Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Monday, January 27, 2014

Jangan Curi Hatiku 4

As I mentioned b4, I kena berjimat sebab idea I taklah sehebat mana nak sambung bab dalam masa pendek. Ampun, yeee... ^-^   I hope I'm strong enough not to waste my time watch TV. Drama2 kat TV tu buat I tergoda aje. Hukhuk.


4

Secawan kopi panas yang dihulur memaksa dia mengangkat pandang. Dia cuba untuk membalas senyuman manis Farid tapi tak mampu.
You look tired, darling. Minum sikit kopi ni.” Ujar Farid prihatin.
Dari Bangsar ke KLIA, memanglah tak jauh mana tapi Zara baru juga selesai majlis nikah kemudian resepsi di hotel. Memang penatlah duduk melayan tetamu tak habis-habis.
“Nah. It’s black coffee.”
Zara mengeluh dalam payah. Kepalanya tengah berserabut sekarang ni. Jiwanya jadi tak tentu hala. Teringatkan Puan Aisya. Macam mana reaksi mak kalau berita kehilangannya sampai ke telinga mak ya?
Kopi panas masih berasap nipis dibawa ke tepi bibir. Sesekali dia renung Farid yang duduk selamba di sebelah dengan iPhone 5 di tangan kanan. Nampak relaks sangat sedangkan dia macam tak senang duduk.
Farid, can you promise me something?.” Tangan kiri Farid yang diletak ke bahunya digenggam erat.
Promise you what?.”
Anak mata kecoklatan Farid yang selalu merenungnya dengan penuh cinta itu Zara pandang dalam. “Promise me that you’ll always be by my side? Forever? Love me? Protect me? Care for me? Can you?.”
Dear, you shouldn’t say that. You know how much I love you, right?.” iPhone di tangan disumbat ke dalam kocek seluar. Makin erat dia memeluk bahu Zara. Cuba memberi kekuatan.
I know but..”
“Shhh…dah…dah..jangan nangis lagi. I’m here for you.” Setitis dua air mata yang mengalir ke pipi segera diseka dengan hujung jari.
“I takut, Farid. I risaukan mak. Macam mana dengan dia? Siapa nak jaga dia lepas ni?.”
Beberapa pasang mata yang mencuri pandang dengan macam-macam riak pada mereka sekadar dibuat tak nampak. Farid hembus nafasnya perlahan-lahan. Ini mesti Zara lupa. Mereka dah berbincang dua hari lepas. Dan Zara langsung tak membantah bila dia bagi cadangan untuk mereka berdua lari ke Frankfurt malam ni.
“You ada sedara-mara, dear. Tak payah risau. Mak you ada adik-beradik, kan? Dia orang akan jaga mak you.” Lembut suaranya cuba memujuk.
Zara geleng kepala perlahan. Cawan kopi yang baru seteguk singgah ke tekak dihulur semula pada Farid. Dia tak lalu nak isi perut walau dengan apa sekali pun.
“Mak Ngah tu tak sihat. Dia sendiri pun selalu admit dalam wad.”
“Yang lain?.”
Mak Ngah is her only one sister.” Adik-beradik Puan Aisya tu cuma ada tiga. Pak Long kan dah meninggal dunia 3 tahun lepas.
“Oh!.”
Air matanya laju saja turun ke pipi. Dia anak tunggal. Kalau dia dah pergi, siapa pula yang nak tengok-tengokkan mak? Takkan nak susahkan Mak Ngah yang tak berapa sihat tu? Anak-anak Mak Ngah? Tak mungkin.
You, kita cancel ajelah plan bodoh ni!.”
Tangan yang sibuk mengelus lengan Zara terhenti sejenak. Tebal kerutannya memamndang gadis berselendang hitam di sebelah. “Sorry?.”
I tak sampai hati, you. I sayangkan mak I.” dia dah lama kehilangan arwah abah. Dan untuk kehilangan mak pula, dia rasa tak sanggup. Dia tak sedia lagi. Puan Aisya tu orang yang paling dia sayang dalam dunia ni.
Dear.”
Kedua-dua bahunya sudah digenggam Farid. Lambat-lambat barulah dia berani mendongak. Dia tahu Farid marah.
I know how you’re feeling but kita dah sama-sama bincang dan kita dah sama-sama setuju. We’re going to Frankfurt. Sampai keadaan reda then kita akan balik. You akan dapat talak sebab nusyuz, after iddah, I’ll marry you. Remember that?.”
“Mak I ?.”
Sekali lagi, dia larikan hujung jari mengesat pipi mungil Zara yang lembap dengan air mata. “She’ll be fine. I can guarantee. Lagipun I boleh hire mana-mana bibik untuk temankan mak you.”
Dia masih nak membalas sebenarnya namun belum sempat dia nak menggerakkan bibir, kedengaran pengumuman membenarkan penumpang bergerak masuk ke dalam perut kapal. Saat melihat Farid bangun menjinjit beg dengan dua buah passport dan boarding pass di tangan, mulutnya jadi terkunci.
“Jom, sayang. Jangan sedih-sedih lagi. Once keadaan dah reda nanti, kita akan balik cepat-cepat. I promise.”

Dalam malas, Zara anggukkan saja kepala sebelum menurut langkah Farid menuju laluan masuk ke dalam kapal. 

Saturday, January 25, 2014

Jangan Curi Hatiku 3

Happy reading, guys...or should I say, awak? Huhu. Takpe..takpe...Saya tetap hargai korang yang sudi membaca.


3

“Tak sangka akhirnya sampai juga jodoh kau eh!.”
Gelas berisi air sirap diteguk sedikit rakus. Senyum-sumbing Ikmal di sebelah buat dia rasa macam nak campak saja gelasnya ke meja.
“Pandailah kau bercakap. Kena kat batang hidung kau nanti, hah, baru tahu langit tu tinggi ke rendah, beb.” Marahnya terlampias.
Ikmal ketawa suka. Tak sangka betul yang Badri akhirnya terperangkap dalam pelan cari jodoh Datin Asma. Ingatkan bila Badri dah jadi CEO syarikat, adalah yang Badri berkenan dekat syarikat tu, tapi rupanya tak juga.
Sebagai kawan sejati yang risaukan Badri, dia sebenarnya sokong seratus-peratus tindakan Datin Asma menjodohkan Badri dengan anak guru mengajinya dulu. Anak orang baik-baik tu, nak apa lagi?
Cantik pun cantik. Bijak. Ada kerjaya. Dah lebih dari cukuplah tu.
“Relax, okay. Pengantin baru kenalah cool.” Bahu Badri ditepuk-tepuk. “Auni tu okey apa. Cukup pakej. Anak ustazah pula tu.”
“Berhenti sebut nama dialah, Mal. Rimaslah.”
Kedua tangannya Ikmal angkat tinggi. Surrender. Nampak gayanya, dalam pada ada sifat penurut Badri, marah juga dia. Dia pun sebenarnya tak faham dengan Badri. Sungguh-sungguh dia merayu dekat Datin Asma supaya batalkan saja rancangannya tapi sampai sekarang, dia yakin Badri tak pernah suka mana-mana perempuan.
Jadi apa masalahnya kalau Badri terima saja Auni Zara tu dengan hati terbuka?
Dari pandangan lelakinya waktu melihat isteri yang baru saja diakad nikahkan dengan Badri tu nampak sopan saja. Anak ustazah kut. Insyaallah baik.
“Tak apalah kalau kau belum boleh terima Auni tu sekarang. Aku cuma boleh doakan yang terbaik untuk korang berdua.” Mana tahu, berkat doanya nanti Badri dan Auni boleh jadi pasangan suami-isteri yang bahagia. Kan?
Rengus kasar Badri dibalasnya dengan senyuman. Jam di tangan dikerling. Pukul 10 malam. Orang ramai yang tadi memenuhi dewan sudah berkurang jumlahnya. Ada yang tinggal pun cuma sepupu-sepupu Badri dan adik-beradiknya yang dua orang tu.
Disebabkan Badri jugalah, majlis nikah dan resepsinya dibuat tak semeriah waktu adik-adiknya kahwin dulu. Badri cuma mahu majlis serba sederhana. Ini pun, nasib baiklah Badri berjaya dipaksa oleh Datin Asma untuk bersanding.
“Eh, Bad! Aku dah nak kena gerak balik ni. Dah lewat. Esok aku kena kerja. Kau lainlah. Cuti honeymoon.” Usiknya nakal. Kain sampin yang masih setia melilit pinggang dikibas sekali lalu.
“Awal lagi kut. Baru pukul 10.”
Ikmal cepat menggeleng. Awal apanya kalau dah pukul 10. Karang dia bangun lambat, datang ofis lambat, dia juga yang kena.
“Tak ada. Tak ada. Aku nak balik. Kau pergilah naik atas. Check Auni dah ready ke belum. Dah lama tu dia naik atas tunggu kau.”
Badri sengaja menayang muka tegang memandang Ikmal yang mengekeh ketawa. Ingat dia jenis lelaki macam mana yang senang-senang hati nak merampas mahkota perempuan yang dia tak suka?
“Kau jangan nak main kasar eh!.”
Dari mengekeh, ketawa Ikmal jadi bertambah kuat. “Relax, bro. You’re going to be just fine. Doaku bersamamu, sahabat.”
“Cis!.”
“Good luck, Bad. Do your best!.” Usikan Ikmal masih tak berhenti. Ditepuk-tepuknya bahu Badri dengan senyum nakal.
Belum sempat Badri membalas, bahunya tiba-tiba terasa berat dirempuh seseorang. Mujur tangan Ikmal cekap menahan. Kelibat Bisyri yang pucat memandangnya buat dia jadi pelik sendiri.
“Apa hal adik ni? Pucat aje muka.” Tegurnya. Sumpah, muka Bisyri pucat mengalahkan mayat.
“Pengantin.”
“Pengantin apanya?,”
Tangan Bisyri turun naik sama pantas dengan gerakan dadanya. Dia cuba untuk menarik nafas tapi susah. Dadanya sudah rasa sempit yang amat.
Datin Asma yang tadinya ralit melayan adik-beradiknya berbual bersama Puan Aisya di meja sebelah datang mencelah. “Kenapa ni, adik? Muka pucat bagai ni. Jangan takutkan mamalah. Adik okey ke?”
“Ma..peng..pengantin..ma…pengantin…” tercungap-cungap dia menuturkan dalam sibuk nak mencari nafas.

“Pengantin apa?.”




Jazakallahu khairan, ukhti for reading. ^-^

Wednesday, January 22, 2014

Jangan Curi Hatiku 2

Salam.
Tak maw melalut panjang. Jemput baca sambungannya. ^-^


2
“Siapa tadi tu, mak?.”
Puan Aisya senyum kecil. Sempat dia lambaikan tangan pada wanita yang sudah selamat masuk ke dalam kereta Mercedez Benz hitam berkilat itu.
“Mak?.” Zara ikut menjenguk ke pintu.
Tadi dia sibuk dengan novel di bilik. Tak sedar langsung pun ada tetamu yang datang. Mak pun tak cakap apa-apa. Alih-alih waktu dia turun ke dapur sebab terasa nak minum tadi, mak sibuk bersalaman dengan seorang wanita berjubah ungu gelap di muka pintu.
“Itu Datin Asma.”
“Datin Asma mana? Zara tak kenal pun.” Ujarnya dengan kening berkerut. Sumpah dia tak ingat sesiapa dengan nama macam tu dalam kepalanya.
Dua biji gelas berisi baki minuman disusun ke dalam dulang. Datin Asma tu kelam-kabut. Nak habiskan minuman pun tak sempat. “Alah, Datin Asma yang dulu mak pernah ajar mengaji quran tu. Zara pernah aje ikut mak pergi rumah dia.”
Kerutan Zara makin dalam. Mahu dia soal bila pada Puan Aisya tapi akhirnya dibiarkan saja bila ternampak sekeping gambar di tepi remote Astro.
“Eh, gambar siapa pula ni!.”
Dulang yang sudah berisi gelas kotor dihantar ke dapur. Entahlah, lepas berbual dengan Datin Asma tadi, dia rasa bibirnya macam tak reti nak berhenti senyum pula. Sumpah dia gembira sangat bila Datin Asma beritahu tujuannya pulang ke Malaysia tadi.
Zara yang masih mengejar dengan gambar di tangan dibiarkan bertanya tak dapat jawapan.
“Lelaki ni, mak. Nak dibuat apa?.” Soal Zara gaya nakal. Pinggang Puan Aisya dicuit perlahan. Tak pernah-pernah mak simpan gambar lelaki selain gambar arwah abah selama ni. Takkanlah?
“Takkan nak buat suami.”
“Dah tu?.”
“Nak buat menantulah.” Selamba Puan Aisya membalas. Sempat matanya mengesan riak terkejut di muka anak tunggal kesayangannya yang seorang ini.
Gambar anak lelaki Datin Asma terlepas dari tangan. Zara pandang Puan Aisya yang sibuk mencuci gelas di sinki. Mak ni jarang bergurau. Lagi-lagi dalam bab nikah-munakahat ni, memang taklah.
“Apa maksud mak ni? Menantu apa?.” Takkan dia kut? Tapi dia memang anak tunggal Puan Aisya.
Tapi kalau bukan dia, siapa lagi? Zara tarik nafas panjang. Dia rasa dadanya tiba-tiba saja jadi laju detaknya.
“Menantulah. Suami anak mak.” Gelas yang sudah selesai dicuci, disusun elok di atas rak. Nanti-nantilah bila sudah kering baru dia masukkan ke dalam kabinet.
Laju Zara menggeleng. “Zara tak nak, mak. Zara dah ada pilihan sendiri.”
“Farid tu?.”
“What’s wrong with Farid, mak?,” Dia terasa tau bila mendengar nada jengkel Puan Aisya waktu menyebut nama Farid tu.
Mak memang tak pernah nampak bersungguh bila dia bercerita soal Farid. Hari raya lepas, mak boleh jadi ala-ala datin yang sombong pada Farid. Tapi nak buat macam mana. Dia rasa Farid tu okey saja. Cuma mungkin sebab dia tu tak berapa mahir dalam bidang agama. Tapi benda itukan boleh dipelajari kemudian.
Puan Aisya cuba untuk menenangkan diri sebelum tangannya mengelus kedua bahu Zara. Sengaja dia tenung anak tunggalnya dalam-dalam. Dia nak Zara faham niatnya. Dia cuma buat yang terbaik untuk masa depan Zara.
“Zara.”
“Zara betul-betul tak boleh dengar cakap mak kali ni. Jangan paksa Zara, mak. Zara tak nak.” Tegasnya dengan gelengan kepala yang tak berhenti-henti. Sumpah dia tak mahu kahwin dengan lelaki lain. Lebih-lebihlah kalau yang dia tak kenal.
Liur yang rasa menyekat pada tekak ditelan dengan payah. “Tolong dengar cakap mak, Zara. Ini semua untuk kebaikan Zara sendiri.”
“Please, mak. Zara dah ada Farid.”
“Mak tak boleh izinkan Zara menikah dengan Farid tu, Zara. Mak kenal dia macam mana.” Walaupun dia cuma jumpa Farid tak sampai sepuluh kali, dari pengamatannya, dia tahu Farid tu bukanlah calon yang sesuai untuk Auni Zara.
Tak kisahlah kalau Farid anak Tan Sri Mahmud yang hartanya melimpah-ruah tak habis dimakan sampai tujuh keturunan sekali pun.
Akhlak Farid. Agama Farid. Persekitaran keluarga Farid.

Dia langsung tak berkenan.



Pendek? 
Aku kena berjimat sebab aku baru siap 11 chapter setakat ni. Hehe.

Tuesday, January 21, 2014

Jangan Curi Hatiku 1

After a very long hibernating period, aku rasa dah tiba masanya aku hidupkan semula blog yang makin usang dimamah usia ni. Ceh, dimamah tu! Bahasa kamus dewan. Tak apa, kalau bukan kita nak guna bahasa kita, siapa lagi?

Ok, tak mau melalut panjang.
 Jemput baca novel seterusnya yang mudah-mudahan berjaya disiapkan menjadi manuskrip insyaallah. Doakan aku....please?


Prolog

“Tak sangka akhirnya sampai juga jodoh kau eh!.”
Gelas berisi air sirap diteguk sedikit rakus. Senyum-sumbing Ikmal di sebelah buat dia rasa macam nak campak saja gelasnya ke meja. Hempas ke muka Ikmal pun boleh juga kut.
“Pandailah kau bercakap. Kena kat batang hidung kau nanti, hah, baru tahu langit tu tinggi ke rendah, beb.” Marahnya terlampias.
Ikmal ketawa suka. Tak sangka betul yang Badri akhirnya terperangkap dalam pelan cari jodoh Datin Asma. Ingatkan bila Badri dah jadi CEO syarikat, adalah yang Badri berkenan dekat syarikat tu, tapi rupanya tak juga.
Sebagai kawan sejati yang risaukan Badri, dia sebenarnya sokong seratus-peratus tindakan Datin Asma menjodohkan Badri dengan anak guru mengajinya dulu. Anak orang baik-baik tu, nak apa lagi?
Cantik pun cantik. Bijak. Ada kerjaya. Dah lebih dari cukuplah tu.
“Relax, okay. Pengantin baru kenalah cool.” Bahu Badri ditepuk-tepuk. “Auni tu okey apa. Cukup pakej. Anak ustazah pula tu.”
“Berhenti sebut nama dialah, Mal. Rimaslah.”
Kedua tangannya Ikmal angkat tinggi. Surrender. Nampak gayanya, dalam pada ada sifat penurut Badri, marah juga dia. Dia pun sebenarnya tak faham dengan Badri. Sungguh-sungguh dia merayu dekat Datin Asma supaya batalkan saja rancangannya tapi sampai sekarang, dia yakin Badri tak pernah suka mana-mana perempuan.
Jadi apa masalahnya kalau Badri terima saja Auni Zara tu dengan hati terbuka?
Dari pandangan mata lelakinya waktu melihat isteri yang baru saja diakad nikahkan dengan Badri tu nampak sopan saja. Anak ustazah kut. Insyaallah baik.





1
“Auni Zara tu budak baik. Mak dia cikgu mengaji mama dulu. Cantik pula tu.”
Sekeping gambar yang dihulur Datin Asma sekadar dijeling. Punyalah kelam-kabut dia tinggalkan meeting dengan budak-budak pejabat gara-gara Datin Asma. Mamanya tiba-tiba menelefon konon dah sampai ke depan rumah.
Mahunya dia tak terkelu. Datin Asma yang tengah seronok tinggal di Brussels nun tiba-tiba tercongok depan pintu rumah.
“Tujuan mama balik ni sebenarnya sebab nak cakap pasal Auni apa entah tu aje ke, ma? Membazir duit tambanglah.” Rengusnya. Mug berisi kopi di atas meja dibawa ke tepi bibir. Bertuah sungguh mama aku ni.
Jauh-jauh datang sebab nak bawa khabar dan gambar anak dara orang?
Huh!
Datin Asma herot bibirnya ke kanan sambil mata menjeling geram pada si anak. “Mama dah cukup baik sanggup balik sini tunjukkan gambar Auni tau. Bad ni tak reti nak syukur.”
“Alah, ma. Mana ada Bad suruh mama bawakan gambar dia.”
“Habis tu yang Bad tu umur dah 32 masih bujang macam ni, ingat tak buat mama risau? Suruh cari calon, mengelat memanjang. Ada-ada aje alasan Bad kan?.” Dia kadang-kadang sampai naik geram dengan anak sulung lelaki yang seorang ni.
Bila tanya, tak minat kat perempuan ke?, bersungguh Badri Afif nak marah merengus merajuk.
Tapi sejak sekolah menengah kemudian masuk universiti, ini dah kerja, pun masih tak pernah sebut nama mana-mana perempuan depan dia.
Adik-adik Badri yang dua orang tu, dah selamat dapat tiga orang anak masing-masing. Bazli tu, isteri dia dah mengandung anak keempat kut. Senang hati dia tengok Bazli dah selamat hidup rukun dengan keluarga sendiri.
Bisyri yang baru umur 28, baru sebulan bersalin anak ketiga. Sejuk hati dia sebagai mama bila tengok kehidupan anak perempuan sulung dia tu bahagia.
“Ma.”
Remote TV ditekan-tekan dua tiga kali. “Apa ma..ma?.”
Muncul juga sengih Badri melihat muncung panjang Datin Asma. “Okey, ma. Bad sedar diri. Memang Bad dah tua tapi Bad pun ada juga perasaan. Bad kalau boleh nak cari isteri sendiri. Tak mahulah yang mama carikan.”
“Badri! Are you saying that…” mencerlung mata Datin Asma merenung Badri di hujung sofa.
“Bukanlah, ma tapi Bad ada taste Bad sendiri.”
Taste?.” Datin Asma tercebik-cebik. “Bunyi macam lain aje kata taste. Ini bukan benda apa yang nak guna taste ke apa. Ini cakap pasal bakal isteri, Bad.”
“Okey…okey..bukan taste. Bad ada kriteria sendiri macam mana nak cari calon isteri.” Sengaja dia tekankan sebutan kriterianya biar Datin Asma puas hati. Mama ni. Mentang-mentang bekas pensyarah bahasa, semua pun nak kena standardkan bahasa.
Lambat-lambat dia jeling juga sekeping gambar di atas meja yang Datin Asma hulur padanya tadi. Okey, pakai tudung, cantik, nampak sopan. Tapi masalahnya dia tak kenal. Tak pernah kenal pun. So, macam mana nak suka? Nak hidup berdua sepanjang hayat?
Dan seorang Badri Afif memang tak berapa nak berkenan dengan orang-orang yang dia tak kenal. Inikan pula nak dibuat jadi isteri. Peneman hidup sepanjang hayat tu!
“Bad tak payah nak banyak bunyi sangat. Budak Auni ni, mama dah pernah jumpa tiga empat kali waktu mak dia datang mengajar mama dulu. She’s awesome. Mama yakin nanti kalau Bad dah jumpa dia, Bad pun boleh jatuh cinta.” Tegas Datin Asma.
Muktamad.
Malas dia nak buka petisyen untuk Badri persoalkan keputusannya. Dia tahu sangat kepetahan Badri dalam bab mempersoalkan arahannya selama ini.
Mug di tangan baru seteguk singgah ke tekak. Hilang nafsu dia nak menghirup kopi panas malam ini. “Bad tak nak, ma. Please? Bad ni dah 32 kan? Dah tua bangka kalau mama nak paksa-paksa kahwin pun. Tunggulah nanti kalau ada jodoh Bad, adalah tu.”
“Iyelah tu.”
“Ma.” Meleret suaranya cuba meraih simpati.
“Keputusan mama ni muktamad. Kalau Bad rasa macam nak kecewakan mama, silakan tolak keputusan mama. Okey?.” tuturnya sambil tangan meletak semula remote TV ke atas meja. Dah pukul 10 malam. Dia mengantuk. Nak tidur.

“Ma!.”




^0^ 
Please leave your comment. Pujian dialu-alukan. Hakhak.

Popular Posts