Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Monday, February 23, 2009

an andaLusiA's stOry 17

Ya Allah, mati-mati aku gelak kat dalam bilik sorang-sorang. Lepas tadi aku dah gelak nak pecah perut depan mak, ni aku sambung lagi.
Tapi tak baik juga aku gelak. Kesian kat mak dia. Tekanan punya pasal sampai boleh jadi macam tu sekali.
“Ini mak saya.”
Punya keruh muka dia, kesian juga. Tapi at least aku respect dia sebab dia tak malu mengaku mak dia yang dah tak sempurna akalnya tu sebagai mak. Jarang ada anak macam dia.
Aku ingat lagi mula-mula kitorang berpandangan. Kelu. Betul. Macam orang fall in love at the first sight aje. Nasib baik Adib dah gatal tangan nak kuis bahu aku.
Puan Sri ni pun dengan senyuman dia yang paling lebar, dia tarik tangan ‘laki’ dia pergi dekat aku.
“Faith??.”
Hah, lepas aku cerita kat mak barulah panjang muncung dia. Itulah, lain kali nak jodohkan anak ni biarlah dengan orang yang betul-betul kenal. Kenal family. Kenal hati budi. Kenal peribadi.
Aku tak rasa apa pun bila aku tahu mak dia keadaannya macam tu. Aku cuma rasa lucu sebab tengok reaksi dia sendiri. Mungkin dia malu tapi tak mengapalah. Kalau ada jodoh, menjadi juga. Kalau dah suka, kesihatan mental bakal mak mentua bukanlah masalah pun.
Hmm...semuanya kalaulah....










Ahh..happynya aku!!!!!
Setelah sekian lamanya aku tunggu nak dapat kerja, akhirnya aku dapat juga. Ah, tak sabar aku nak pergi lapor diri. Mak yang simpan surat tawaran tu. Tak kisahlah dapat kerja kat mana pun. Yang penting aku tak payah duduk melangut tunggu anggur masak kat rumah ni.
“Kak long, sabar-sabarlah. Lusa tu bukannya lama.”
“Alah, jealous.”
“Aik, rani nak jealous apa pula. Rani kecil lagi. Tak ada niat pun nak susah-susah pergi kerja.”
“Jealous..jealous..”
“Mana ada rani jealous.”
“Dah tu?.” Kalau orang iri hati ni selalunya macam ni lah kan?
“Kak long, lusa ada dua hari lagi. Yang akak pergi pakai baju pergi ofis tu hari ni buat apa?????.”
Hah, memang aku excited sungguh. Harap-harap aku akan dapat bos yang lebih baik. Bos...rindu pula aku kat orang tu ya.




Sebab rasa tak sedap hati tak tanya khabar pun jadi aku pun ringankanlah kaki angkat telefon. Lagipun esok aku dah nak kerja dengan orang lain. Entah lepas tu masih boleh call dia ke tak.
“Hello, bos.”
Lama dia diam. Tak selesakah dengar suara lemak madu aku ni?
“Bos?.”
“Ada apa, liya?.”
Aduh, dingin betul orang ni. Kot ya pun janganlah tanya direct macam tu. Segan lagi ada aku dibuatnya.
“Hmm..”
“Liya, ada apa call ni? Cakaplah.”
“Tak apalah, bos. Tak ada apa. Saja nak call. Sorry kacau bos.”
Memang aku ada merajuk sikit. Terasa hati. Maklumlah kalau orang dah layan pun macam nak tak nak aje. Takkan terhegeh-hegeh juga.
Aku terus hempas telefon kat katil. Walau marah pun, handphone ni tetap aku sayang. Beli guna duit ni.







Aduh, apa yang bising-bising tengah malam ni? Siapa lagi yang call ni? Tak tahu ke orang tengah tidur?
“Hello.”
Sunyi. Ke aku salah tekan?
“Hello? Siapa ni? Call orang tengah-tengah malam macam ni?.”
“Liya?.”
Dia? “Awak nak apa? Tak reti tengok jam ke? Dah macam ni punya lewat call orang?.”
“Eh, bukan awak ke yang call saya tadi?.”
“So? Saja kacau orang ni nak cakap saya salah?.” Ggrrr...rasa macam nak aje aku lumat-lumatkan tulang-belulang lelaki sorang ni.
“Salah? Yalah kot sebab awak dah buat saya tak boleh tidur.”
Gulp!!! Dia termimpikan aku ke? Ke terbayangkan aku? Aduh, merah muka ni. Perasan..perasan..
“Apa saya buat sampai awak tak boleh tidur pula?.” Suara kena lembut sikitlah.
“Cuba tengok jam sekarang.”
Nak tengok jam pula? Ah, macam-macam ajelah bos ni.
Dalam gelap malam ni, aku capai juga jam loceng kat bawah bantal. Pukul..hah? Pukul empat pagi????
“Jam berapa, liya?.”
“Em..em..empat. So?.”
“So? Saya kena call tadi adalah dalam dua jam lepas. Tengah saya tidur. Nasib baik saya tak marah-marah. Itu waktu kemuncak tidur saya tau. Sebab dah kena kacau so sekarang saya dah tak dapat sambung tidur.”

8 comments:

  1. larrr.. knaper cput jerr cerita nie.. kalau bleh cepatkan la episod seterusnya..

    ReplyDelete
  2. sweet tul lah diaorg nie..hihiii
    pe2 pn best..
    smbng cpat skt tau writer..;)

    ReplyDelete
  3. haha..
    lorh..
    ingatkan sape r pemandu tuh..
    ahahaha..

    best2..
    tpi nape ckit sgat?!!
    hu~
    x kesah r..
    kak tyea smbung la cpt2 eh..

    ReplyDelete
  4. ala kak tyea x puas lg bace.
    sambing lg kak tyea
    go go chaiyok

    -oewyn-

    ReplyDelete
  5. huhu..x paham la...sape pemandu tu?? bos ke??
    hehehe... kalo ad sape tau tlg jelaskan ye,,,hehehe...gracias..

    ReplyDelete
  6. pemandu tu bos la, sape lg....

    best2...
    bos tu suka kat liya,
    then liya tu pon suka kt bos...

    bila la diorg tu nk luahkan perasaan...
    huhuhu...

    ~rina~

    ReplyDelete
  7. salam tyea...
    yeaa,akhirnya ada gak sambung dia walaupun ibu org yg last membcanya...hahaha!!!
    best2...nak lagi!!!
    smbunglah lagi x sabo ni...hehehe

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts