Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Thursday, February 6, 2014

Jangan Curi Hatiku 6

6


Wanita di atas kerusi roda itu dipandang tanpa perasaan. Selepas apa yang berlaku, Badri sendiri dah tak tahu nak mentafsir apa yang ada dalam hatinya terhadap Puan Aisya.
Bazli di sebelah diam tak berkutik. Dah tiga hari Bazli dan Datin Asma sanggup menemankan dia di sini tapi hari ini bila Puan Aisya dibenarkan keluar hospital, mamanya berkeras tak mahu ikut menjemput.
“Nak bawa ke mana ni, long?.” Soal Bazli setelah kereta mula bergerak meninggalkan perkarangan Gleneagles.
“Entah.”
Dari cermin pandang belakang, riak senyap membisu Puan Aisya jelas di mata. Sejak dari Puan Aisya jatuh pengsan di majlis resepsinya dulu, belum sekali pun dia mendengar suara ibu mentuanya.
“Dah tu? Nak bawa balik rumah along?.”
Senyum sinis Badri. “Nak bawa ke rumah? Ingat mama setuju ke? Karang mama pula yang pengsan.”
“Takkan nak suruh duduk seorang kat rumah mak cik kut? Siapa nak temankan?.” Dah anak tunggal dia yang entah apa-apa tu lari senyap-senyap, siapa lagi yang Puan Aisya ada? “Atau family lain ke? Adik-beradik mak cik?.”
“Manalah along kenal. Tapi kalau betullah sedara-mara mak ambil berat, patut lepas dah tahu kes kat hotel hari tu, dah berduyun datang melawat. Tapi haram. Seorang pun tak nampak muka.”
Memang pelik juga.
Tiga hari Puan Aisya ni kena tahan dalam wad, memang tak pernah ada seorang pun saudara-maranya yang datang menjenguk. Padahal waktu majlis nikah dan resepsi dulu, penuh saja meja yang dah khusus untuk keluarga belah pengantin perempuan.
Ke memang spesis keluarga Auni Zara memang macam ni? Spesis entah apa-apa? Badri senyum sinis tak berhenti sambil sesekali menjeling Puan Aisya di belakang. Dia dah dapat idea. Puan Aisya takkan dihantar tinggal di rumah lamanya lagi.
“So?.” Bazli kerling Badri yang cekap memusing stereng memasuki laluan menuju ke Bangsar.
Sekali lagi, dia sekadar angkat bahu. Masih keliru. Nak bawa pulang ke kondo, memang taklah. Mahunya mengamuk Datin Asma nanti.
“Tinggal kat hotel, okey tak?.”
“Hish! Mengarut.”
“Mengarut apa benda pula, long? Betullah.” Dah tak ada orang yang sudi nak claim Puan Aisya, nak buat macam mana? Daripada hantar ke rumah kebajikan atau orang tua, lagilah haru jadinya.
Laju Badri menggeleng. Cadangan tak masuk akal langsung. Macamlah dekat hotel tu nanti ada bibik yang boleh…eh, kejap…bibik?
iPhone di atas dashboard segera dicapai. Dia rasa dia dah dapat idea macam mana nak uruskan Puan Aisya. “Kau cari nombor Ikmal kejap. Mesej kat dia, along nak nombor telefon Kak Habsah. Urgent.”
“Siapa Kak Habsah?.”
“Alah…bekas tea lady merangkap cleaner kat ofis dulu.” Kak Habsah pun dah tak jaga suaminya yang sakit dulu tu. Baru sekarang dia teringat. Nasib baik.
“Bekas?,” Bazli kerutkan kening. “Dia okey ke?.”
Melihat lampu merah bertukar hijau sebelum sempat dia nak menekan brek, Badri pijak semula pedal minyak. “Kenapa kalau bekas?.”
“Iyelah. Bekas ni bunyi macam dia kena pecat. Did you?.”
“Mana adalah. Kak Habsah tu sendiri yang resign sebab husband dia sakit tenat. Tapi sekarang dah meninggal, so along rasa Kak Habsah tu perlukan pendapatan. And, for me, she is okay and nice.”
Iyelah, Kak Habsah tu lemah-lembut saja orangnya. Semua orang dalam ofis pun suka dengan dia. Insyaallah kalau setakat nak temankan dan urus Puan Aisya sikit-sikit tu, Kak Habsah tak akan susahlah.
Okay then. Li risau aje.”
Tak sempat menahan, bibirnya dah laju menyenget ke kanan. “Care nampak?.”
“Mak orang kut, long. Kalau orang buat mama macam tu, tak ke hancur hati kita?.”
“Iyelah. Along main-main aje. I know you very well, bro. You’re such a nice son.” Pujinya sambil sebelah tangan sempat menepuk bahu si adik lelaki yang memang dia kenal sangat hati budinya.
Okey, Alhamdulillah. Selesai satu masalah.

Tapi Auni Zara, masalah kita berdua tak selesai lagi.



^-^

Wassalam. Pendekkan? Tapi okeylah tu daripada tak ada. Heee...jimat2. Kerajaan kan suh kita berjimat.Hehe.

1 comment:

cakap aje..saya layan..

Popular Posts