaknya. Orang kaya mana ni? Mak, dua puluh pasang..dua puluh satu..dua puluh enam..mak…dua puluh, eh?
Kiraannya terhenti. Matanya menangkap sesuatu di celah baju kemeja polo warna merah yang sudah tercelup dalam air. Ini?
“Ma!!!!!!!!!!!!.”


p/s: assalamualaikum,semua..minta maaf..saya belum sambung sys so ini ajelah yg masih ada dlm stok..bacalah kalauu sudi...kalau tak nak pun biarkan aje dia kat sini..jadi hiasan blog yg makin sepi dan suram ni..hehe

Saturday, October 10, 2009

siapa yang salah? 14

Awal aku terjaga. Maklumlah di rumah orang. Sebelum azan subuh berkumandang, aku sudah duduk di atas sejadah membaca al-quran seorang diri.
Azan saja aku terus berdiri. Solat subuh yang paling aman rasanya sebab suasana di bilik ni memang tenang. Dulu di rumah mak ngah pun tenang sebab tak ada orang yang bangun pun tapi lain rasanya dekat sini.
“Sha?.”
Salam pertama aku terganggu bila ada orang mengetuk pintu. Mak cik tu!
“Ya, mak cik?.”
“Oh!.” Katanya pula bila aku dah bukakan pintu. Direnungnya aku atas ke bawah. Aku merumuskan yang dia ingat aku masih atas katil tapi the truth is, aku dah selesai pun sembahyang subuh.
“Kenapa, mak cik?.”
“Alhamdulillah. Sejuk hati mak tengok sha dah siap pakai telekung macam ni. Jom pergi sembahyang jemaah kat atas.” Ajaknya pula. mak cik ni masih sangka aku belum sembahyang.
“Err..”
“Kenapa?.”
Aku garu kepala sendiri. Aku kan dah solat. Takkan nak mengulang lagi? Bukan tak perlu ulang ke?
“Saya sebenarnya dah siap solat, mak cik.” Ah, alang-alang baik aku berterus-terang ajelah. Nanti apa pula yang mak cik fikirkan kalau aku nak beralasan aje.
Mak cik tepuk dahi. Dia senyum kemudian tiba-tiba mencium pipiku, mesra hinggakan aku pula yang segan sendiri. Siapalah aku ni?
“Oh, ingatkan belum solat.” Dielusnya mukaku. “ Tapi tak apa, rasulullah dulu kata kalau kita rasa masih ada yang perlu diperbaiki dalam solat sendirian tu sedangkan ada peluang solat jemaah, boleh ulang solat tu. Kalau tak silap mak lah.”
“Ye ke?.” Lah, lemah agama benar aku ni rupanya ya. Aku tersengih sendiri. Masih tak perasan yang dia dah gelarkan dirinya ‘mak’ dengan aku.
“So, nak join mak dengan Aqasha tak?.”
“Mak?.” Hah, baru aku perasan. Mak cik gelak-gelak sendiri. Mungkin lucu tengok reaksi muka aku yang terkejut ni.
Iyalah, dah lah aku ni datang menumpang di rumah dia. Dilayan macam tetamu penting. Boleh lagi dia menggelarkan diri sebagai ‘mak’ dengan aku. Terasa pula pelik dalam diri aku. Aku kan cuma anak pungut…
“Starting from now, you have to call me mum or mak. Anyway you like it. Anggap mak ni macam mak sha sendiri.”
Aku diam mengangguk tanpa sedar mata aku dah panas menakung air mata. Ya Allah, inilah dugaanMu yang paling mendamaikan hatiku. Tanpa rasa segan aku peluk tubuh mak.
“Terima kasih, mak. Sha tak pernah rasa sebahagia ini.”
“Untung-untung dapat juga mak pahala menyayangi anak yatim macam sha.” Usik mak buat aku ketawa dan berhenti menangis.
Dalam hidupku, aku sudah punya dua orang emak termasuk mak cik. Kedua-duanya baik dan aku kira menyayangi aku. Tapi di mana agaknya ibu kandungku?
“Lah, menung apa tu? Jomlah naik. Aqasha dah lama ready kat atas tu.”




Doktor handsome dah ke klinik lepas breakfast. Aku tinggal sendiri dengan mak. Bercerita-cerita pasal hidup mak yang dimadukan suami dia selepas dah 30 tahun mendirikan rumah tangga. Aku mendengar saja walaupun dalam hati rasa menyampah betul dengan pak cik.
Rasa macam nak aje aku memberi komen, “Lelaki memang macam itu kot, mak. Suka pucuk muda.”
Ayah abang dulu pun kahwin dua juga. Entahlah, lelaki ni buas betul nafsunya. Tak cukup-cukup dengan satu isteri. Habis tu, perempuan boleh tahan dengan sorang suami? Apahal pula lelaki tak boleh?
“Jadi pak cik tak balik ke sini ke, mak?.” Soalku pula. lain di hati lain pula yang terkeluar.
Mak senyum lambat-lambat. “Balik juga. Tapi jarang sangat. Kecuali kalau dia kena datang meeting atau attend kursus dekat KL ni.”
“Kalau kursus? Maksudnya pak cik tak ada dekat KL lah?.”
“Dia tinggal kat Seremban dengan bini muda dia. Sebenarnya mak tak kisah pun bermadu ni, sha. Dah takdir hidup mak. Apa boleh buat.”
“Sha minta maaf kalau soalan sha tadi buat mak sedih pula.”
“Ish, tak adalah. Mak dah biasa. Dah 5 tahun lebih bermadu, kena tinggal-tinggal. Dah jadi perkara biasa pun.”
Dah biasa…itu mungkin kat mulut. Dalam hati siapalah yang tak sedih. Berlaki tapi macam janda kematian suami. Hidup sendiri.


p/s : minta maaf banyak2 sebab SKSI mungkin kena direhatkan sekejap sehingga suatu masa yang akan ditetapkan kemudian..doakan saya berjaya..terima kasih banyak2 ya, semuanya..and please leave your comment..dah lama x baca komen korang..hehe..

Friday, October 9, 2009

kesiannya nasib

aKu sepatutnya dalam rangka nak menyiapkan 2 benda malam ni : pilihan yg aku ada are : siapkan KKBI terjemahan or sambung cerita SKSI..huahuahua..dua-duanya pun nampak macam xkan terlaksana sebab aku dilanda kelaparan yg amat...nak masak tp xde air..Tuhan, tolonglah aku....bila lapar,no idea will come to u...

Wednesday, October 7, 2009

FB

hi..find me on facebook : Siti Rudziah Jukim...hope to see u all there

Tuesday, October 6, 2009

siapa yang salah? 13

“Masuklah dulu.”
Aku teragak-agak sendiri. Jenguk ke dalam, ruang tamu pun sunyi sepi. Aku tak mahu menambah masalah. Kalaulah kami ditangkap basah, oh no, Ya Allah…aku lebih rela duduk merempat di tepi jalan atau di surau sana.
“Okay, lupa. I’ll call my mum. Kejap ya.” Doktor handsome biarkan aku duduk di kerusi berdekatan pintu masuk.
Lama juga aku menunggu. Mungkin mak dia dah tidurlah tu. Dah tengah malam kan sekarang.
Entah apalah reaksi orang tua tu nanti agaknya ya? Tengok anak dia bawa sorang anak dara ke rumah, tengah-tengah malam buta ni? Apa agaknya yang dia fikir pasal aku ya? Janganlah dia pandang serong pula. sebab bukan aku yang minta nak ke sini. Anak dia yang jemput, sebagai pertolongan.
Aduh, kalaulah abang boleh tolong aku…kan bagus? At the very least, kami bekas adik-beradik. Maybe dia boleh carikan aku rumah sewa, just for these few months, sebelum aku boleh cari kerja baru.
“Sha?.”
“Ah.” Suara Aqasha dari dalam rumah buat aku cepat-cepat berdiri. Aku kenalah nampak sopan depan mak dia. Tengok dari keadaan rumah ni, aku yakin mak dia mestilah orang yang bergaya dan menjaga status.
Dia keluar dan hulurkan senyuman manis. Di belakangnya ada seorang perempuan berbaju tidur, juga menghulurkan senyuman. Sekali tengok, aku sangkakan dia ialah orang gaji sampailah doktor handsome bersuara.
“Mum, meet my friend, Shamim.” Mum? Ya ampun, nasiblah baik aku tak terpanggil dia yang bukan-bukan.
Aku masih lagi ternganga bila mak dia dah meraih aku ke dalam pelukan dia. Aqasha kenyit mata di belakang dan aku tayangkan penumbuk kecil aku.
“Mari masuk, Sha. Dah lewat malam ni.” Mak dia dah tarik tangan aku masuk ke ruang tamu.
Aqasha dah bawa naik beg kerja dia. Mungkin nak mandilah tu kot. Kerja sampai lewat malam, mesti penat. Terjumpa pula si malang kat tengah jalan, tambah lewatlah dia sampai ke rumah.
“Sha rehat dulu. Mandi ke. Solat ke. Mak cik tunjukkan bilik ya.”
“Ya, mak cik.” Aku ikut aje dia melangkah ke satu sudut. Belok kanan dan nampaklah tiga pintu berselang-selang.
“Ini library, yang itu pula bilik tamu untuk lelaki.”
Aku angguk saja. “Banyak ya bilik kat rumah mak cik ni.” Itu komen aku yang positif plus memuji.
Kami melangkah lagi sampai ke pintu bilik paling hujung. Aku kira-kira inilah bilik tamu untuk perempuan pula. Dalam kepala aku, mestilah rumah ni selalu dikunjungi tetamu tak kira lelaki atau perempuan. Tetamu yang macam mana agaknya ya?
Betullah. Mak doktor handsome bukakan pintu bilik yang ketiga. Hidupkan lampu dan kipas kemudian air cond pula. Cantiknya bilik.
“Ini bilik tamu perempuan ke, mak cik? Cantiknya.” Aku dah menjengahkan sedikit kepala ke dalam. Dia ketawa.
“Apa jenguk lagi tu, sha? Masuklah.”
“Hurmm..mak cik tak kisah ke saya menumpang tidur kat sini malam ni?.” Ragu-ragu aku nak masuk.
Ditariknya tangan aku masuk. Disuruhnya aku berehat di atas katil.
“Tuala dan baju tidur ada kat dalam wardrobe tu. Ambil aje. Mandi dulu. Rehat kemudian kita minum malam. Nak panaskan badan tu sikit.”
“Err..tak apalah, mak cik. Menyusahkan mak cik aje. Lagipun kami dah makan kat luar tadi. Doktor belanja.” Berat hati aku nak bersetuju. Iyalah, kalau aku mengantuk, dia tentulah lebih mengantuk.
Mak cik herot bibir. Tak puas hati kot. “Apa yang nak disusahkan? Dah, sha pergi mandi. Mak cik ke dapur dulu. Nanti keluar tau.”
“Terima kasih, mak cik.” Rasa terharu sangat. Darah daging sendiri tak melayan kita sebaik ini, bila orang luar pula boleh buat baik dengan kita, memang rasa terharu sangat-sangat. Aku memang terikut-ikut sangat dengan feeling aku sampai dengan beraninya aku peluk mak doktor handsome.
Nyata dia nampak terkejut tapi at last dia ketawa. Suka. Gembira.
“Mak cik ni tak pernah ada anak perempuan. Gembira sangat rasanya bila sha peluk mak cik. Rasa macam anak sendiri pula.” komennya dan aku dah tersipu-sipu malu sendiri.

sesuci kasih seorang isteri 32

Makanan yang tersaji di hadapan mata begitu menyelerakan sekali. Aku benar-benar rindu masakan kampung begini.
Kami makan bersulam cerita. Alishah lebih banyak diam kerana bukan sifatnya makan sambil berbual. Bukan aku tidak tahu tapi entah kenapa macam-macam perkara melintas di fikiran untuk dibualkan.
Saat aku makan bersama Sofea dulu, terasa kebas punggung hendak duduk lama-lama tapi bersama Alishah, hampir dua jam kami di sini.
“Abang masih berselera makan tapi dah nampak kurus sangat.” Komen Alishah selepas aku menghabiskan suapan nasi berlaukkan ikan keli goreng berlada. Nasi tambahan untuk kali ketiga. Benar-benar bagai dirasuk syaitan seleraku hari ini.
“Kurus sangat?.” Persoalku.
Dia mengangguk perlahan. Jari-jemarinya menjangkau mengusap tangan kiriku di atas meja.
“Abang banyak fikirlah tu.”
Aku tersengih saja. Memang aku banyak berfikir. Tentang along…tentang Sofea..tentang bussines..tentang bila masanya paling sesuai untuk aku menjelaskan pada Alishah hal sebenar…semuanya…
“Tengok tu…fikirkan apa tu? Sampai melayang fikiran.” Tegurnya serentak menepuk lembut tanganku.
“Tak ada apalah..biasalah, manusia kena banyak berfikir. Abang fikir kenapa abang bertuah sangat dapat wife sebaik Isha.”
Buat pertama kalinya, aku melihat wajah tersipu-sipu malu isteriku sendiri. Darah merah menyerbu naik ke muka namun tetap menambahkan kecantikannya. Dia kelihatan begitu menawan sekali.
“Malu ke?.” Usikku sengaja sambil meramas tangannya di bawah meja. Dia membalas erat.
“Tak…tak malu..cuma segan.” Merahnya berkurang. “Isha tak adalah sebaik mana pun. Kalau pun baik, sebaik-baik manusia.”
“Ini yang buat abang hormat sangat dengan sayang.”
Matanya merenung ingin tahu. Sengaja aku membalas renungannya tetapi dengan maksud yang lain hinggalah dia menutup mulut menahan ketawa.
“Kenapa pula?.”
“Sebab….”
Belum sempat menyambung gurauan, telefon bimbit di atas meja bergegar menandakan ada panggilan masuk. Mulanya aku hanya mahu membiarkannya berhenti berdering tetapi sekilas aku ternampak namanya.
“Ujian dari Allah..calling”
“Erm…abang nak jawab call ni kat luar sekejap ya, dear.” Buru-buru aku bangun dan apabila melihat anggukan penuh yakin Alishah, terus menerpa ke pintu keluar.
“Assalamualaikum.” Aku merebut peluang mencari pahala dengan menghulurkan salam terlebih dahulu. Sofea menjawab perlahan sebelum berdehem beberapa ketika. Ada apa lagi ya?
“Abang dah makan ke?.”
Aku mengiyakan saja. Melihat jarum jam yang menghampiri angka 3.20 petang, aku terus memasang niat terus pulang ke rumah bersama Alishah supaya kami dapat berehat sebentar berdua. Pukul 5 nanti perlu ke Bukit Antarabangsa pula.
“Kenapa call ni? Ada apa-apa ke?.” Tak tertunggu aku rasanya.
“Tak ada apa tapi…”
“Teruskan.”
“Sofea rindu kat abang.” Dia malu-malu, aku pula sudah terpaku. Rindu katanya? Rindukan abang…rindu kat aku?
Sudah hampir seminggu selepas hal itu berlaku. Aku baru hendak merasakan detik-detik gembira menjalani hidup berumahtangga bersama Alishah dan Asha dan kini semuanya seakan terusik oleh kehadirannya.
“Malam ni abang boleh balik rumah Sofea?.”
“Urmm…abang ada hal penting. Mungkin lain kali kot.”
“Hal penting?.”
Aku cuba untuk tidak merengus. “ Ya, ada hal dengan family abang. Lain kali kalau ada masa, abang cuba.”
“Oh, tak mengapalah kalau macam tu. Abang selesaikan dulu hal abang tu.” Lembut suaranya.
“Ya, insyaallah.”

Popular Posts