Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Tuesday, February 24, 2009

so what? *** eNd oF tHe sToRy ***

“Mama minta maaf banyak-banyak. “
Aku terkedu masih berdiri di muka pintu. Wanita ini yang datang memaki hamun enam tahun lepas. Wanita sombong yang memisahkan aku dengan suamiku.
“Hana.”
Entah, kelu lidah ni..nak cakap apa? Nak marah dia macam aku kena marah, kena caci maki dulu ke? Tapi aku bukan pendendam sangat pun.
“Mama tau mama salah. Mama yang paksa anak mama tinggalkan kau. Mama ugut dia supaya ceraikan kau dan dia setuju. Lepas tu baru mama terima dia semula.”
Beberapa pasang mata memandangku dengan wajah diselaputi kesedihan. Untuk apa?
Fikri menarikku ke pelukannya. Aduh, kosong fikiran and jiwa ni...
“Sayang, abang minta maaf pasal hal ni. Kalau abang tak pergi dulu, mama tak nak terima abang lagi and mama tengah sakit time tu. Anak lelaki kena taat kat mak baru kat wife. Abang betul-betul tak ada pilihan.”
Diam.
“Hana, mama tak tau nak cakap apa lagi. Mama memang salah.”
Dan macam-macam lagi yang mama fikri cakap, otak aku betul-betul dah serabut sampaikan akhirnya aku angkat kaki keluar dari rumah banglo mewah ini.





Lepas aje sembahyang subuh, aku terus ke dapur. Hujung minggu begini ajelah aku ada peluang nak memasak lama-lama. Especially breakfast. Selalu aku cuma sempat sediakan jus buah dengan susu suam untuk budak-budak.
“Bang.”
“Hmm..”
Haih, bapa rimau ni...dah tengah hari macam ni tak nak bangun jugak? Melampau betul dia ni. Dah lah nak masak, bebudak...???
Hehe...power tak kitorang? Dalam masa tak sampai 2 tahun ni, Asha dah ada 2 owang adik...soma comel, biasalah, genetik...hehe...pasal mama fikri tu, kitorang dah okay sedikit. Dia baik tapi aku tak suka rapat sangat dengan dia. Paling-paling pun raya dan time kenduri ajelah aku ikut fikri pergi rumah family sebelah sana.
Cukuplah Asha dengan adik-adik dia yang ikut fikri. Mama pun faham. Ah, kalau dia tak nak faham pun aku tetap malas nak buat dia faham.
“Bangun lah, bang.” Nak kena tarik telinga ni....
“I’m really tired, dear.”
Amboi....amboi...”Abang, if u feel tired, so what about me? Get up, plez. Anak abang kat bawah tu dah nak tunggang terbalikkan rumah ni taw.”



Bila anak dah ramai ni, memang kelam-kabut dibuatnya. Asha sibuk teriak minta papa dia tolong ironkan baju. Izz pula dah mula menangis kat ruang tamu. Secepat yang boleh aku duduk nak sarapan.
Baru nak suap mee dalam mulut, tetiba aje....
Uwekk...uwekk...
Eh, kenapa pulak dengan aku ni? Takkan....???????


“Abang!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.”
Hah, bagus betul lah bapa rimau ni. Gelak macam nak pecah perut. Senang-senang aje dia nak gelakkan aku eh?
Huahuahua...camna ni? Ingat this year nak pergi travel kat luar negara, tapi tetiba pulak aku.....huahuahua...pregnant again !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ifti Asha Amisha....Izz Idham Adham...Ifti Asha Arissa...huahuahua...lepas ni nak bagi nama apa pulak? Hee....bapa rimau!!!!!!!!


Aduh, penat betul aku hari ni. Selalunya aku boleh balik sebelum pukul enam tapi hari ini kena tolong switch dengan Dr.Suraya pula buat over time. Memang aku tak dapat nak menolak sebab dia pun pernah tolong aku.
Eh, apa hal pula rumah bergelap ni? Ke mana pula fikri bawa anak-anak kami ni merayau. Takkan diorang pergi makan kat luar and tinggalkan aku sendiri kat rumah??? Tak boleh jadi ni.
Dalam aku bersungguh-sungguh nak buka pintu yang tiba-tiba jadi keras sangat tombolnya malam ni, tiba-tiba ada orang pekup mulut aku dari...dari mana??...ish, dari belakanglah..
“Aaaaaaaaaarrrrrgggggggggghhhhhhhh..!!!!!!.”
Hah, mau tak pecah gegendang telinga dibuatnya...
“Surprise!!!!!!!!!!!!!!.”
Hah? Ada apa ni?
Lampu kena on. Ya Allah...budak-budak bukan main lagi. Dengan baju bukan main lawa tu. Kenapa dengan anak-anak kami ni??


Si bongsu yang paling awal pergi cium pipi aku. Kiss bukan main-main. Melekap nak dua minit. Berebut lagi dengan abang dia.
“Okey...okay...one by one.”
Asha tiba-tiba berdiri paling ke depan. “From cutest to cute.”
Ceh, budak ni!!!
“Asha, mama yang paling cute jadi kenapa Asha paling depan?.”
“Mama ni.”
Hah, dah merah muka ni. Kejap lagi nak merajuklah ni. Betul-betul fotostat perangai papa diorang. Perangai aku yang baik ni tak ada pula yang nak ikut. Hairan...
Aku memang masih terkejut and tertanya-tanya agenda diorang malam ni tapi aku ikut aje bila kena ajak makan kek kat dapur. Fikri pula dengan selambanya siap suapkan lagi kek tu.


“Sayang.”
Lega juga bila dah selesai mandi ni. Rasa ringan sikit kepala dibuatnya. Fikri pun dah ready atas katil. Siap tenung-tenung orang pula. Nakal!!!
“Come, dah lewat ni. Kita tidur ya.”
“Ok. Tidur aje ya, tak nak buat benda lain. Penat ni tau.” Saja aku nak tengok reaksi dia. Macamlah aku tak faham tengok mata tu.
“Ok.” Lemah aje suaranya.
Hehe...tapi baru aku nak sambung senyum, dia dah buka langkah. Peluk pinggang aku takut-takut.
“Sayang?.”
Aku diam.
“Sayang???.”
“Okay but please explain to me about one thing.”
Panjang senyuman dia. Haih, umur makin naik tapi perangai...makin manja ada.
“Apa yang kita celebrate tadi?.” Memang perkara ni tak lari dari kepala aku sejak awal lagi.
Fikri kerut dahi. “Birthday isteri abanglah. Apa lagi?.”
“What???.”
Bapa rimau.....birthday aku lagi dua bulanLAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


*** T a M a T ***


halluuu...dah tamat dah..hope soma pun happy ngan ending ni.. :)

29 comments:

  1. salam. tahniah adik..best cerita ni. semoga adik akan terus berjaya dan bersemangat utk hasilkn cerita2 baru.

    ReplyDelete
  2. thanks kak tyea...
    alyn ska cita nie dri awak hingga abis...

    ReplyDelete
  3. salam tyea..
    best cite ni..ibu suka sgt..
    nti vat cite len plak(~_~)
    ibu tungguuuuuuuuu......

    ReplyDelete
  4. ending dy da best da..
    cme ad persoalan yg x t'jawab lagi lah..

    cth nyer..
    ap jdik kat hana lpas dy lri kuar dri umah mama fikri tu?
    asal tetibe jew mama fikri bleh terima hana blek??
    x kan tetibe jew bleh terime..
    fikri x kawen len mse 6 tahun tu??
    baby yg kt part 13 tu anak sape??
    mak bpk hana mcm x kesah jew ble fikri tinggal kan hana dlu??
    kew mak bpak hana da tau msalah fikri??
    nape fikri tu bleh trima hana jdi bini dy dlu??
    asal dy dengan snang hati amek bdak sek yg banyak masalah jdi bini dy??
    nape mama fikri hlang hubungan dorang dlu??
    kalu btol fikri tu da ceraikan hana..
    nape mak hana x tau pape pon, x penah dpt surat cerai??

    sye harap kak tyea bleh bg sye jwapan nyer..


    pape pon..
    cite neh mmg best!!!
    hu~

    ReplyDelete
  5. alamak!!! kantoi betul dgn reader yg teliti ni. hehe..hmm..actually saya dah siapkan cite ni lama. baru tambah2 ckit bla smua ckp nak taw napa fikri tinggalkan hana dulu.bila kita menulis, kdg2 kta akan ikut je apa ada dlm kepala ni bab masa tu idea tgh membuak. bila kita rancang2 sgt, idea x kuar tau. so bla dah siap, saya buat derk ajelah.macm dah perfect. fikri tglkan hana dulu sbb mak dia x suka hana.fikri kawan baik ayah hana.so bila ayah hana minta tolong handle hana, dia terimalah.mcm yg saya tulis, fikri x ceraikan pun hana time tu. dia akun aje ngan mama dia yg diorang dah cerai.fikri x kawen baru pas diorang berpisah dulu. budak tu neice dia.hana kan sambung study pas dah kena tinggalkan fikri dulu. hehe..that are actually what in my mind but x sempat masukkan sekali. sorry??? that's why i said, i'm not that talented..i'm here just bcoz of my hobby..

    ReplyDelete
  6. hu~
    ooo..
    ingat kan sape r baby tu..
    ingat kan anak fikri dgan isteri bru dy..
    hehe..

    sape kte kak tyea x telented..
    kalu x..
    x kan sye ske bce cite kak tyea..
    cite yg kak tyea tulis sume best..

    chayok!!

    ReplyDelete
  7. thanks..just talented dgn talented enough is different, u know..hehe..just talented is like me..( iye ke?.)..and talented enough to be a novelist is like hanniramsul gitu...saya suka baca cite dia...anyway,thanks sudi baca cite2 saya ni..

    ReplyDelete
  8. best la kak tyea....

    sonok sgt cter nie...

    congrats kak!!!!

    ReplyDelete
  9. thnks 4 nice ending tyea...;)
    t bt story yg best2 tau...huhuu

    ReplyDelete
  10. yeah ending yg beshh hihihi
    mst sweet je ngn anak2 dia yg comei2 tu
    conrat kak tyea
    cite yg besh =)

    ReplyDelete
  11. yeay
    congrate to kak tyea
    semoga hana, bapak rimau n anak2 bahagia sampai ke akhir hayat .

    -oewyn-

    ReplyDelete
  12. hi tyea, nice story =) keep on writing!

    ReplyDelete
  13. alahai
    cute je cte nh
    mle2 bce mcm cte bdk2 skolah
    tp dh lme2 addict lah pulak..
    nyway to kak tyea
    keep up d good work sis

    ReplyDelete
  14. aaa sangat suka baca crita ni..best;)

    ReplyDelete
  15. salam..cite ni mmg best,ske sgt bce..6t wat cite best2 lg ek..=)

    ReplyDelete
  16. warghhhhhhhhhhhhhhhhhh.
    dh abis.tp de persoalan yg banyak.
    he3
    pape pon citer kaka best n lawok.
    he3
    -na'dz

    ReplyDelete
  17. to tyea...

    anda mmg berbakat menulis novel,cuma bg sy agak terburu-buru sikit...contohnya bila menulis cerita yg menggunakan 'aku' sbg watak utama, perlu berhati-hati.(mungkin awak boleh refer karya anis ayuni atau alisya sofea)....dlm novel nie byk sgt ayat yg tergantung,tdk dihuraikan dgn baik... contohnya...
    -mengapa fitri setuju kawin ngan hana/pengenalan mengenai fitri juga kurang difahami
    -alasan fitri tinggalkan hana dulu
    -kenapa family hana macam x kisah bila anak dia ditinggalkan
    -mengapa tiba2 mak fitri terima hana semula
    -sy setuju dgn komen sebelum nie,seboleh-bolehnya pasal kes cerai kena study betul2 coz takut org keliru
    -penggunaan ayat singkatan agak mengecewakan...saya mengharapkan agar karya anda lebih tersusun selepas nie...

    keseluruhan cerita ini mmg baik...teruskan mencuba...

    ReplyDelete
  18. superb!
    i like your story, seriously :)
    good job

    ReplyDelete
  19. superb!
    i like your story, seriously
    thanks for writing it
    good job :)

    ReplyDelete
  20. time awal2 cite sy x brp phm.....
    byk sgt pkataan yg sy x phm.
    tp ending dia best.keep the good jobs...*V*

    ReplyDelete
  21. besh2..sya suke..klaka n njoy..keep on writing k.tyea..gud luck :)

    ReplyDelete
  22. citer nie mmg bes sgt tapi byk persoalan...
    tapi x pe sbb persoalan 2 dah terjawap....
    pa pe pun besss...
    Nuril =)

    ReplyDelete
  23. salam.. kak tyea.. tahniah.. ske rr citer akk.. sy lyn gak blog kak hanniramsul.. best.. lg 1 blog ratubulan.. novelratu.blogspot.com. blog dye pown best gak..

    ReplyDelete
  24. best r citer ni ske sgt
    comey jer si asya 2
    dpt lah bygkn yg si asya 2 kiutmiut
    hahaha ske ngt... ^_^

    gud job to writer
    n troskn bekarya

    ReplyDelete
  25. sory lewat komen,,he2 sye bc yg da complete..memang lucu sioot!!nk pecah jantung ketawa neh..ahak234

    ReplyDelete
  26. cite ni best tapi mood membaca sangat terganggu dengan penggunaan short form tu.. bukan semua orang paham shortform ala-ala sms ni.. kipidap!!

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts