Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Sunday, April 5, 2009

sesuci kasih seorang isteri 10

Selepas membawa Alishah dan Asha bertemu Dr.Suraya, kami singgah sebentar di KLCC sebelum singgah pula ke rumah mama. Mahu melepaskan hajat Alishah yang sudah hampir dua minggu tidak bertemu mama dan mahu menjemput Mak Kiah sekali.
Melihat betapa gembiranya mama dan papa melayan cucu baru mereka ini, tiba-tiba aku terasa bersalah yang amat pada Alishah. Dia anak yatim. Kenapa tidak aku lebih kerap menemukannya dengan kedua orang tuaku ini dan seterusnya mendapatkan sedikit sebanyak kasih sayang ibu bapa dari mereka.
Benar hati seorang isteri lebih kepada suami. Tetapi itu jika dia dinilai sebagai seorang isteri. Bagaimana jika seorang isteri dinilai sebagai seorang anak? Walaupun mungkin bukan kesemua isteri begitu tapi aku yakin sebenarnya ada ramai isteri masih rindukan belai manja orang tua sendiri.
Tambah-tambah pula Alishah yang sudah sekian lama ditinggalkan ibu bapa. Hatinya sebagai seorang anak pasti kosong. Sepi.
Adakah hatinya sebagai seorang isteri tidak kosong? Tidak sepi? Cukupkah kasih cintaku untuknya selama ini? Atau hanya aku yang berbahagia berada di sisinya sedang dia tidak? Apakah?



“Abang? Telefon tu, bang.” Bahuku tiba-tiba terasa berat. Alishah. Dia tersenyum manis sambil mengarahkan jari telunjuk ke arah saku kemeja yang ku pakai.
“Hah? Ada apa?.” Terpinga-pinga aku sebentar sehinggalah gegaran telefon sekali lagi terasa. Buru-buru aku menyambut.
“Kau dekat mana sekarang?.” Along?
“Jangan sebut nama along kalau kau dekat rumah sekarang.” Aik? Baru sahaja aku hendak menyebut, dia lebih awal memberi amaran. Ada sesuatu terjadi lagi? Siapa pula yang hendak aku nikahi kali ini?
Selepas memberi isyarat, aku meminta izin menjawab panggilan di luar rumah. Pandangan mama yang sedikit pelik memang meresahkan namun aku yakin panggilan along kali ini pasti disebabkan sesuatu.



Aku sudah kebuntuan fikiran. Hendak mengelak bagaimana lagi? Hendak lari ke mana lagi aku? Hendak bertemu siapa aku kali ini untuk bertenang?
Along!!!!!!!!!!
Berdosa membunuh. Ya, berdosa membunuh. Boleh dihukum gantung kalau mengikut undang-undang sivil. Undang-undang Allah s.w.t? Neraka jahanamlah jawabnya. No compromise. Seperti kata along tadi.
“Pleaselah, tolonglah aku. Kau kena layan dia jugak kalau kau masih nak tengok kami sekeluarga kat sini hidup.”
“Kenapa lagi? Angah dah kahwin dengan dia. Dia nak apa lagi?.” Along marah, aku lagi marah. Aku yang lebih layak marah di sini.
“Kepala Irman dah bengkak teruk kena pukul. Dah semalaman ni dia duduk ward. Ilyah hampir-hampir diperkosa. Tolonglah aku.”
“Apa lagi salah angah, long? Angah pun ada kehidupan sendiri. Angah pun nak bahagia.”
“Sofea demam panas kau tak tau kan? Dia masuk ICU semalam kau pun tak tau kan? Dia dah terbiar demam dekat lima hari kau memang tak ambil tau kan?.”
Pengsan. Hampir saja aku jatuh pengsan di atas hamparan bunga tanaman mama. Bukan aku terkejut bimbang. Asalkan urusan berkaitan perempuan bodoh itu, tiada lain yang ku rasa melainkan mahu mengamuk. Mahu marah sepuas hati.
Bodoh! Ya, memang dia bodoh! Di mana otaknya? Dia kaya, pastilah punya doktor keluarga. Kenapa perlu aku yang datang ke sana baru dia boleh berfikir? Lembap benarkah otaknya yang begitu hebat merancang kewangan syarikat itu?
Dua malam lalu, dia memang ada menelefon. Sangkaku dia cuma mahu menagih perhatianku untuk ke rumahnya. Mana aku tahu dia demam. Dan aku memang tak nak ambil tahu pun.
Tapi seringkali along jadi penyebab..Sekarang, aku memang tak ada pilihan lain. Aku perlu menjaga sofea!!!

10 comments:

  1. n3 kli nie pndek la kak tyea..
    tpi sy still enjoy bca nvel2 kakak..
    sofea nie la..cri psal tol...
    wlaupn watak sofea xbnyk dlm nie tpi efix dia bsar..
    leh wat kita bnci dia+family dia..
    overall nak lagii..

    ReplyDelete
  2. salam tyea...

    cantiknya rumah baru...hehehe(^_^)

    ReplyDelete
  3. wah...rumah baru...knp dpt along cam tu?...keluarga sofea tu semua pendek akal ker...sbnrnya ape yang along tu dah buat smpi cm tu sekali jadinya....sofea tu tak tahu malu betul lah...kesian alisyah...;)

    ReplyDelete
  4. pendeknya en3 kali ni...hi kenapa lah sofea ni menyibuk je...x tenteram jiwa membacanya.

    ReplyDelete
  5. seannye la angah ni..
    die pon nk bahagia ngn alishah gak..
    along die ni mental la..nk senang,susahkn adik die sndiri lak..fuh..!
    cane la perasaan alishah agaknye klu die tau..:(

    ReplyDelete
  6. hishh along die tu apa lah
    mmg jenis xde perasaan kot
    suke2 je wat adik cm 2 huhuhu

    ReplyDelete
  7. apahal along ni...tak faham apa kena dgn along sampai terikat dgn keluarga sofea. Sofea pulak macam tak ada jantan lain nak buat lelaki. macam perempuan desperate nak kan laki orang.

    ReplyDelete
  8. gila kentang....
    adoii..
    mmg dah jatuh cinta dgn cerita ni..
    i want more...
    i want it...
    plzzz....

    ReplyDelete
  9. along dy neh truk btol r..
    sian kluarga adek dy neh..

    ReplyDelete
  10. terus terang dgn parents dia, may be boleh settle masalah along tu, other wise sampai bila2 dok heret orang lain dlm masalah dia.

    Anyway cerita ni best! sambung lagi!!!!!!

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts