Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Wednesday, March 4, 2009

sesuci kasih seorang isteri 3

Ya Allah!!!!!!
Sampai begini sekali Along bertindak semata-mata untuk beroleh kekayaan? Sampai menggadai nyawa?
Aku terkesima sekali lagi. Terkaku tanpa suara hendak berkata apa lagi. Jiwa ini sudah mati dibuatnya. Tak habis-habis suka menyusahkan orang. Dan sekarang aku pula yang menjadi taruhan perniagaan bodoh Along? Masyaallah!!!!!
“Takkan saya nak kecewakan isteri saya pula, Long? Saya sayang dia sorang aje.” Luahku tak puas hati. Benar-benar tak puas hati.
Aku dirayu untuk mengahwini anak bussines partner Along yang entah siapa. Baik buruknya. Latar belakangnya. Tapi walau bagaimana baik pun dia, dalam hatiku cuma ada Alishah seorang.
“Tolonglah along, Ngah. Angah nakkah tengok anak-anak along hilang mama? Irene? Dia kecik lagi.”
“Tapi, long....”
“Tak apa. Hal ini antara kita bertiga aje. Along takkan cakap kat sesiapa pun. Percayalah cakap along.”



Aku tidak tahu apakah betul tindakanku ini. Sumpah, aku tersepit antara dua orang yang sangat penting dalam hidupku.
Dengan lafaz bismillah, aku terus mendirikan solat istikharah.
Melalui solatku itu, akhirnya aku bernikah dengan Zarith Sofea Abdullah Khaleed. Kami bernikah secara kecil-kecilan di rumah mewah Mr.Khaleed. Di hadapan kak long yang terlantar lemah dalam penjara berjeriji besi. Badannya berlumuran darah dan kesan pukulan.
Tak mengapalah. Aku berharap, pertolonganku ini akan dibalas dengan sesuatu yang lebih baik di masa depan. Niatku cuma satu. Aku cuma ingin membantu.
Alishah, maafkan abang ya sayang. Abang tak pernah terlintas nak menduakan sayang...




Pertama kali berkunjung ke rumah mewah keluarga Zarith, aku mendiamkan diri di dalam bilik. Merenung nasib diri di masa depan. Bagaimana kalau Alishah tahu? Marahkah dia?
“Abang tak nak makan?.”
Aku berpaling mendengar suaranya. Manja tetapi tidak bisa menggetarkan jiwaku seperti lazimnya saat aku bersama Alishah.
“Tak ada selera nak makan. Sofea makanlah dulu.”
“Sofea memang tak makan malam, bang.” Dan dia terus duduk rapat di sisiku. Aku pula yang berengsot menjauh. Sumpah, aku tidak boleh menerima kehadiran wanita ini dalam hidupku.
Sepanjang dua hari kami di rumah keluarga mentua, aku tidak banyak bicara. Mr.Khaleed memang berkecil hati namun dia tidak punya kuasa hendak memarahiku.
Cukuplah aku sudah dipaksa mendampingi anak tunggal perempuannya. Aku tidak mungkin mahu membiarkan diriku terus bergelumang dengan tekanan perasaan.
Sofea pula seakan hendak terus mencuba nasib. Dia mahu memiliki cinta dan diriku sekaligus.
“Cinta abang cuma untuk isteri abang, sofea.” Itu keputusanku sebelum kami berpisah katil semalam.





“Saya kena balik ke Malaysia. Saya ada kerja dan tanggungjawab terhadap isteri saya di sana.” Kataku setegas-tegasnya sebaik sahaja selesai menghadap sarapan.
Sofea terkesima. Mr.Khaleed merengus. Mdm. Zaharah mengeluh. Abang-abang iparku semuanya bangun mahu menyerangku namun ditegah sofea. Buat pertama kalinya aku berterima kasih padanya.
“Habis sofea bukan isteri kamu?.” Soal Hatheem. Matanya tajam sekali merenungku.
“Dia memang isteri saya tetapi dia perlu hormat kedudukan isteri pertama saya. Saya tak nak kecewakan isteri saya lagi. Saya cintakan dia.”
“Tak apa, bang.” Sofea mencelah. Aku memandangnya dengan sejuta kesyukuran. Mudah-mudahan dia ikhlas dengan kata-katanya ini.
“Sofea tak marah kalau abang kena layan dia lebih. Asalkan abang tak lupakan saya.”
Lupa? Hmm....entahlah.



Ketibaanku disambut Alishah dengan wajah cukup berseri. Seakan pertama kali kami bertemu dibuatnya. Kami berpelukan erat sebaik aku selesai mengambil bagasi.
“Rindunya kat sayang.” Pipinya ku kucup lama. Tersipu-sipu, dia menarik tanganku menuju ke kereta.
Melihat sinar di matanya, tiba-tiba terasa kosong pula hati ini. Timbul rasa bersalah yang amat. Aku telah menduakan kedudukannya. Kasihan Alishah tertipu olehku.
Argh, aku bencikan Along teramat sangat!!!!!

23 comments:

  1. alah...macamm mane lah tanggapan Alishah kalau dia tau husband dia dh kawin lagi~

    huk..huk..hukkk...

    sedeynyer...wawwawaaaaaawa

    ReplyDelete
  2. best gak crita ni.. tapi aku nak tanya satu soalan larr.. bagaimana u blaja menjiwai watak seorang lelaki ekk?????
    _aBaNGkeRaNi_

    ReplyDelete
  3. lah, saya buat tu x macam jiwa lelaki ke?? hahaha..sorry to adams out there...

    ReplyDelete
  4. salam tyea....
    hwaaa...sedihnya, tercuit jiwa seorang isteri bila dengar seorng isteri dimadukan...
    umpama rela tanpa rela....(T_T)
    Tpi siapa kita utk menghalangnya andai itu sudah suratan-Nya.

    ReplyDelete
  5. salam tyea...
    kumen tadi over feeling lak....hehehe
    sebenarnya nak ucapkan time kaseh sbb wish besday Hakim...
    thx dear...

    ReplyDelete
  6. nape la dia xtegas....
    sian alisyah...camne la kalo dia tau yg suami dia dh kawin lain,mesti cedey...dia dh sgt perfect dah...
    bencinya along tu....

    ReplyDelete
  7. no lar jaj tyea...
    jiwe laki lar tuh...
    tp zatie pon sbnrnye tataw ape laki rse..
    hnye adam yg taw adam..tol x...hehe..
    smbung2..

    ReplyDelete
  8. best2..
    ksiannye alishah..
    nape x along die jer yg kwin ngn sofea?..
    cmne sofea tu lwh knal ngn laki tu?..
    (sori,byk tnye)

    ReplyDelete
  9. best2..
    nak lg..!
    seannye alishah..
    tp nape x along die je kawin ngn sofea tu??
    nape sofea tu cam syg je ngn laki tu?
    (maapla byk tnye plak)

    -cheesecake-

    ReplyDelete
  10. eeeee...
    geram tul lah ngan along 2...
    cian plk kt hubby alishah jdi mangsa..
    nk tnya gak nie tyea..
    asal kak long msuk pnjara???
    dia de bt slah pe2 ke????
    kmen cam biasa tyea...
    sp nk hubby alisyah 2???
    lpa lah nm dia..
    tyea pn jrng sgt ltak nm dia..
    smpai sy pn dah lpa..hihiii

    p/s:sory...bnyk lh plk kmen 4 n3 nie..
    pe2 pn enjoy...=)

    ReplyDelete
  11. hu..hu...

    those for Adam outside trimalah takdir seadanya~

    ReplyDelete
  12. Insyaallah next next next entry perkara ni akan terungkai gak..hehe..tunggu erk?

    ReplyDelete
  13. sy rse msti alishah trima dgn ati yg trbuka sbb dia kn istri ty baik.....
    sma dgn tajuk dia"sesuci kasih sorg istri"
    lagipn zik kawen pn trpksa..msti ada kna mnena dgn kluarga sofea n k long dia...
    btul x???

    ReplyDelete
  14. salam tyea...
    datang lagi..just nk inform, n3 baru ibu nih
    ada pic yg ibu tulis tentang doa amalan yg tyea ajarkan...hehehe
    sebagai menghargai orang yg telah memberikan amalan yang baik tuh...
    kredit untuk tyea....(~_~)

    ReplyDelete
  15. thanks,ibu tp pas ni jgn mention nama saya taw..malu saya + tak nak riak...sya syg ibu...

    ReplyDelete
  16. salam tyea...
    maafkan ibu tyea andai n3 ibu tu dah buat tyea rasa malu...
    k nanti ibu x buat lagi...sowi (T_T)
    ibu pon sayang tyea....

    ReplyDelete
  17. kak tyea ape sb isteri along tu kne masuk penjara ek??
    then nape plk suruh mamat tu kawin ngn sofea tu? kt negara die tu dh tk de org lelaki yg kaya lg ke utk dikahwinkn ngn anak die?
    or along die just nk buat business dgn ayah si sofea ?
    sori .. x bape paham nape terjadinye bende2 nih

    confius mode
    -oewyn-

    ReplyDelete
  18. oewyn tunggu erk...x semua benda nak kuar at one time..hehe..one step at a time,ok??

    ReplyDelete
  19. arghh! geram nye! knape lah laki tu nak kawen gak? takkan lah sofia tu nak kahwin ngan laki yg dia x kenal n dah ada isteri! sye cam bleh agak je ending cite ni. sy rasa alisyah mati n laki tu end up ngan sofia. tak pun laki tu kekal dengan dua isteri. ending macam tu yg biasanya keluar ngan tajuk sedih seperti 'sesuci kasih seorang isteri'. isteri tu boleh ditujukan kepada alisyah n sofia sebab alisyah baik, sofia sanggup berkorban. tp jujurnya, saya palinggggggggg benciiiiiii cinta bermadu-madu ni. kalau awak nak wat ending mcm yg saya tulis atas tadi, cakap terus ye. dah x nak bce dah sbb kalau sye baca gak, pasti ada benda yang melayang nanti.

    ReplyDelete
  20. arghh tidakkk
    ala cian la kt alisyah
    tapi tgk cm sofea ni pn cm baek jugak
    cuma xsuka la de watak madu ni huhuhu
    harap2 dia stil ngn alisyah

    ReplyDelete
  21. aish..siapakah seorang isteri tu??alishah atau sofea?ni macam ala2 cerita indontu..xingt dah name die..hu2

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts