Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Tuesday, July 1, 2014

Coming soon.........insyaallah



How i miss blogging time................berapa orang rasa nak tunggu 'coming soon' pemalas macam I ni ye? Ngeh..ngeh........rindu komen-komen korang, rindu nak tengok ada orang rindu n tak sabar nakkan entry baru....rindu nak gelak sendiri baca komen korang......please, tell me that you miss me too....hahaha. Sekian.

Wednesday, April 16, 2014

Hold On?

Atas beberapa sebab, e-novel Jangan Curi Hatiku akan dihentikan buat sementara waktu. Harap maaf kerana terlalu lama menunggu.


#Saya nak siapkan manuskripnya dan hantar kepada penerbit then insyaallah saya akan update sedikit demi sedikit selepas itu.

#Malas mengundang bencana idea diambil orang. Hakhak. Bajet penulis popular ko. Bukanlah, cuma saya serik. Pernah ada kes idea dicilok orang. Kuciwa, beb.

Friday, April 4, 2014

Jangan Curi Hatiku 11 & 12

11
“Bad busy ke hari ni?.”
Gigitannya pada sandwich terhenti. “Macam busy tapi kalau mama nak Bad buat apa-apa, I can always be there for you.
Mekar senyuman Datin Asma. Cawan kosong di tengah meja segera dituang kopi panas lalu dihulur kepada Badri dan Bazli. Badri anaknya yang baik walaupun selalu suka nak mempersoalkan keputusannya. Anak sebaik Badri Afif tak patut dipermainkan dan diperbodohkan macam apa yang Auni Zara lakukan.
Good then. Mama nak minta Bad tolong hantar mama pergi satu tempat. Mama ada urgent matter nak buat sebelum balik Brussels.”
“Pergi mana?.”
“Adalah. Nanti mama call Bad before lunch.”
Sandwich kedua disuap ke mulut. Sedap. Pandai Datin Asma nak memancing selera dia yang jarang-jarang dapat hidayah nak masuk ke dapur buat sarapan ni. Lapar-lapar, restoran dekat luar nun bertimbun. Pilih aje nak yang mana satu.
“Okey. Tapi kalau Bad tak habis meeting lagi before lunch tu, I’ll pick you up after that. Bolehkan? Atau mama nak pergi dengan Li?.” Soalnya sambil tangan sibuk mengesat tepi bibir dengan sehelai napkin.
Datin Asma segera menggeleng. Matanya dikerling pada Bazli dengan isyarat menyuruh senyap. Urusan dia kali ini, mesti dia buat dengan Badri.
“Li ada urusan lain hari ni, long. Sorry eh.” Bazli yang mula dapat menangkap isyarat mamanya cepat menyampuk.
It’s okay, Bad. Mama tak adalah set nak buat urusan tu awal sangat. After lunch should be fine for me.”
Terangguk-angguk Badri. Kopi di dalam cawan cuma habis separuh. Terpandang jam dinding tadi, baru dia perasan dia dah lewat daripada rutin biasanya datang ke pejabat sebelum pukul 8.
Briefcase di atas kerusi segera disangkutkan talinya ke bahu. “Okeylah, ma. Nanti Bad inform mama bila Bad dah free.”
Kalau dia tak silap, Hanna ingatkan dia petang semalam yang hari ini dia ada meeting dengan wakil syarikat Perdana Jaya. Tak tahulah kalau perbincangan tu nanti boleh selesai cepat. Takut ada isu berbangkit pula.
“Iyelah. Elok-elok drive tu.”




“Mama rasa kita patut ke buat macam ni kat along, ma?.” Soal Bazli sebaik selesai dia mengemas dapur.
Datin Asma di atas sofa melepas keluhan. “Ini yang terbaik untuk Bad. Perempuan macam tu, walau dia merayu melutut depan mama pun, mama takkan terima dia lagi jadi menantu mama, Li.”
Kalau dah perangai tak semenggah macam tu, nak disimpan jadi isteri dan menantu buat apa?
“Along okey ke? Hati tu mama juga nak dia kahwin dengan Auni. Sekarang nak suruh dia ceraikan perempuan tu pula.” Badri tu manusia. Ada perasaan. Walaupun dia selalu ikut cakap Datin Asma, tapi dalam hal ni, dia pun tak berani sebenarnya.
Bila Datin Asma tiba-tiba ajak dia berbincang hal kahwin abangnya, dia ada juga buat sesi soal-siasat sekejap tapi akhirnya dia setuju juga bila mamanya kata Auni Zara tu anak guru mengajinya dulu.
Semua orang pun expect Auni Zara tu baik budi bahasa. Tapi siapalah boleh jangka dia boleh lari tinggalkan suami yang baru berapa jam menikahinya?
“Li kalau boleh, tak naklah kusutkan fikiran along. Dia tengah stress lagi tu.”
“Mama faham.”
“Dah tu?.”
Dari sibuk membelek majalah, akhirnya dia alihkan seluruh fokus pada anak lelaki keduanya yang duduk di sebelah. “Mama tahu, kalau mama dah balik Brussels nanti, Bad takkan uruskan hal ni. Dia tak nak peduli apa-apa lagi dah. Tapi sampai bila? Apa-apa dosa perempuan tu buat, Bad yang terpaksa tanggung selagi dia tak ceraikan.”
Cukuplah Auni Zara dah malukan Badri. Tak payahlah Badri nak beratkan timbangan dosanya dengan menjadi suami perempuan begitu. Dia tak rela.
“Kalau along mengamuk?.”
“Insyaallah tak. Mama akan cuba pujuk Bad elok-elok. Dan Li, I need your support. Kita cuba buat yang terbaik untuk Bad. Mama dah cukup bersalah sebab paksa dia kahwin dengan perempuan tu dulu.” Jadi kali ini, biar apa pun yang terjadi, dia akan berusaha sampai rancangannya berjaya terlaksana.







12
Perjalanan dari ofis ke rumah tadi lancar. Sebabnya semua orang dah selamat masuk kerja semula. Tapi kali ini, dari rumah menuju ke destinasi rahsia Datin Asma, jalan sesak sangat. Mujurlah dia pakai kereta automatik. Kalau pakai manual macam Ikmal, memang naik lenguh kaki.
“Ada apa-apa ke hari ni, Bad?.” Datin Asma yang tadi leka berbalas mesej dengan entah siapa, mula sibuk menjenguk sekeliling.
“Tak tahulah, ma. Accident kut.”
“Lah, iya ke?.”
Badri angkat bahu. Selalunya macam itulah. Kalau dah jalan jammed tak sudah-sudah macam ni, mesti ada kemalangan kat depan.
“Mama nak ke mana ni sebenarnya?.” Soalnya.
Dari tadi mama dia ni tak nak cakap ke mana destinasi nak dituju. Pula tu selamba duduk bersandar merenung GPS. Kalaulah Datin Asma cakap saja ke mana nak pergi, senang dia nak masuk jalan mana satu sebabnya GPS tu bukan boleh percaya sangat.
Habis semua jalan yang jauh-jauh dia tunjuk. Padahal kalau pemandu yang dah expert, tahulah dia jalan pintas nak ke mana-mana.
Soalan Badri dibalas Datin Asma dengan wajah serius. “Okey, masuk kiri tu.”
“Then?.”
“Terus aje. Nanti mama bagitahu mana nak masuk lagi. Just drive slowly.”
Respon Datin Asma membuat Badri kembali fokus ke jalan raya. 15 minit memandu, mereka sudah mula masuk ke Jalan Sultan Hishamuddin, dia kembali menoleh ke sebelah. “Nak masuk mana, ma?.”
“Simpang depan. Lepas tu masuk kiri.”
“Eh, ini macam nak ke…”
“Terus aje. Park  kereta nanti, mama cerita.” Putusnya dengan suara bernada memujuk. Dia boleh jangka reaksi Badri dan dia sudah sedia dengan pendekatan paling berhikmah supaya Badri mendengar nasihatnya kali ini.






“Kita jumpa dengan orang kat dalam. Minta pendapat macam mana, Bad.” Ujarnya sebaik saja berjaya meloloskan diri ke dalam perut lif. “Lagipun mama buat semua ni untuk kebaikan Bad sendiri. Sampai bila Bad nak tanggung dosa-dosa yang dia buat?.”
Perempuan macam Auni Zara tu wajib diajar. Jangan sampai dia ingat keturunannya boleh dipermainkan orang sesuka hati. Mana nak tanggung malu, mana nak tenangkan diri bila saudara-mara sibuk bertanya macam-macam.
Sebab itu, kalau ikutkan hati, malam itu juga dia nak ajak anak-anaknya pulang ke Brussels. Kalau bukan sebab sayangkan Badri, memang tak sanggup dia nak menayang muka duduk di Malaysia lagi.
“Bad malas nak fikirlah benda-benda bodoh ni semua, ma. Yang susahnya nanti Bad seorang juga.”
Lengan Badri dielus penuh sayang. Dia faham perasaan Badri. Tapi Badri mesti cepat-cepat bertindak. “Biar susah sekarang, jangan susah kemudian hari, Bad.”
Satu keluhan terlepas keluar dari bibirnya. Kalaulah semua tu boleh mengembalikan maruahnya, mungkin rasa sakit hatinya terubat sedikit. Walaupun sikit sebanyak, namanya sudah terpalit dengan ‘kekotoran’ yang dibawa oleh Auni.
“Bad takkan ceraikan dia, ma.” Putusnya kasar. Rambut yang terjuntai menutup dahi disebak dengan dada yang tiba-tiba rasa panas semacam.
“Bad?.”
Dalam menahan amarahnya daripada meluap keluar, satu senyuman sinis diukir di bibir. Auni Zara, kau memang akan dapat balasan untuk apa yang kau dah lakukan pada aku!
“Bad akan gantung dia tak bertali. Ini balasan untuk dia, ma.”
“Astaghfirullah, Bad. Kenapa cakap macam orang tak ada iman ni? Bad tahu tak gantung isteri tak bertali tu berdosa? Aniaya namanya tu.” Badri ni. Buat semput dadanya saja waktu-waktu begini.

Sengih sinis Badri makin menjadi. Perkataan aniaya tu menarik sungguh bunyinya. “Macam dia aniaya maruah Bad selama ni?.”

Thursday, March 20, 2014

Jangan Curi Hatiku 10

10
Pintu BMW M6 Gran Coupe ditutup perlahan. Lama matanya singgah memandang rumah teres dua tingkat yang sunyi-sepi sejak mula dia sampai tadi. Entah apalah yang Kak Habsah dan Puan Aisya tengah buat agaknya.
Malam semalam waktu dia datang dengan Ikmal, Puan Aisya berkurung dalam bilik. Makan malam pun tak nak. Dah puas Kak Habsah memujuk, alih-alih Puan Aisya masuk ke bilik sendiri kemudian tekan kunci.
“Assalamualaikum.” Laungnya sedikit kuat di depan pintu. Manalah tahu Kak Habsah tengah tidur ke apa.
Badri membawa tubuh bersandar ke dinding. Salamnya dilaung lagi dan kali ini telinganya boleh mendengar bunyi kunci ditarik dari dalam. Ingatkan tidur Kak Habsah ni.
“Waalaikumsalam. Encik rupanya. Maaflah, Kak Habsah kat dapur tadi.” Ujar wanita berkurung kedah warna biru tua itu dengan senyum serba-salah.
Tadi dia sibuk bersihkan dapur yang bersepah sikit lepas dia memasak makan tengah hari. Puan Aisya pula, tak tahulah, sengaja ke tidak, tertumpahkan kuah sup ayam semangkuk ke lantai.
“Tak apa. Kak Habsah dah makan?.”
Laju dia mengangguk. Lepas solat asar tadi dia dah makan kuih karipap. “Dah, encik. Encik nak minum? Kak Habsah ada buatkan karipap tadi.”
“Tak payahlah, kak. Mak mana? Tidur lagi?.”
“Puan Aisya duduk berkurung dalam biliklah macam semalam, encik. Kak Habsah nak suapkan makan pun, Puan Aisya tak nak. Dia tak selera lagilah tu.”
“Iya?.”
Sekali lagi Kak Habsah mengangguk. Dia cuma dapat info sikit aje daripada Badri tentang Puan Aisya. Jadinya dia pun tak berhaklah nak buat apa-apa kesimpulan tentang mentua majikannya tu.
Agaknya adalah masalah Puan Aisya tu. Sampai dia jadi murung, membisu dan memberontak macam tu. Mujurlah solatnya terjaga juga. Pasal itu, memang dia kagum dengan Puan Aisya. Gigih saja dia ke bilik mandi nak berwudhu sendiri.
“Nasi ada lagi tak, Kak Habsah? Bubur ke? Nak cuba suap maklah. Dah berapa hari tak makan ni.”
“Kak Habsah boleh buatkan bubur baru. Sup ayam tengah hari tadi pun banyak lagi.”
“Okey juga tu. Tak apa, Kak Habsah buat dulu. Saya nak solat. Nanti dah siap, saya nak suapkan mak.” Risau pula karang melarat pula sakit Puan Aisya. Dia bukannya boleh datang ke sini tiap-tiap hari.
Sibuk dekat ofis. Nak berdepan dengan kemarahan Datin Asma lagi. Ini kalau mamanya dapat tahu dia ke sini lagi, mahu berasap telinga mendengar Datin Asma membebel.
“Iyelah. Kak Habsah ke dapur dulu.”
Badri sekadar angguk kepala. Tubuhnya dibawa ke arah sofa tunggal di ruang tamu. Rasa lenguh di seluruh tubuh cuba dikurangkan namun teringat dia belum solat asar lagi, dalam malas dia paksa diri masuk ke bilik tetamu di sebelah bilik Puan Aisya.
Sejak doktor mengesahkan Puan Aisya lumpuh separuh badan, terpaksalah dia putuskan saja Puan Aisya duduk di bilik bawah.
Selesai menunaikan tanggungjawabnya, Badri lekas menjenguk ke bilik sebelah. Nasib baiklah tak berkunci biliknya kali ini. Kalau berkunci, payah juga dia nak kena geledah satu rumah mencari kunci-kunci pendua.
“Mak.”
Dahi Puan Aisya dielus lembut. Pelik, dalam bencinya dia pada Auni Zara, hatinya boleh jatuh kasih dekat Puan Aisya. Entahlah, rasa kesiannya pada Puan Aisya makin membuak-buak sejak dia disahkan lumpuh.
Kata Kak Habsah, pagi dua hari lepas, ada dua orang datang ke mari. Katanya kakak Puan Aisya dan anak saudaranya. Tapi tak pula mereka duduk lama. Tak sampai sejam kemudian, mereka dah beredar.
“Mak? Bangun, mak.” Panggilnya lagi.
Mata yang terpejam rapat tadi nampak bergerak-gerak sebelum terbuka sedikit demi sedikit. Terkebil-kebil Puan Aisya merenung Badri.
“Kak Habsah kata mak tak makan lagi. Bad suapkan ya? Bad tak nak mak jatuh sakit pula. Mak makan sikit eh?.”

Lama Puan Aisya merenung Badri sebelum dia terasa pelupuk matanya mula basah sedikit. Allah, kenapa Kau hantarkan anak sebaik dia padaku? Aku tak layak dapat anak seperti Badri.

Tuesday, March 18, 2014

Jangan Curi Hatiku 9

Episod yang sekian lama tertangguh. Maaf, that's all I can say.



9
Malam yang hening. Hujan turun tak berhenti-henti. Baru saja dia nak mengeluarkan Dunhill di dalam kocek, bahunya tiba-tiba ditepuk.
“Lambat!.” Rungutnya sebaik saja terpandang orang di belakang.
Ikmal sengih tak bersalah. Selamba dia menarik kerusi kosong di hadapan Badri lalu melabuh punggung di situ. “Sorry. Ada hal emergency sikit tadi.”
“Hal apa?.”
“Nina lah. Merajuk tak habis-habis sebab aku salah belikan rempah kari.”
“Hah?.” Mahu tersedak asap rokok Badri mendengar. Kelam-kabut dia mengalihkan rokok yang baru dibakar ke ashtray. Cawan berisi teh tarik kurang manis yang masih berbaki diteguk perlahan.
“Tak tahulah. Sejak-sejak pregnant ni, Nina punya kuat merajuk, masyaallah. Boleh buat pening kepala, sesak dada. Nasib baiklah wife sendiri.” Ini pun tadi Nina dah membebel-bebel dekat rumah sampai kepalanya naik pening. Itu yang akhirnya terpaksa juga dia minta diri nak keluar.
Memanglah dia faham sangat orang perempuan kalau dah mengandung, memang macam-macam perangai pelik muncul. Tapi iyelah, dia punya kesabaran macam tergugat juga kadang-kadang.
Tercebik Badri selesai meneguk minumannya. “Dah ada wife tu, jaga elok-elok. Lagipun relakslah, dia pregnant 9 bulan aje kut. Lepas tu Nina jadi normallah balik.”
Karang jadi macam nasib dia, haru pulak.
“Eh, dah datang ni, kau nak minum tak?,” soalnya bila terperasan Ikmal sekadar duduk menyandar di kerusi.
“Malaslah. Tak selera.”
“Aih, takkan sebab kena bebel dengan Nina kau jadi tak selera?.” Sempat dia mengusik. Tahu sangat Nina dan Ikmal memang selalu macam ni tapi Alhamdulillah, panjang jodoh. Gaduhlah macam mana pun, esok-esok dah okey balik.
“Tak adalah. Kita orang dah dinner kat rumah tadi. Saja aku keluar nak kosongkan fikiran sekejap.”
“Kalau macam tu, jom ikut aku pergi satu tempat.” Cepat Badri melambai pada seorang pelayan di kaunter. Cakap pasal isteri, baru dia teringat. Sejak dia hantar Puan Aisya ke rumahnya, dah masuk tiga hari dia tak datang melawat.
Kak Habsah pun senyaplah tak hantar berita langsung.
“Nak pergi mana?.”
Not sepuluh dihulur pada pelayan yang datang membawa bil. “Jenguk mak mentua aku kejap. Jomlah.”




“Honey, buat apa tu?.” Ceria Farid menyapa. Sebelah tangannya terus mendarat ke bahu kecil Auni Zara.
“Nothing.”
“Sabar, okey. I tahu you sedih.” Ujarnya cuba memujuk. Bahu Auni Zara kini digosok lembut berulang kali.
Bukan dia tak perasan. Sejak mula mereka berdua sampai ke mari, tak pernah dia nampak kekasihnya seorang ni senyum ikhlas atau ceria. Mata Auni Zara tu nampak sayu sangat. Ini sejak mula dia balik kerja, letak kunci, sangkut kot, tanggal stoking, Auni Zara langsung tak bergerak dari tingkap.
Satu senyum kelat terlakar di bibir. Keluhannya yang entah keberapa kali terlepas tanpa sengaja.
“I okey. Don’t worry.”
Farid menggeleng. “No, I know you aren’t okay. I pun tak tahu nak buat apa since benda ni kita dah bincang sama-sama. You setuju dengan cadangan I so I tak bolehlah nak tukar plan secara tiba-tiba, kan?.”
“I tahu.”
Dia faham. Farid kerja dengan orang. Bukan kerja kompeni sendiri yang boleh berhenti bila-bila masa. Walaupun value Farid dekat kompeninya sekarang sangat tinggi tapi iyelah, dekat dunia ni bukan ada Farid seorang aje yang pakar dalam bidang sales.
Good girl, darling. Dah, I lapar ni. Can you cook something for us? I tak pergi lunch pun tadi. Kerja banyak sangat.”
Lambat baru dia mengangguk. Merenung muka lesu Farid buat dia rasa kesian pula. “Sure. You pergi mandi dulu. Dah siap nanti I panggil.”
“Thanks, honey.” Lebar senyumannya sebelum mengelus pipi mungil Auni Zara di sebelah.
“Hurmm..”

Langkah Farid, anak lelaki tunggal Tan Sri Mahmud, menuju ke bilik tidurnya di sudut kanan  dipandang. Entah kenapa, satu keluhan terlepas. Berat.






P/S : Que sera sera...Whatever will be, will be.

Sunday, February 16, 2014

Jangan Curi Hatiku 8

8


“Morning, encik.”
Beg sandang diturunkan ke atas meja. Beberapa keping surat di atas meja dibelek satu-persatu. Dengan fail macam-macam. Ini baru seminggu cuti. Kalau lama-lama, agaknya boleh penuh satu bilik ni dengan macam-macam benda.
“Encik nak kopi macam biasa?.”
“Hurmm..”
Walaupun lelaki berkot hitam di depannya langsung tak memberi respon positif, Hanna senyum juga. Tangkas dia bergerak meninggalkan Badri menuju ke pantry. Dalam keadaan sekarang ni, tak berani dia nak bertanya lebih-lebih.
Karang tak pasal-pasal ada pula yang merasa pelempang sulung Badri. Bukannya orang tak tahu. Semua orang dekat ofis ni dah dengar cerita Badri kehilangan isteri di malam perkahwinan sendiri.
“Buat apa tu?.”
Hanna kerling Aliya di muka pintu. Mug kosong di tangan segera diisi dengan serbuk kopi Arabica kesukaan Badri. “Buat kopilah.”
“Oh, Encik Bad dah masuk ofis!.”
“Baru aje dia sampai. Duduk pun belum lagi.” Badri tu memang macam tu. Dia datang kerja sebelum pukul 8 walaupun ofis mula beroperasi sejam kemudian. Disebabkan takut malu, nak tak nak terpaksalah dia datang lebih awal daripada Badri.
Melihat kerja-kerja Hanna masih belum selesai, Aliya bergerak mendekat. Hanna PA Badri. Dah tentu-tentu banyak benda yang Hanna tahu berbanding dia.
“Kau tengok, dia macam mana?.” Bisiknya sambil sesekali mata mengerling ke arah pintu. Risau juga kalau Badri terdengar.
“Macam mana apa?.”
“Iyelah. Lepas kes malam tu, dia nampak macam mana? Okey ke? Muram ke? Garang ke?.”
Sengih kecil Hanna memandang Aliya. Suka sangat menyibuk hal oranglah budak secretary seorang ni. “Dia nampak biasa aje. Tak ada perubahan pun.”
“Really? Dia tak sedih ke?.”
“Manalah aku nak tahu dia sedih ke tidak. Kau ni pun. Takkan dia nak cerita dengan aku hal peribadi dia.” Aliya ni lah, kan. Dia nak tanya Badri tu banyak-banyak soalan pun macam tak berani, inikan pula nak tanya keadaan dia sekarang. “Lagipun, Liya. Cuba kau letak diri kau dalam keadaan dia. Kau tak sedih ke kalau husband kau lari waktu malam perkahwinan kau? Mestilah dia sedih.”
Kalau difikirkan logik, tak tahu apa lagi yang isteri Badri tu tak mahu sangat dengan Badri. Lelaki hebat macam Badri tu, tak sempat petik jari, berduyun perempuan datang nak menawarkan diri jadi isteri.
Kalau dah tak nak sangat, kenapa tak lari sebelum majlis akad nikah?
“Tak ada perasaan sungguhlah perempuan tu.”
Laju Aliya mengangguk. Setuju. Perempuan macam tu memang patut diajar. Dah tahu tak suka, patut tak payahlah terima pinangan Badri. Ini dah siap nikah bagai, resepsi pun bukan main gah buat kat hotel, alih-alih dia lari pula.
“Kesian, Encik Bad. Tak pasal-pasal kena tinggal.”
“Itulah pasal. Patut kalau tak nak, tarik dirilah awal-awal. Boleh aku jadi pengganti ke apa.” Selamba dia menuturkan sambil tangan sibuk mencapai sebiji mug di dalam kabinet. Awal-awal pagi macam ni, rasa lapar pula bila terhidu bau kopi.
Bulat matanya dengan tangan mencekak pinggang. Pinggang Aliya disiku dengan sebelah tangan. “Ewah..ewah..ada hati juga kau rupanya dengan Encik Bad ya, Liya. Tapi tak payah nak mimpi lebih-lebihlah. Dia dah jadi suami orang.”
“Eh, siapa tak nakkan lelaki macam Encik Bad tu! Lelaki yang datang dengan full package kut. Kau tak nak?.”
Hanna geleng lekas. Walaupun Badri tu lelaki idaman semua orang, termasuk dia sendiri tapi nak berangan dapat jadi isteri lelaki tu memang tak pernah dia buat.
Dia sedar diri. Jangan kata dia yang biasa-biasa aje, tu Cik Balkis yang lawa, ayu, bijak, anak orang kaya-raya tu pun sampai sekarang Badri tak pandang.
“Kalau dah namanya suami orang, baik kau lupakan ajelah impian kau tu, Liya. Kau tak ingat wife dia hari tu? Lawa tau.” Walaupun dia tak adalah nampak jelas sangat muka isteri Badri tu tapi dari jauh dia boleh nampak, perempuan tu memang cantik bergaya.

Wife? Kalau dah lari tu, bukan wife lagilah namanya, cik Hanna oi.”

Saturday, February 15, 2014

3 Hari Tanpa Elektrik


Inilah kisahnya. Banjirrrrrr yg sangat dahsyat. Tak dengar pun? Haih, as always, apa2 yg jadi dekat Sabah ni memang jaaaarang dapat liputan media, cetak atau elektronik. Entahlah kenapa. Wondering sungguh eh?


Jalan ni jalan saya nak kena lalu pergi sekolah. Ni selepas jambatan. Hari khamis tu, saya lewat pergi sekolah atas sebab tak dapat dielak. Waktu lalu satu simpang, saya dah nampak jalan kat simpang tu orang dah guna perahu. Dalam hati kata kesiannya. 
Sampai kat sekolah, GB sangka saya turun lewat sebab takut nak lalu air dah naik. GB, bukan tu sebabnya. Hehe. Kita orang tak sempat duduk pun dalam staff room, kawan kepada GB dah call suruh kita semua yg dari pekan ni cepat-cepat keluar. Tutup sekolah sebab air dah mula naik. Waktu tu baru jam 7.45 lebih kurang. Saya sampai sekolah 7.35. 
Kita orang pun tergesa-gesalah buat perhimpunan tergempar. Panggil the children dan taklimatkan sikit suruh terus balik rumah. Then kami pun bergegaslah tinggalkan sekolah. Unfortunately, sampai satu area, jalan dah jammed sungguh. Kami terpaksa tunggu turn nak lalu jalan yang dah dinaiki air. Kami ingat parasnya tak tinggi mana. Rupanya dah tinggi dan arus pun deras.
Well, untuk si Proton Saga saya tu, memang beratus kali fikir nak bagi dia berenang masuk air. Kawan yg guna Exora, selamat dah dia berenangkan Exora baru dia tu sebab dia lelaki.Hehe. Berani jer nak lalu . Then hampir 3 jam kita orang tunggu (tunggu sebab kawan2 senior ni kata, biasanya cepat surut), at last buat keputusan pusing semula pergi tumpang park kereta kat rumah kawan. Tak ada pilihan lain dah. Mujurlah kawan yang tumpang kereta saya tu, husband dia kerja dengan JKM so husband dialah yang usaha carikan kereta nak jemput kami berdua yang terperangkap tak dapat balik pekan ni.
Alhamdulillah, dia datang selepas sejam lebih dengan kereta Off-road yang tinggi tu. Imagine, kereta macam tu pun boleh masuk air waktu kita orang lalu dalam air. Masyaallah, naik pening kepala saya sebaik saja turun dari kereta tu. Tapi big thanks to husband kawan ni dan team kebajikan. 

Ini pula, jalan belakang rumah saya. Siap guna bot lagi orang2 kampung tu. Simpang yang ada tanda biru tu menuju ke balai polis.
Bila dah lalui semua ni, saya terfikir juga, kenapalah pihak media selalu berat sebelah? Jangankan bantuan, liputan pun kami tak dapat, bak kata seseorang. Memang betullah. Kami pun banjir juga. Ada certain kawasan, sampai nak tenggelam habis rumah dia orang. Sepatutnya janganlah amalkan lagi lepas ni. 




Gambar 4 keping ni pula gambar banjir dekat Beaufort, my lovely hometown yang akan sentiasa menerima limpahan air banjir dari Tenom, tempat saya bertugas. Kalau Tenom banjir, for sure Beaufort akan banjir juga. Mudah-mudahan cepatlah surut. 



Sunday, February 9, 2014

Jangan Curi Hatiku 7

7


Pertama kali dia masuk ke rumah teres ini, empat hari lepas untuk menjalani upacara akad nikah. Tak sangka pula, kali ini dia masuk untuk kali kedua, tapi sebagai seseorang yang tak pasti dengan status sendiri.
Nak dikata menantu, orang yang menjadikan dia bergelar menantu tu dah melarikan diri entah ke mana yang dia takkan cari walau sekali pun.
Nak dikata tetamu, dia dah lafazkan akad nikah dengan anak tuan punya rumah ni.
Selesai saja Kak Habsah mengemaskan segala macam keperluan asas Puan Aisya ke dalam sebuah beg pakaian, wanita berdua itu segera dibawa menuju ke Taman Wawasan. Rumah teres milik keluarga Ikmal yang disewanya itu sudah siap berkemas dengan segala macam perabot.
Jadi Kak Habsah tak perlu nak bersusah-payah mengemas lagi. Tugasnya selepas ini cuma memastikan kebajikan Puan Aisya terjaga dengan sempurna. Itu saja.
Kerusi roda yang diduduki Puan Aisya ditolak perlahan-lahan ke ruang tamu. Puan Aisya masih dengan kebisuannya, langsung tak beriak dibawa ke mana sekali pun.
“Encik Bad, pakaian Puan Aisya ni nak letak di mana?.”
“Oh, letak aje dulu! Nanti-nanti Kak Habsah tolong bawa naik atas, simpan dalam bilik mak.”
Tadi selepas dia singgahkan Bazli di kondo, barulah dia ke rumah Kak Habsah. Menjemput bekas pekerjanya yang baik hati dan lemah-lembut ini untuk dijadikan teman Puan Aisya. Itu pun memang rezeki dialah dapat pujuk Kak Habsah.
Rupa-rupanya sebelum ni Kak Habsah tengah bercadang nak ikut saja anak bongsunya yang buat bisnes dekat Kelantan nun sebab dia sunyi duduk seorang diri di sini.
“Kak Habsah.” Badri memanggil sebaik saja ternampak kelibat Kak Habsah menuruni anak tangga.
“Ya, encik?.”
“Ni, saya tinggalkan mak dengan Kak Habsah ya. Saya keluar belikan barang dapur sekejap. Ada apa-apa Kak Habsah nak kirim ke? Saya belikan.” Ramah dia menawarkan bantuan.
Dia tak periksa pun dekat dapur tu ada bahan basah atau kering lagi ke tidak kerana kata Ikmal, adik lelakinya baru saja mengosongkan rumah ini dan adik lelaki Ikmal tu jenis yang rajin memasak sendiri di rumah.
Kak Habsah menggeleng laju. Dia dah siap-siap beli barang keperluan peribadinya dengan Hasurah yang datang nak mengajak dia tinggal bersama di Kelantan minggu lepas.
“Kak Habsah tak ada apa nak beli dah, encik.”
“Betul tak ada?.”
Senyum kecil Kak Habsah ditanya begitu. Tegas-tegas Badri sewaktu di pejabat dulu, dia tahu sifat prihatin dan pemurah majikannya yang seorang ni. Badri memang tak suka berkira dengan sesiapa pun.
“Insyaallah tak ada apa lagi yang kurang setakat ni, encik.” Yakin dia menjawab.
Badri angguk puas hati. Selepas mengucap salam, langkahnya dibawa menuju ke arah Honda Odyssey yang diletak di depan pintu utama. Sengaja dia bawa kereta lebih besar untuk menjemput Puan Aisya tadi supaya senang nak membawa Puan Aisya keluar dari kereta walaupun dia tak selesa nak mengguna kereta begitu.





“Lamanya hantar dia.”
Niat hendak melangkah naik ke bilik terhenti di depan tangga. Melihat Datin Asma duduk berpeluk tubuh di sofa, Badri halakan langkah kaki ke arah mamanya.
“Bad belikan barang-barang sikit untuk mak.” Marah-marah pun, benci-benci pun, dia masih ada rasa kesian dengan Puan Aisya yang dah disahkan lumpuh separuh badan tu. Tak sampai hati pula tinggalkan saja Puan Aisya duduk seorang di rumah.
“Belikan barang?.”
Dia angguk. Punggung dibawa duduk ke sofa sambil kepala terus direbahkan ke belakang. Penat. Jiwa dan raga.
“Bad tak payah nak susahkan diri jaga orang tua tu, Bad. Kita dah tak ada kaitan dengan dia lagi.”
“Ma?.”
Dengus kasar Datin Asma dipandang dengan mata masih separuh terpejam. Hari tu, bukan main mamanya memaksa dia kahwin dengan anak Puan Aisya tu. Alih-alih dah jadi begini, dia disuruh jangan pedulikan Puan Aisya pula.
“Mama nak, Bad cepat-cepat uruskan permohonan cerai korang. Bad ceraikan aje perempuan tak senonoh tu.”
“Bukan dia anak orang baik-baik ke, ma? Bukan anak ustazah?.” Sarkastik Badri membalas.
Terherot bibir Datin Asma disindir anak sendiri. Tahulah, memang salah dia sebab memandai-mandai memaksa Badri menikah dengan Auni Zara. Iyelah, dia cuma kenal Auni Zara tu sebagai anak bekas guru mengajinya. Haruslah dia fikir yang baik-baik sebab Puan Aisya tu baik budi-pekerti.
Tapi dah Allah swt nak beri ujian. Nak buat macam mana.
“Mama tahulah salah mama. Tapi sekarang ni, mama nak Bad cepat-cepat ceraikan dia. Tak ada faedah simpan isteri tak guna macam tu. Buat tambah dosa Bad aje.” Cemuhnya dengan dada meluap marah.
Kalau dia tahu Puan Aisya tak pandai didik anak dara sendiri dengan agama, beri percuma pun dia tak nak terima Auni Zara tu jadi menantu.
“Bad!.”
“Hurmm.”
“Dengar tak apa mama cakap ni? Bad jangan lambat-lambat. Karang benda lain pula yang jadi.” Mana tahu perempuan tu tiba-tiba datang dengan air mata tak berhenti mengalir pada Badri minta simpati?
Kan?
Manalah tahu.

Jadi sebelum benda luar alam begitu berlaku, eloklah Badri cepat-cepat ke pejabat agama dan uruskan perceraian dengan Auni Zara, perempuan yang dia takkan maafkan sampai bila-bila sebab dah memalukan keluarganya dan Badri Afif.





#Sekadar iklan. Sesiapa yang berminat nak beli novel kedua saya, Susun Silang Kata, boleh PM saya kat FB Pen Patah atau boleh tinggalkan komen kat bawah. Saya beri free postage dan harga lebih murah. Kalau nak, boleh juga saya turunkan sign tak berapa nak cantik saya kat situ. ^-^

Thursday, February 6, 2014

Jangan Curi Hatiku 6

6


Wanita di atas kerusi roda itu dipandang tanpa perasaan. Selepas apa yang berlaku, Badri sendiri dah tak tahu nak mentafsir apa yang ada dalam hatinya terhadap Puan Aisya.
Bazli di sebelah diam tak berkutik. Dah tiga hari Bazli dan Datin Asma sanggup menemankan dia di sini tapi hari ini bila Puan Aisya dibenarkan keluar hospital, mamanya berkeras tak mahu ikut menjemput.
“Nak bawa ke mana ni, long?.” Soal Bazli setelah kereta mula bergerak meninggalkan perkarangan Gleneagles.
“Entah.”
Dari cermin pandang belakang, riak senyap membisu Puan Aisya jelas di mata. Sejak dari Puan Aisya jatuh pengsan di majlis resepsinya dulu, belum sekali pun dia mendengar suara ibu mentuanya.
“Dah tu? Nak bawa balik rumah along?.”
Senyum sinis Badri. “Nak bawa ke rumah? Ingat mama setuju ke? Karang mama pula yang pengsan.”
“Takkan nak suruh duduk seorang kat rumah mak cik kut? Siapa nak temankan?.” Dah anak tunggal dia yang entah apa-apa tu lari senyap-senyap, siapa lagi yang Puan Aisya ada? “Atau family lain ke? Adik-beradik mak cik?.”
“Manalah along kenal. Tapi kalau betullah sedara-mara mak ambil berat, patut lepas dah tahu kes kat hotel hari tu, dah berduyun datang melawat. Tapi haram. Seorang pun tak nampak muka.”
Memang pelik juga.
Tiga hari Puan Aisya ni kena tahan dalam wad, memang tak pernah ada seorang pun saudara-maranya yang datang menjenguk. Padahal waktu majlis nikah dan resepsi dulu, penuh saja meja yang dah khusus untuk keluarga belah pengantin perempuan.
Ke memang spesis keluarga Auni Zara memang macam ni? Spesis entah apa-apa? Badri senyum sinis tak berhenti sambil sesekali menjeling Puan Aisya di belakang. Dia dah dapat idea. Puan Aisya takkan dihantar tinggal di rumah lamanya lagi.
“So?.” Bazli kerling Badri yang cekap memusing stereng memasuki laluan menuju ke Bangsar.
Sekali lagi, dia sekadar angkat bahu. Masih keliru. Nak bawa pulang ke kondo, memang taklah. Mahunya mengamuk Datin Asma nanti.
“Tinggal kat hotel, okey tak?.”
“Hish! Mengarut.”
“Mengarut apa benda pula, long? Betullah.” Dah tak ada orang yang sudi nak claim Puan Aisya, nak buat macam mana? Daripada hantar ke rumah kebajikan atau orang tua, lagilah haru jadinya.
Laju Badri menggeleng. Cadangan tak masuk akal langsung. Macamlah dekat hotel tu nanti ada bibik yang boleh…eh, kejap…bibik?
iPhone di atas dashboard segera dicapai. Dia rasa dia dah dapat idea macam mana nak uruskan Puan Aisya. “Kau cari nombor Ikmal kejap. Mesej kat dia, along nak nombor telefon Kak Habsah. Urgent.”
“Siapa Kak Habsah?.”
“Alah…bekas tea lady merangkap cleaner kat ofis dulu.” Kak Habsah pun dah tak jaga suaminya yang sakit dulu tu. Baru sekarang dia teringat. Nasib baik.
“Bekas?,” Bazli kerutkan kening. “Dia okey ke?.”
Melihat lampu merah bertukar hijau sebelum sempat dia nak menekan brek, Badri pijak semula pedal minyak. “Kenapa kalau bekas?.”
“Iyelah. Bekas ni bunyi macam dia kena pecat. Did you?.”
“Mana adalah. Kak Habsah tu sendiri yang resign sebab husband dia sakit tenat. Tapi sekarang dah meninggal, so along rasa Kak Habsah tu perlukan pendapatan. And, for me, she is okay and nice.”
Iyelah, Kak Habsah tu lemah-lembut saja orangnya. Semua orang dalam ofis pun suka dengan dia. Insyaallah kalau setakat nak temankan dan urus Puan Aisya sikit-sikit tu, Kak Habsah tak akan susahlah.
Okay then. Li risau aje.”
Tak sempat menahan, bibirnya dah laju menyenget ke kanan. “Care nampak?.”
“Mak orang kut, long. Kalau orang buat mama macam tu, tak ke hancur hati kita?.”
“Iyelah. Along main-main aje. I know you very well, bro. You’re such a nice son.” Pujinya sambil sebelah tangan sempat menepuk bahu si adik lelaki yang memang dia kenal sangat hati budinya.
Okey, Alhamdulillah. Selesai satu masalah.

Tapi Auni Zara, masalah kita berdua tak selesai lagi.



^-^

Wassalam. Pendekkan? Tapi okeylah tu daripada tak ada. Heee...jimat2. Kerajaan kan suh kita berjimat.Hehe.

Popular Posts