Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, May 29, 2009

cuci bersih-bersih ya..1

“Welcome back, dear.”
“Oh, mama! Thanks a lot.” Suri peluk Juwairiyah macam dah bertahun tak jumpa. Padahal baru 7 bulan lepas, dia balik ke Malaysia sebab mamanya diserang koma secara tiba-tiba.
“Okey, kita nak balik rumah or what?.”
“What about spending some time at my favorite café?.” Suri sengaja buat muka manja. Sebab suri anak kesayangan dia, Juwairiyah menurut saja. Bukannya selalu pun dia berkesempatan nak meluangkan masa dengan Suri.
“Opss..”
Juwairiyah tertahan di depan pintu keluar. Merenung suri yang senyum lebar bukan main.
“What?.”
“Where’s your car, mama?.” Suri cepat mendekat. Menyeluk saku baju mamanya yang masih terpinga-pinga walaupun dalam hati dah terasa semacam yang pelik.
“Mama, I got the key. So, tell me where’s the car. Would you, please?.”
“What’s in your mind, suri?.”
“Mama?.”
Bertekak dua minit, at last suri bersorak riang sambil mamanya sudah tergeleng-geleng kepala dengan telatahnya. Tak boleh ke anak aku ni tak mess up walau sekali bila dia balik sini?
Dulu dia balik, dia pandai-pandai pergi order Ipod terbaru keluaran apple kat internet. Siap curi-curi guna credit cardnya lagi. Dah tu, bila courier sampai, dia dah selamat terbang balik ke UK. Memanglah nasib aku dengan anak tunggal aku ni.
“Okey, before you start the engine…”
Suri ketawa suka. Dah lama tak pegang kereta sendiri, terasa rindu bagai nak gila. Dekat sana, mana nak rasa pegang kereta. Tak cukup kaya nak bermewah. Dia cuma focus dengan study..study and …someone..
“Mama, I know what you mean. Okay, for your information, anak mama ni tak lupa lagi macam mana rules waktu memandu kat Malaysia. You just sit there, watching on me. That one, I allow you to.”
“Are you sure, dear?.” Juwairiyah memang curiga. Bukan dia tak percaya tapi dia dah balik-balik terkena trick anak tunggal dia ni. Tak nak lah pisang berbuah sampai berkali-kali. Iya tak?
Bosan dengan pandangan curiga mamanya, suri menarik muka masam. Suri dah grown enough lah, mama…suri tahulah mana baik mana bahaya…mama selalu suka treat suri macamlah suri ni masih kat sekolah menengah.
“Okay, mama drive.” Dia menarik balik kunci dari tempatnya dan terus diserah pada Juwairiyah. Mukanya memang masam mencuka.
Dia sudah bersedia pindah ke seat belakang bila kunci kereta diletak semula di tangannya. Di tapak tangan.
“Are you sure with this, ma?.” Sengaja provokasikan mamanya.
Juwairiyah menjeling. “Drive or mama rampas?.”
Laju saja tangannya memulas kunci. Menderum kereta Honda CRV mamanya terus ke jalan utama.
“Oh, no!!!!! Dear, please slow down the car.” Juwairiyah sudah terjerit-jerit ketakutan. Suri ketawa kesukaan.
I really love Malaysia…and I love mama too!!!!!!!!!


~~~ kenal2 lah dulu yer...jgn lupa tinggalkan feedback..best @ boring @ bolehlah

4 comments:

  1. kak tyea,
    ni e-nvl trbr ea?
    wah,tjknye pn dh bikin gempak.
    msti bnyk suspen yg mnnti kn..

    best.....muaah...

    ReplyDelete
  2. nice try tyea..
    t smbng lgi tau..

    ReplyDelete
  3. salam kat kak tyea...
    novel baru ek???
    best...
    sambung lagi ek

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts