Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, March 6, 2009

EnDing oF An AnDaluSia's StOry :)

“Liya, masuk kejap.”

“Hmm..okey.”

Aduh, berdebarnya aku rasa. Dia nak tanya pasal benda tu ke? Aku nak jawab macam mana?

“Okey, saya setuju.” Ish, nampak desperate pula.

“Tanyalah mak saya. Datang ke rumah.” Ish, itu bukan cara aku.

“Bila nak masuk meminang?.” Gelinya....

Ke nak kena malu-malu juga? Tutup muka masuk jumpa dia tapi karang terhantuk kat mana-mana, malu...




“Liya, saya nak cakap sikit.”

“Cakap apa? Cakap ajelah.” Dengan selambanya aku balas renungan dia. Padahal jantung aku ni dah nak meletup kot. Rasa macam nak aje aku lari keluar dari bilik ni.

“Saya ada suka sorang perempuan ni dan saya nak jadikan dia isteri saya.”

“So?.” Kalau tadi aku excited, sekarang suara aku macam nak tak nak aje sampai kerongkong. Dia suka kat siapa? Nak kahwin? Kenapa bukan dia cakap dia sukakan aku?

“Awak rasa saya ni sesuai tak jadi suami orang?.”

“Apa tak layak pula...umur dah 32, ada duit, ada rumah, sihat..kahwin ajelah. Apa nak tanya-tanya lagi?.” Nak meletup dah muka aku ni. Mesti tengah merah ni. Jangan dia perasan, sudah.

“Saya sesuai dengan perempuan umur berapa? Yang muda ke yang macam awak?.”

Yang ini aku diam. Tiba-tiba aku terasa hati sangat. Lekas-lekas aku bangun nak keluar dari bilik. Tapi tak jauh aku jalan, tangan aku dah kena tarik.

“Liya, saya boleh ke dengan awak?.”

“Sesuai? What do you mean?.” Tambah merah muka aku ni. Panas. Pintu yang dah terbuka aku tutup semula. Malu ni kalau orang lain dengar.

“Saya dah banyak bagi hint. Awak tak perasan juga ke?.”

“Hint?.”

Dia bangun. Pegang bahu aku tapi aku cepat mengelak. Hint? Siapa tak perasan. Tapi manalah aku nak memandai-mandai cakap dia ada perasaan dengan aku. Walaupun aku memang dah mula sukakan dia.




“Liya, masuk.”

Oh...ya..ya..kemas baju sikit, tengok muka dekat cermin sekejap..okey, masih manis lagi.

“Ehem..ada apa, bos?.”

Dia tengah sibuk belek-belek fail entah apa dekat meja dia yang sesak dengan macam-macam jenis fail. Aku tak sempat nak kemaskan lagi. Air mineral untuk dia pun aku lupa nak bawa. Ah, semuanya aku lupa.

“Liya, ikut saya pergi Hotel Marriot sekarang.”

“Hotel Marriot? Nak buat apa?.”

Dia senyum. Manis. “Temankan saya pergi jumpa client. Ke awak busy?.”

“Ok.”

“Ok?.” Berkerut dahi bos. Apa yang tak kena?

“Kenapa, bos ajak-ajak ayam aje ke?.”

“Awak kata okey? Tak menolak macam selalu?.”

“Eh, yalah. Bos yang ajak.”

“Oh, I got the point. I got it.” Tiba-tiba dia berdiri. Semangat pula tu. Apa kena dengan dia ni? Takkan dah gila kot. Ah, janganlah. Kalau awak gila, siapalah nak jadi suami saya ni...

“Liya.” Sedar-sedar aje dia dah nak peluk aku. Uh, tak boleh..

“Thanks liya..thank you so much..I love you, liya..I really love you.”

???????




Hahaha....

Kurang asam punya laki. Mana aku perasan aku dah bagi hint kat dia yang aku setuju nak kahwin dengan dia.

“Apa yang bos cakap ni?.”

“Dulu awak selalu mengelak ikut saya sebab saya tau awak tak cintakan saya tapi sekarang saya ajak aje awak terus nak ikut. Sebabnya...”

Walaupun dah merah muka, aku masih nak bergurau. “Sebab apa? Saya ikut sebab bos yang suruh. Saya ni kan PA bos.”

“Alah, macam saya tak perasan. Kalau dulu bukan main liat lagi.”

“Sekarang?.”

“Tak sabar kena panggil jalan dengan saya. Kan?.”

Hehe..alamak, kena malukan depan-depan macam ni. Tapi tak adalah aku asyik nak tunggu kau panggil aku. Perasan. Aku dapat tengok muka kau pun cukuplah, bos...



Aduh, tengah berdebar gila jantung aku sekarang. Dalam beberapa minit ni, rombongan orang yang bertanggungjawab tukar status andalusia aku akan sampai.

“Eh, banyaknya peluh akak.”

Ish, farah ni...dasar betul punya mak buyung. Janganlah tegur depan tetamu ni hah..

“Orang nervous, biasalah. Perempuan ni banyak kali nervous.”

“Apa pula, mak ngah?.”

“Nak nikah, nak bersalin dan paling nervous...”

“Bila, mak ngah?.” Cepat aje aku menyampuk. Nak kumpul maklumatlah kan. Jangan nanti semua benda tak tau.

Sebelum buka mulut, awal lagi ketawa mak ngah dah pecah.

“Bilanya, mak ngah? Kalau saya tau, boleh juga saya elak. Tak pun ready.”

“Alah, tak adanya kau dapat elak benda ni, liya oi.”

“Eh, kenapa pula? Kalau dah tau, senanglah. Takkan nak ikut nervous juga. Saya berlatihlah.”

“Betul nak berlatih?.”

Dengan cukup yakinnya, aku angguk. Benda ni kalau kita dah tau buruk, takkan tak nak elakkan? Apalah mak cik aku sorang ni.

“Bila?.”

“Bila laki kau nanti nak sentuh kau. Percaya atau tak, memang semua perempuan yang masih sunti mesti jadi nervous. Aku yang dah tua ni pun tak mustahil masih nervous.”

Pecah ketawa semua orang. Betulkah? Eeiii..takutnya aku. Huh, tak adalah. Nak takut apa? Dia pun first time apa.




“Pengantin lelaki dah sampai.”

Kelam-kabut aku kemaskan balik kedudukan tudung. Duduk ayu-ayu kat tepi katil. Sayangnya ada farah aje temankan aku.

Kawan-kawan office semua dah pakat nak ikut rombongan pengantin lelaki. Sebab nak kenakan akulah tu. Amirah aje yang mati-mati sokong aku walaupun sampai kitorang edarkan kad baru semua orang tau kitorang ada affair.

Selang lima minit, mak dengan bakal mak mentua aku datang bilik. Wah, bestnya jadi pengantin. Nak berjalan keluar pun ada yang iring. Bangga..bangga..

“Liya.”

“Cantiknya.”

Aduh, korang ni kan. Sebab aku memang rasa nervous sikit, aku nak jeling lama-lama pun tak boleh.

Mak suruh aku duduk dekat dia. Ada kusyen memang tempat pengantin selalu duduk tu. Sebelahnya pula ada hantaran dari ...hantaran?

Eh? Macam kenal aje semua ni?

Set minyak wangi Lancome, dompet Christian Dior, kasut mahal tu..eh, barang-barang ni aku rasa macam pernah nampak aje. Kat mana erk?




“Congrats, liya, mand.”

“Ya, mirah. Thanks datang juga malam ni.”

“Eh, loving couple nak kahwin. Siapa tak nak datang.” Sempat lagi nak mengusik. Dia ni pula makin kejap dia peluk pinggang aku. Aku pula yang malu orang tengok.

“So, cuti berapa hari ni? Korang nak honeymoon kat mana?.” Menyampuk lagi si Ashraff ni. Soalan tu patutnya orang lain tak boleh tanya. Biarlah kitorang aje yang bincang. Malam ni ke..malam ni? Malam...???

“Tanyalah my lovely wife...”

“Ish, bos ni..”

Terbeliak mata semua orang. “Takkan dah kahwin pun masih nak panggil bos juga kau ni, liya?.”

Bos makin dekat dengan aku. Tangan dia dah menjalar ke belakang. Erk, geli-geleman aku.

“Habis aku nak panggil apa lagi? Tak biasa aku.”

“Alah, sayang abang ni. Malu-malu konon.”

“Ish, bos ni!! Malulah.”

Merah padam. Panas muka ni dibuatnya dan diorang sengaja pakat gelakkan aku kuat-kuat sampai aku merajuk masuk rumah. Huh, ada laki pun tak boleh dibuat kawan.




Merajuk plus mengantuk punya pasal, aku terus aje menidurkan diri bila sampai bilik yang sungguh-sungguh mak hiaskan ni. Cantik. Aku sayang mak.

Aku tak sempat tukar baju pengantin. Tak mandi. Tudung kat kepala ni pun masih lekat lagi. Over alimlah pula kan tapi kalau dah merajuk, mana nak ingat semua ni.

Aku tak tau pukul berapa dia masuk tapi bilik memang dah gelap. Keadaan pun sunyi semacam. Aku pura-pura pejam mata waktu dia buka pintu.

“Sayang.”

Huh, sayang konon! Dekat dua jam aku merajuk, dia tak datang pujuk pun. Menyampah.

Dia kiss pipi aku. Lama. Hampir-hampir aku nak buka mata. First kiss dari husband ni. Lepas tu dia kiss dahi. Erk..cepat-cepat..hehe, malunya.

Perlahan-lahan dia tolong buka tudung. Ah, aku memang tak boleh tahan pura-pura tidur. Bola mata aku ni dah gatal nak bergolek. Untuk mengelak dia sedar aku sedar, cepat aje aku berpusing. Real macam orang tengah lena. Hehe..syukur dia tak sempat tanggal tudung.

“Hmm...sudah-sudahlah acting tu, sayang. Macam abang tak tau dia tak tidur lagi.”

Gulp!!! Dia perasan ke?

“Bangun atau abang kiss kat bibir?.” Tiba-tiba ada suara dia kat telinga.

Hah? Kiss bibir? Ahh...tak nak..aku malu..tapi nak bangun pun aku malu juga tau. Nanti dia ejek aku merajuk macam bebudak, kan ke malu.

“Abang kira ni..satu..”

Aduh, nak buat macam mana ni? Bangun tak bangun? Bangun tak bangun? Bangun tak bangu..

Cupp..

“Abang!!!!!!!.”

Aku tak ready lagi!!!!! Bencinya aku dengan bos ni!!!!! Nanti kau...

32 comments:

  1. ORG FIRST,
    uwaaaaaaaaaaaaaa dah abis... kaktyea x puas ler nak n3 lagi

    ReplyDelete
  2. hahaha...nak cite pasal sepa plak lau wat n3 baru, sailormoon...??hehe..anyway,thanks sudi baca karya akak...

    ReplyDelete
  3. ala kak citer ni best & sempoi gitu.. tiap kali saya bac mesti senyum sorang2....mcm saye ler pulak yang angau :D ?( Sailormoon??? jgn ler gelak kak saya ni dulu perminat setia citer sailormoon tau.. 2 yang dpt nama2 hehehehe

    ReplyDelete
  4. lar dah abis ker... best la.. enjoy.. asyik
    senyum senaorang jerr..
    _aBaNGkeRAni_

    ReplyDelete
  5. tyea wat lagi cite mcm andalusia ni...bestlah..sempoi jerr...

    ReplyDelete
  6. ala kak...
    nape pendek dia pnya ending..
    br nk feeling abis...
    xpuas tau...
    hehe...pape pun best....
    kalo akak buat nak exta ep tuk andalusia story ni memang dialu2 kan lah...
    chaiyok2

    ReplyDelete
  7. hu..hu...

    besh gler nehh...

    love story hepy ending~

    ReplyDelete
  8. best nyer ................:D

    ReplyDelete
  9. bestnya.. marathon baca andalusia hari ni.. asyik senyum je. you made my day, thanks!! tapi asgmt pun tetangguh, haha xD

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah! Hilang stress bekerja. Tahniah buat tyea. Moga sentiasa dikurniakan Allah idea yang kreatif untuk menghasilkan lebih banyak karya yang sempoi dan bermesej ini. :D

    ReplyDelete
  11. wah kiut je
    suke3....

    ReplyDelete
  12. huhuuuu
    sy org trakhir yg kmen 6paknya...hihiii
    xksah lah..
    sy pntg dpat gak thu ending cte nie...
    pe2 pn chayok tyea...=)

    ReplyDelete
  13. yes2 at last
    jadi jugak kawen, pjg jodoh meka ni hihihi
    besh3 kak tyea

    pss hakim, saya la org last komen hihihi

    ReplyDelete
  14. erm nnt ada smbgan x?
    wat la smbgn lg, cite pas kawen ke? hihihi

    ReplyDelete
  15. warghhhhhhhhhhhhhhhhhh.
    kak tyea.best gempak gilew.
    he3
    nape ending die pendek.
    ley smbung ag.
    smbung ah kak tyea.he333
    suke2
    -na'dz

    ReplyDelete
  16. giler ar citer ni..best..best..sempoi tu..saya pun duk tersengih sengsorg ms baca ni..keje pun dah tertangguh..ahaks...

    congrats kak tyea..nt tulis r g citer2 best yang tak stereotype..

    ReplyDelete
  17. ala kak, sambung la lagi
    best laa :)
    please :DD

    ReplyDelete
  18. sambung la lagi...x abis lagi tu

    ReplyDelete
  19. da abis ke?
    cm xabis je..
    smbung la lg..hehe..
    plz....

    ReplyDelete
  20. hehe..dah ada sambungan cite ni tp sikit aje..under tajuk when my idea comes..when u become a mum...

    ReplyDelete
  21. kat mana nk baca samb nya ni....

    ReplyDelete
  22. hmmmp geramnyer saya ngan citer nie napew best sgt....akak punyer ayat sempoi jek plak 2....bagi saya semua citer akak buat best2 belaka terutamanya citer nie....best giler2 sampai x terkata....
    haa kak tyea sambung la lagi kalo ade mace rase cam x puas lak....

    ILHAM =)

    ReplyDelete
  23. best..heheh..syum n tergelak sorg2 bca cite ni..heh..gud job!!!

    ReplyDelete
  24. hurm....baru masuk 30 dah andartu????
    kalau dah dekat 40 mcm saya ni apalah orang panggil erk? kenapa jadi perempuan kena dpt malu gini..... :(

    ReplyDelete
  25. Best la citer ni......

    ReplyDelete
  26. suka la citer yang comel ini :)

    ReplyDelete
  27. terbaik!!! mmng best sangat..

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts