Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, May 8, 2009

sesuci kasih seorang isteri 15

Selepas menunggu Sofea menikmati sarapan, telefonku berbunyi sekali lagi. Siti!!!
“Tuan, Haji Mahmud dalam perjalanan.”
“Hah? Kenapa tak cakap dia jadi datang? Siti..Siti…” Keluhku dengan suara yang boleh didengar satu bilik. Sofea terkebil-kebil di atas katil. Perlahan-lahan mangkuk bubur ditolak ke tepi.
“Okey, saya datang dalam masa fifteen minutes. Awak layan dia dulu. Bagi minum ke..”
“Baik, tuan.”
Aku bergegas ke bilik air. Membasahkan muka dan terus keluar. Sofea masih tidak melepaskan aku dari pandangannya.
“Saya nak masuk pejabat. Ada meeting. Important.”
“Tak boleh postpone dah?.” Matanya bening merenungku. Aku menggeleng. Lekas.
“Benda ni melibatkan masa depan syarikat saya. Masa depan saya, masa depan isteri dan anak saya. Sofea duduk diam-diam kat sini. Kalau sempat, nanti saya datang lagi. Tapi tak janji.”
“Abang?.”
Pintu yang sudah terbuka, ku tutup semula. Apa agaknya dia nak cakap?
“Kenapa?.”
“Saya teringin nak makan kebab ayam. Boleh carikan tak?.”
Hah? “What? Kebab ayam?.” Biar betul dengan perempuan seorang ni. Nak makan kebab ayam yang pedas tu?
“Jangan mengarutlah, Sofea. Dah tahu sakit, nak makan kebab ayam pula. Tunggulah baik sikit. Nak makan cili sekali pun saya tak kisah.”
“Betul boleh makan bila dah okey? Abang belikan?.”
Eh, mengada-ngadalah pula!
Malas mahu bertekak, aku anggukkan kepala. Apa-apa ajelah. Yang penting sekarang aku nak masuk office…..




“Isha dah ada?.”
Tak sabar, aku terus menerpa Mak Kiah yang sibuk menyapu daun-daun kering di halaman.
“Isha balik makan tengah hari tadi. Dia tengok Zik tak ada, dia bawa Asha balik office sekali. Tak banyak kerja dia cakap. Sebab tu bawa baby.”
Pelik. Masuk pejabat dia tak cakap, balik makan tengah hari dia tak ajak, ini bawa baby masuk office pun aku tak tahu?
“Ada dia cakap jam berapa nak balik?.”
“Jam lima nanti adalah tu. Isha mana pernah balik malam.”
“Hmm…tak apalah. Saya naik dulu. Nak solat.”
Aku bergegas masuk ke rumah. Buntu fikiran, rusuh perasaan dibuatnya. Semuanya serba tak kena. Solatku entah khusyuk entah tak. Isha saja yang berlegar dalam kepala.

20 comments:

  1. pendeknya... harap lepas panjang sikit ye ye ye cik penulis

    ReplyDelete
  2. sorry..saya nak upload lebih dari ni tadi tapi ada error plak...saya cut sikit baru jadi ok...so ini ajelah yg dapat...sorry

    ReplyDelete
  3. xpuas..ehehe..isya da tau sesuatu ker?lain cm je..sure zik da kntoi ni..huhu..

    ReplyDelete
  4. CEPATLAH SAMBUNG
    BESTA LA CITER NI

    ReplyDelete
  5. cm pelik jer sikap Isha....
    cpr smbg tau....

    ReplyDelete
  6. bencinya pada sofea tu!!!!!

    ReplyDelete
  7. janganla bagi sofea jadi perampas...i hate sofea

    ReplyDelete
  8. sofea mngidam kew??
    @mengandung??

    perghh saspen ni akak..
    hohoh
    ppape hal..jgn bg sofea tu jd perampas!!
    muahahahah
    i "luv" her so much

    ReplyDelete
  9. bila nk upload lagi sambungannya?dah x sabar ni..

    ReplyDelete
  10. salam..
    cik tyea..sy suka la citer ni
    nanti ade masa sambung lagi ye
    time kasih=)

    ReplyDelete
  11. best la
    pandai writer

    ReplyDelete
  12. ish.xkn isya tau kot pe yg jd?suspen2.huhu....

    ReplyDelete
  13. sumpah benci giler dgn sofea tu..
    mcm baek je..tp btol2 baek ke..
    plastik je kot..muahahha..
    (sgt2 nyampah dgn sofea da ni)..
    gud writer..u've made me hate her so much..but i luv isha damn much..hoho
    keep it up!!

    ReplyDelete
  14. kak tyea
    bila nk smbung cite ni
    alaaa
    dh lma tggu smbungan ni

    ReplyDelete
  15. bila nk sambung ni...tertunggu2..

    ReplyDelete
  16. kak tyea
    lama lg ker sambgannya?
    kak x sabar kita nak 2nggu cerita akak nie.

    ReplyDelete
  17. i love alisha & sofea...
    i think both of them are nice..
    And suit for me...
    tapi plz tyea...
    cepatlah sambung..
    tq

    ReplyDelete
  18. salam kaktyea...hyep...bez la citer nie..pat la smbong...huhu

    ReplyDelete
  19. apsal makin lme makin pendek??haha

    ~~nass~~

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts