Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, February 27, 2009

an andalusia's story 19

Hari ini sepatutnya aku dah ambil cuti. Tolong buat persiapan terakhir untuk esok.
Farah dah dua hari tak kerja. Mak pun terpaksa tutup butik sejak minggu lalu. Banyak sangat kerja. Tak menang tangan. Adib dengan Rania pun dah kena ponteng hari ini. Tak apa satu hari.
Tadi waktu aku nak pergi kerja, rombongan keluarga sebelah mak dah sampai tiga kereta. Segan pula aku tengok diorang datang sedangkan aku ni kena kerja juga.
Tapi aku nak buat macam mana lagikan? Bos tak datang. Takkan belum jumpa dah memandai hilang kot.
“Eh, liya. Kau dapat message dari bos lah.”
Aik, tak sempat aku nak duduk Dania dah sampai bawa berita.
“Bos tak masuk lagi ke?.”
“Tak. Kau masuklah bilik dia. Ada message untuk kau kat atas meja dia. Dekat telefon hitam tu.”
“Okey.”
Message? Kenapa dia tak call aje? Call handphone aku kan senang. Memanglah aku sendiri yang akan angkat.
Lebih kurang pukul sembilan baru aku masuk kemaskan bilik bos dan yang penting aku nak baca message tu sebenarnya.
“Tolong datang rumah saya pukul sembilan.”
Hah? Datang rumah dia? Buat apa? Pukul sembilan? Eh, bukankah pukul sembilan tu maknanya sekarang?
Adosh, berdecit aku lari ambil beg tangan dengan kunci kereta turun bawah. Hampir-hampir aku terlanggar Kak Mun yang tengah sarat mengandung tu.
“Eh, nak ke mana ni macam kena kejar hantu ni?.”
“Pergi rumah boslah, kak. Dah lambat.”
Berkerut dahi Kak Mun yang tebal dengan lemak tu. Gemuk pun cantik. Tak apa.
“Oh ya, kak. Lupa nak bagi kad ni. Tolong edarkan ya, kak. Jangan lupa datang pula.”
“Kad apa?.”
“Jemputan kahwin. Datang tau. Saya tunggu.”
“Habis tu buat apa pergi rumah dia?.”
“Tak tau, kak. Okeylah, kak. Saya chow dulu. Nanti dia mengamuk pula kalau saya lambat.”
Bos ni bukan boleh dijangka sangat angin dia. Nanti tak pasal-pasal aku kena fired pula. Hah, menangis tak berlagulah aku.




Kondominium Sri Perdana. Hmm..orang-orang kaya ni suka sangat tinggal kat tempat tinggi macam ni. Kalau aku, tak nak lah. Tak ada laman. Mana best. Nak buat itu ini pun susah.
Tok..tok..
“Assalamualaikum, bos.”
Mana pula dia ni? Takkan tidur lagi kot?
Dekat lima minit aku menunggu, barulah aku dengar bunyi orang bukakan pintu. Isteri dia ke? Eh, dia dah kahwin ke?
“Bos?.”
Merahnya muka dia. Tindakan drastik aku, cepat aje tangan ni menjamah kat dahi dia. Panaslah.
Dia memang dah nak jatuh masa aku serba salah nak masuk atau tak. Tapi akhirnya aku masuk juga, pimpin dia pergi sofa dan biarkan pintu terbuka luas.
“Bos nak pergi klinik tak? Kalau tak biar saya call doktor peribadi bos. Panas badan bos ni.”
“Dr. Hadi out station.”
Alamak..nak bawa pergi klinik, bos berdiri pun tak larat. Kalau aku kuat, boleh juga tolong angkat tapi badan lelaki ni bukannya ringan. Sampai buasir pun aku tak dapat angkat.
Tak ada pilihan lain, aku call Adib kat rumah. Kalau kami berdua pimpin dia, mesti boleh punyalah.



Sensitif aje telinga mak bila aku cakap aku kat rumah bos. Dengan dia sekali datang kat sini. Tapi bagus juga. Aku sebenarnya takut kalau ada orang nak kenakan kitorang tadi. Maunya aku kena pancung kalau kena tangkap khalwat.
Dengan susah-payahnya aku dengan Adib tolong pimpin bos turun bawah, masuk kereta dan pergi klinik. Aku drive dan Adib tolong jaga kat belakang.
“Dia demam biasa aje tapi suhunya dah hampir nak sampai tahap bahaya. Kalau lambat bawa ke klinik, susah juga.”
Aku angguk ajelah dengar doktor tua ni bagi penerangan. Mungkin kelmarin bos tak masuk office lepas meeting pun sebab dia demam kot. Dari semalam demam..sorang-sorang pula tu. Kesiannya.
“Kenapa bos tak call saya? Cakap demam. Kan senang saya bawa kawan-kawan pergi lawat bos. Ini demam macam ni, semalam ada makan ubat tak?.”
Geleng.
“Tak call mak bos?.”
Geleng.
“Hmm…malam ni siapa nak jaga bos? Larat ke nak buat macam-macam?.”
Geleng.
“Admit kat ward ajelah. Ada nurse tolong jaga.”
Keruh muka dia. Mak pandang aku. Aku pandang Adib.
“Tengku Halimah tak boleh datang KL petang ni?.”
Geleng.
“Mama lawat adik kat Australia. Dengan papa.”
Aduh…
“Nak buat macam mana ni, mak?.”
“Bos nak tak kalau saya panggilkan Asyraff atau Gary tolong temankan bos untuk malam ni?.”
“Tolong call diorang.”
Cepat aje aku bertindak. Kesian betul aku dengan bos aku ni. Selalu macam garang tapi sekali ni dia demam..siapa tak kesian?
“Chap. Malam ni kau ada hal tak?.”
“Oh, malam ni aku free. Kenapa? Nak ajak aku keluar makan ke, liya?.”
“Tak adalah, chap. Makan apa pula, malam ni aku busy kat rumah. Esok kan ada kenduri kahwin.”
Asyraff ni tak ada lain nak minta kena belanja makan aje. Macamlah gaji dia yang beribu tu tak cukup.
“Siapa yang kahwin? Kau ke liya?.”
“Ish, datang ajelah esok. Tapi kau betul free ke malam karang?.”
“Betul. Aku tak balik rumah orang tua aku minggu ni. Ada majlis kahwin kau pula. Takkan tak datang.”
Ah, sangkalah apa aje, chap..
“Okey, kalau macam tu, aku nak minta tolong kau. Malam nanti kau temankan bos kat rumah dia. Bos demam ni. Kesian dia sorang kat rumah.”
“Bos demam?.”
“Ya, chap. Kau janji datang, okey? Satu malam aje.”
“Okey.”
Fuh, Alhamdulillah. Beres juga.
Selesai urusan, kami hantar bos ke rumah semula dan aku balik office. Kesian juga aku nak tinggalkan dia macam tu aje. Dia pun tak makan lagi. Tapi mak dah kelam-kabut nak balik. Takkan kitorang berdua aje kat rumah tu lama-lama kan?

4 comments:

  1. he...he..
    i'm waiting for the next n3 kak liya~

    ReplyDelete
  2. bagus smbngan ni.. tapi lambatlah kou masukkan n3 baru... cepatkan sket ek... haaa.haaa
    _aBaNGkEraNi_

    ReplyDelete
  3. ngeh3x
    sib bek mak dia dtg sekali
    takut naya je kne cekup hihihi

    tapi syg la
    nape bkn liya yg jge bos demam???

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts