Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Wednesday, May 27, 2009

siapa yang salah? 6

Sibuk bukan main lagi aku sejak tetamu-tetamu Mak Ngah dan Pak Ngah sampai.

Hidangkan air minuman, hidangkan makanan atas meja yang susah payah aku masak,

lepas tu sediakan pula pencuci mulut.

“Ini maid baru ke?.”

Nak terlepas dulang rasanya. Aku buat-buat senyum tapi dalam hati, nak

meletup rasanya. Tertunggu-tunggu juga apa jawapan Mak Ngah.

“Hmm..”

Hmm..? Maksudnya ya..??

“Okey tak dia buat kerja?.”

“Satisfy.” Komen Pak Ngah menyampuk. Berlaga mataku dengan mata Fahmi.

Satisfy? Menakutkan…

Mak Ngah lebih banyak diam setiap kali aku muncul menghantarkan makanan.

Mungkin dia tak berani sangat nak anggap aku orang gaji dia depan mata aku kot.







Bila dah selesai semua kerja, aku melepak sekejap depan TV. Bosan. Penat.

Mengemas sudah. Membasuh sudah. Menjemur kain sudah. Siram bunga pun sudah.

Rancangan TV awal-awal pagi begini mana seronok. Entah cerita apa yang

ditayangkan pun aku tak ambil tahu sangat.

Pandai betul TV Programmer ni, waktu budak-budak pergi sekolah, orang

dewasa pergi kerja ni, rancangan yang entah apa-apa dia tayangkan.

Cuba kalau sebelah petang, dah dekat nak maghrib, semuanya best.

Sampaikan penonton berat hati nak luangkan masa

pergi sembahyang.

Nasib baiklah juga Nasya, Nadia dengan Izzah conquer semua TV

yang ada di rumah ni

jadi aku pun tak adalah terjebak sama jadi addicted to tv.

Izzah dengan rancangan kartun dia kat Astro Ceria, Nasya pula

berebut nak tengok drama mandarin Hong Kong sebab Nadia nak

tengok music video. Akhirnya siapa yang kalah merajuk

hempas pintu.

Tengah-tengah syok aku berehat, tiba-tiba pula ada bunyi

orang tutup pintu kereta di luar. Siapa tu?

Wah, siap park kereta kat garaj pula. Tapi kalau park kat garaj

maksudnya orang rumah ni juga.

Belum sempat mahu mengintai, pintu sudah terbuka luas.

“Buatkan abang air ais limau.”

“Hah?.” Apa hal dengan dia ni?

6 comments:

  1. pendeknyer kak..
    buat la panjang2 lagii...
    mesti abang dia tu..

    nak tanya..novel sesuci kasih seorang isteri belum dapat update ke?

    ReplyDelete
  2. spa dia 2??
    ttb je arah sya buat air..
    pelik tul lah...huhuu
    asal pndek sgt??
    t smbng pnjg2 skt tau tyea..

    ReplyDelete
  3. ~ wendy ~
    hmm..saya lum ada idea gi..tengah usaha nak tambah2..panjang2kan..nanti insyaallah saya publish..sabar ya..

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts