Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Sunday, December 29, 2013

Adik baharu




AdS
SSK by Dzie Tyea
Tak mahu banyak cakap......tengok gambar tu.
Amboi, berlagak kau! Haha...tak adalah. Inilah projek diam2 dan bakal menjengah rak2 kedai buku Januari 2014. Pembuka  tirai 2014, kau!
So korang apalagi? Pergi beli cepat!!  Hihi. Apa yang terkurang di sana sini tu, maaflah yer. Kita tulis kemudian baca sendiri rasa macam best je cite aku ni tapi iyelah, itu pendapat syok sendiri. Ampun awal2 yer.

Sinopsis ringkas ada kat Penerbitan Kaki Novel punya fb. Nanti aku try masukkan dalam ni. Kalau guna tab, harus naik bp aku kegeraman sebab tab ni x best langsung.

Oh ya, find me on facebook for another update.  Pen Patah....sebelum lupa, korang yang sudi singgah blok tah apa2 aku ni, thanks...korang pembakar semangatku. Hihi.

Monday, November 4, 2013

Ciri gadis pilihan lelaki

Sepanjang pengamatan aku selama beberapa tahun ni, aku senaraikan sedikit ciri gadis yang selalunya akan jadi pilihan lelaki untuk dijadikan girlfriend atau isteri. Check diri masing-masing....ada ke tidak ciri ni dalam diri korang.

1. Ayu
Oh...cakap dengan aku lelaki mana yang tak suka perempuan ayu? Ikut pengalaman dan pengamatan aku, 95% lelaki memang suka dan cepat tertarik dengan perempuan ayu. Kadang-kadang rupa belakang kira, asal ayu hati dia orang dah jadi tenang. Baki lagi 5% tu jarang sangat nak ditemui.

2. Lemah-lembut
For sure lelaki tak suka perempuan yang kasar dan garang. Bagi mereka, cukup mereka saja yang berperwatakan sedemikian. Lagi pun bagi mereka perempuan kasar dan garang ni tak sesuai langsung dijadikan ibu pada anak-anak mereka.

3. Ada sifat keibuan
Benda ni sangatlah penting. Sifat keibuan ni walaupun ada sesetengah perempuan yang pura-pura memilikinya bila berada di depan lelaki, sebenarnya ia lahir dan tampak secara semula jadi. Bukan semua perempuan ayu dan cantik tu punya sifat keibuan. Jadi walau macam mana kita berpura-pura pun, kalau hati kita memang tak sukakan budak, kita takkan mampu menyembunyikannya selama-lamanya.

4. Terlalu berdikari
Memang kebanyakan lelaki sukakan perempuan yang tak terlalu manja dan berharap kepada mereka semata-mata tapi kalau terlalu berdikari pun, mereka tak suka. Lagi-lagi kalau perempuan tu boleh buat macam-macam benda sendiri. Pandai potong rumput, pandai bertukang, pandai macam-macam lagilah.



Apa pun, bagi aku semua ni cuma permainan dunia. Janganlah sebab korang tak ada satu pun ciri pilihan lelaki, terus berpura-pura atau memaksa diri untuk berubah.

Tak payah!

Jadilah diri-sendiri. Karakter seseorang ni sesuatu yang dah sebati dalam jiwa kita, jadi memang payah nak diubah. Melainkan bab-bab malas beribadah tu, wajiblah ketuk kepala kalau tak mahu berubah. Aku percaya sampai masanya, korang akan ditemukan juga dengan pasangan yang sesuai dengan korang.

Aku sendiri tak ada sifat-sifat kat atas tu. Dan aku tak terfikir nak memaksa diri jadi orang lain semata-mata untuk jadi gadis pilihan lelaki. Sampai masanya, ada orang yang akan nampak semua kelebihan korang yang tersembunyi di sebalik semua kekurangan itu.

Don't worry, just be happy. :)

Thursday, October 24, 2013

Impian tinggal mimpi

Salam.
Ingatkan selama ni aku cukup kaya sampai nak berimpian beli Macbook bagai. Sungguh muka tak malu kau ni....
Bersungguh aku pusing satu mall tu sebab kononnya nak cari kedai jual Apple product, sekali tengok harga paling murah ialah 2999, mak aih, rasa macam nak terjuling mata.
Actually kalau Apple jual produk harga tu jer, aku rasa aku mampu lagi. Sekali promoter tu kata, ni belum campur beli software itu ini. Office dia aje, harga RM850! Mak, terkebil-kebil sekejap. Senang cerita, Apple ni perlukan komitmen besar sangat. Kalau spesis ada duit tak seberapa macam aku ni, tak usah nak susahkan diri beli produk dia.
At last, aku pergi angkut Acer Aspire V5. 

Waktu tu rushing nak pergi stesen bas, so aku malas dah nak fikir panjang. Jumpa aje, terus angkut balik. Walaupun sekarang ni aku rasa ada menyesal sikit sebab kurang bijak sikit pergi beli display set yang rupanya dah hampir setahun usianya.

Pekerja tu tipu aku. Dia kata notebook ni baru dalam dua bulan gitulah lebih kurang. Makanya aku dapat tahu, tak pun. Tapi wallahualam, terpulang pada dialah nak makan duit gaji halal ke haram.

Apa pun, syukurlah dah dapat yang baru ni. Yang lama tu, kesian, dah 7 tahun berkhidmat. Dah puas kena hempas kena pukul kalau not responding. Hihi.

Mudah-mudahan lepas ni tak adalah aku malas-malas lagi sambung cerita kan?

Harus cari duit extra secepat mungkin ni.

Sunday, October 20, 2013

sayang bukan hanya di bibir

Assalamualaikum.
Lama sungguh aku tak update cerita kat sini kan? Hukhuk. Sudahlah tak update, lepas tu bila update, artikel motivasilah, kisah hatilah. Menyampah. Hihi. Maaflah. Aku tengah dalam proses merisik, meminang dan cuba bertunang ni. Sibuk.

Huh, sungguh kau nak bertunang dan nikah ni?

Alhamdulillah. Sungguh nak nikah ni.....dengan Mr. Macbook. Hihi.

Aku dah lama terminate celcom broadband makanya laptop Acer ku yang dah berusia 7 tahun tu lama dah tak online. Tahu aje benda lapuk ni. Segala aplikasi pun dia tak boleh buat.

Sebab tu lah aku tak mampu nak update cerita. Nak harap guna tab, memang buat aku panas hati ajelah.

Back to the issue, aku nak cakap soal sayang. Berapa ramai kat sini yang sayang kat ayah dia? Kita pun kalau dengar soalan ni, laju aje angkat tangan. Iyelah, siapa tak sayang ayah sendiri kan?

Tapi apa buktinya sayang korang tu? Sebab tu aku kata, sayang jangan hanya di bibir. Kalau setakat cakap sayang, tu baby kecik umur 8  9 bulan pun boleh.

Kalau betul kita sayang ayah kita, ayuhlah kita sempurnakan penjagaan dan penutupan aurat kita.

Eh, kau ni ustazah datang dari mana ?

Pssstt, benda baik ni tak perlu jadi ustazah baru boleh cakap. Ini sekadar perkongsian. Sebab aku tengok bukan sikit anak2 gadis yang mak dan nenek dia yang dah tua elok bertudung, dia pula tayang rambut halus bak sutera tu dengan megahnya.

Kesian ayah dia.

Ada yang bertudung tak menutup dada, pakai baju lengan pendek, ketat, seluar warna terang bak pelangi. Macam2 kan?

Kesian ayah dia.

Kesian kenapa? Kubur lain-lain kut.

Amboiiii, kubur lain-lain eh? Betullah lain-lain tapinya ayah yang biarkan anak dan isteri tak jaga auratnya akan disoal kat akhirat nanti dan kita yang perempuan ni boleh tarik ayah kita dari nak masuk syurga terus ke neraka.

Tak sedih tu? Bersusah-payah ayah kita beramal, melepas dia nak masuk syurga.

Kesian kan? Kesian..kesian..kesian.

Jangan kata kesian tapi tak berubah. Jom, berubah! Buktikan korang sayang ayah korang. Wallahualam.

Wednesday, October 9, 2013

Bila hati rasa perit namun tak dapat diluah

Apa rasanya kalau putus cinta?

Sepanjang hidup ni, aku memang tak pernah bercinta. Memang aku tak popular, bukan most wanted girl tapi ada jugakla yang cuba2 dekat. Tapi yalah, aku bukan couple practitioner. Aku tak terima istilah tu. Yang aku tau,berkenalan, kenal hati budi, kalau sesuai, proceed to engagement, then if everything goes smoothly ya proceed to nikah. Tak mau istilah dating bagai.

After all, aku bersyukur sangat2 aku tak bercinta waktu ni bila untuk kali pertamanya aku rasa macam mana peritnya bila orang tu dah berpunya. Rasa macam nak termuntah, macam nak menangis tapi orang hati kering macam aku memang tak reti nak menangis.

Betullah orang kata, everything happens for a reason!

Entah2 kalau aku pernah bercinta sebelum ni,  lepas tu tiba2 ditakdirkan cinta tu putus di tengah jalan, mau aku cari gua untuk berkurung sampai berhari kut. Makan baring tidur termenung sepanjang hari.

Allahuakbar.

Untuk dia, jangan sentuh hatiku lagi. Please.

Monday, October 7, 2013

Apa yang kebanyakan perempuan mahu tapi dia tak mahu

Salam.
Aku ada seorang best friend yg kiranya aku kenal sangat. Dia pendiam, suka bersendirian dan unik. Sebabnya banyak benda yang kebanyakan perempuan mahu aku dapati dia tak mahu.

1.emas
Normal untuk mana-mana perempuan suka, beli dan ada emas. Tak kisahlah emas biasa atau putih. Dia tak. Bukan sebab tak mampu. Insyaallah dia mampu tapi dia memang tak minat emas.

2.couple
Jangan kata yang dewasa, akhir zaman ni budak sekolah rendah pun pandai couple. Kan? Tapi dia tak suka couple. Selain cuba mematuhi hukum syarak (dia taklah warak, biasa2 je), dia ada tanggapan yg couple ni do more harm than good. Dia susah percayakan lelaki.

3. Lelaki mulut manis
Aku pun tak suka tapi dia lebih2 lagi. Macam aku mention sebelum ni, dia sangat susah percayakan lelaki. I wonder why sebab dia tak pernah couple dengan siapa2.

4. Lelaki poket tebal
Ada golongan perempuan suka cari pasangan yang poket tebal. Kan? She doesn't. Why? Bagi dia, money only impress lazy girl. Dia ni spesis kuat berusaha dan tak suka bergantung pada orang.

5. Brand
Ramai yang suka benda2 branded kan? Aku pun!! Hihi. But not her. Manusia seorang ni suka benda2 murah supaya dia boleh dapat beli banyak benda walaupun bagi aku dia lebih dari mampu.

Dia ni buat aku kadang2 jeles. Dan rimas!! Haha...tapi selalunya aku akan memikirkan pasal dia ni. Macam mana dia boleh jadi begitu sederhana eh?

Ada sesiapa tak yg ada kawan unik macam aku?

Sunday, September 29, 2013

mulut manis kaum adam

Assalamualaikum.
It's been a while since I stop blogging,rite? Eh, mengada cakap omputih ni kenapa? Hihi. Saja bah. Nak try grammar aku masih ok ke atau berterabur as always?

Act, aku nak cerita pasal kisah perempuan yg cepat sangat cair dengan mulut manis lelaki. Memang ramai kan yg begitu?

And the worst fact is, perkara tertipu dengan mulut manis lelaki ni mostly wanita yang dah agak dewasa...u-know-who-I-mean....

Kenapa begitu eh?

Ada yang claimed that, dia orang sunyi sebab single.

Bagi aku yg dah 26 tapi still sendirian berhad ni,being single is much better rather than marry a man yang lebih banyak menghadiahkan penderitaan dan kesengsaraan pada kita. Percaya cakap aku, lelaki bermulut manis majoritinya tak berperangai elok pun. Majoriti, tak semua. Untungla yg dapat husband mulut dan tingkahnya sama2 manis tu. Hamdan lillah.

Bukan tak ada yg baru couple, dah kena kerah tenaga, kena kikis duit etc, nauzubillah...bayangkan kalau dah kawen nanti. Sebab terlalu mudah percaya kata janji lelaki, ramai yang terperangkap.

Once kita dah terjatuh suka pada lelaki tu, biasanya mata kita yg bulat besar ni pun dah tak nampak apa-apa kekurangan lagi.....biar pun yg TERANG LAGI NYATA di mata orang lain.

Wanita berkerjaya paling kerap jadi mangsa. Ada baiknya sebelum start a relationship with someone, minta pendapat keluarga terdekat...jangan mengadu pada kawan semata sebab ada juga kawan ni, dia sokong aje tak fikir dalam-dalam. Lantaklah. Hah, itu kita tak nak!

Kalau minta pendapat family esp ibu bapa, at least mereka memberi pandangan kerana kasih mereka pada kita.

Dan jika bakal pasangan tu tak dapat diterima, cuba selidik apa puncanya. Jangan terus marah dan putus asa dengan keluarga sendiri.

Janganlah merungut bila jodoh lambat sangat tiba. Fikir secara rasional (aku pun ada juga mengeluh, kenapalah jodoh aku ni tak kunjung tiba? Dah sesat ke mana, bang? )....antara hikmahnya mungkin supaya kita boleh berbakti pada parent kita yang confirm kasihnya tak berbelah bagi.

Allah swt dah janji yg tiap manusia ada jodohnya. Cuma jodoh tu kadang ada yg ditemui di alam syurga, atau dia dah kahwin lain atau belum lahir lagi???? Hihihi.




Ok, sampai sini aje ya.
 Petang2 ni, duduk sorang-sorang tiba2 terperasan jadi pakar rujuk cinta pula.











Thursday, August 1, 2013

salam eid

Assalamualaikum. Sekian lama menyepi, singgah ni cuma nak mengucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri yang bakal tiba beberapa hari lagi insyaallah. Maaf kalau pernah terkasar bahasa yer.


~aku tak melihat senyumanmu hari ini..I'll surely miss him ~
































Wednesday, June 12, 2013

Tak payah baca

Aku selalu rasa, aku nak give up tapi tiap kali nak give up itulah akan datang tanda2 baru. dare to tell me what is it in ur heart? because I'm always here waiting 2 tell u mine.

Friday, May 3, 2013

Serius, aku pun sukakan kau! ~EA

~ Actually aku dah tak berapa nak larat post tapi mengenangkan esok akan bercuti, which means aku tak akan update dah, so here is the final episode.Yippee....setinggi-tinggi penghargaan utk korang yang sudi singgah, baca dan komen di mana kekurangan...(ceh, ayat macam dlm sijil)
V
V
V
W



Betullah, memang dia serius sukakan anak gadis Cik Adah rumah sebelah tu. Tapi itulah....
Sekilas organizer biru gelap di atas meja dijeling dengan hujung mata. Bibirnya spontan mengukir satu senyuman.
Dia dah tak perlu belek lagi organizer tu untuk kali keseratus sebab dia dah hafal semua yang tertulis pada tiap muka suratnya. Dekat maklumat pemilik tu, Nur Aisya tulis semua maklumat betul. Alamat, nombor telefon, email, doktor keluarga, semuanya.
Masuk helaian 1 hingga 30, semuanya pasal kerja. Nur Aisya spesis perempuan yang well-organized. Kerjanya teratur. Kemas. Siap dia akan pangkah guna pen merah lagi pada checklist yang dah siap.
Masuk helaian 31, mahu dia tersedak dengan mata membulat besar bila ada namanya terconteng dengan macam-macam gaya. Penuh satu muka surat.
Helaian seterusnya, Adam sudah bertukar riak. Dari terkejut, matanya yang agak galak itu bertukar sepet bila dia senyum tak berhenti. Boleh tahan juga budak seorang ni!
Tapi itulah....
Sejak kejadian itu, Nur Aisya sudah jadi dingin macam kopi ais dengan dia. Tak mahu terserempak. Tak mahu senyum. Nak ajak berbual jangan mimpilah. Memang tak langsung.
Di luar sedar, Adam melepas keluhan berat. Entah macam manalah nak berdepan dengan Nur Aisya hari isnin ni esok. Entah-entah, Nur Aisya, si gadis bertubuh sederhana yang sering membalut tubuh dengan pakaian saiz XL  padahal dia tak sebesar itu pun, tu dah tak sudi nak bercarpool dengan dia lagi.



"Assalamualaikum."
Dia sekadar menjawab dalam hati.
Adam tahu sebab bibir Nur Aisya macam bergerak sikit. Pintu teksi bahagian belakang segera dibuka sebelum sempat Nur Aisya bertindak. Dia muncul depan pintu pagar pun, dah cukup buat perut Adam yang tak sempat makan sarapan jadi kenyang serta-merta. Malah siap rasa macam ada rama-rama berterbangan riang dekat dalam perut.
Pak cik Mat, seperti biasa, terus saja memandu sebaik saja Adam selamat menarik seat belt di tempat duduk hadapan. Kemudian dia akan senyap.
Jalan raya agak sesak. Nur Aisyah mengeluh di belakang. Sejak tadi dia tunduk, pura-pura belek telefon tapi lehernya dah naik lenguh. Nak pandang depan, takut kalau orang di depan tu memandang cermin pandang belakang.
“Nah.”
Lagu Sayang nyanyian artis wanita cantik yang tadi berkumandang tiba-tiba mati. Diganti suara parau lelaki. Shea sakit tekak ke apa?
“Aisyah, nah.” Kali ini, suara yang sama sedikit kuat.
Nur Aisyah angkat mukanya lambat-lambat. Eh?
“Your organizer aka…”
“Hish, shut up!.” Laju dia memintas. Dia tahu apa yang Adam nak sambung. Sampai hati jadikan perasaan orang tu bahan jenaka nak mengusik. Kejam.
Organizer yang sudah tiga hari hilang dari pandangan itu dirampasnya dengan rasa marah bercampur malu. Langsung tak dipandang Adam yang tersenyum-senyum memandang dari depan.
Sudahnya, tiga puluh minit perjalanan itu, tiga-tiga jadi bisu senyap.


Punggung dihempas perlahan ke atas kerusi. Fail kulit keras yang dibawa keluar dari bilik mesyuarat tadi diletak ke tepi. Sedang dia nak menghidupkan komputer, matanya tiba-tiba terpandang organizer.
Sejak masuk ke ofis pagi tadi, sampailah sekarang dah hampir pukul lima, dia belum belek pun organizernya. Rasa macam malu pula nak buka lagi. Dengan segala macam benda yang dia conteng dekat dalam tu, dia rasa tak berapa nak sanggup membayangkan Adam membacanya.
Agaknya anak bujang Cik Liah tu gelak terguling tak waktu membaca?
Ke dia termuntah atas meja?
Atau menangis sebab terharu rupanya anak gadis Cik Adah yang baik rapat dengannya selama ni, syok sendiri?
Malas-malas, dia belek juga muka surat pertama organizernya. Alhamdulillah, masih macam sebelum ni!
Dari satu muka surat, Nur Aisyah belek lagi muka surat berikutnya.  Tak ada benda yang berubah pun. Kecuali..tangannya terhenti pada helaian yang sebelumnya kosong, sekarang sudah ada contengan…yang langsung dia tak dapat nak fahami.
Allahuakbar, sampai 20 muka surat dia conteng?
Kau memang nak kena, Adam!
Nur Aisyah ketap bibir menahan marah bila Blackberry tiba-tiba berbunyi bip di dalam beg tangan. Laju dia hulurkan tangan kanan ke dalam beg sebelum menarik keluar Blackberrynya.
~ Hi, dear darling….wonder if you have finished reading my message. Haven’t you?
Mesej? Organizer sederhana tebal itu dia belek sekali lalu tapi hati-hati. Dari depan ke belakang. Mesej apa ke bendanya?
~ ?
~ Kat dalam organizer aka diary tu. Tak jumpa eh?
Sekali lagi, dia ketap bibirnya kuat-kuat. Kau dah conteng hak aku, sekarang nak main-main pula?
~ ?
~ Ala, yang….tulisan saya yang cantik kat muka surat belakang tu. Takkan tak jumpa. Tipu. Saya ada tulis something kat situ.
~ Orang cakap tak ada, tak adalah!
~ Amboi, yang…janganlah marah-marah. J
~ Stop playing with me, Adam!
~ Did I? Dear my darling, tak apalah kalau sayang tak boleh baca mesej tu. Biar saya cakap lagi sekali kat sini ya? Boleh?
~ Apa?
~Amboi, laju aje dia reply. Faham. J Actually, kalau awak buka laju-laju organizer tu, awak akan jumpa perkataan ni. SERIUS, SAYA PUN SUKAKAN AWAK. AGAK-AGAK BILA ROMBONGAN CIK LIAH BOLEH KE RUMAH SEBELAH HANTARKAN CINCIN?
Dia rasa nak tekan butang reply tapi tak sampai sesaat kemudian, jarinya jadi kaku sedang bibirnya tiba-tiba lebar saja mengukir senyum. Dan senyuman itu tak boleh nak dihentikan sampailah sedar-sedar aje, jam dah sampai ke angka lima.

Thursday, May 2, 2013

Serius, aku pun sukakan kau! 2

~ Selamat membaca....



Dia sebenarnya sejak azan subuh lagi sudah bangun. Walaupun sebenarnya dia tengah bercuti. Tapi bila umi mengetuk pintu bilik, Nur Aisya tiba-tiba masuk semula ke bawah selimut. Diam dan memekakkan telinga seolah orang tengah hanyut dalam mimpi.
"Along ni tidur jam berapa semalam? Umi kejut pun boleh tak dengar. Angah, nanti ....."
Nur Aisya dah tak dapat tangkap apa lagi yang umi bebelkan selepas itu sebab suaranya makin sayup. Agaknya umi pergi memesan pada Nur Nadya.
Tekaannya betul. Tak sampai seminit kemudian, pintu biliknya sudah dibuka dari luar. Tak ada ketuk pintu bagai. Adiknya itu ada special power. Agaknya sebab dia anak harapan abah, yang tak pernah tidak, mesti akan menurut semua arahan jadi abah jadikan Angah tu pemegang semua kunci spare rumah.
"Along, bangun. Nak pergi rumah sebelah ni."
Dia masih tak berkutik di bawah selimut.
Terasa ada tangan bergerak di hujung kaki, Nur Aisya cuba bertahan untuk tidak menggeliat geli.
"Bangun, long. Karang lambat pergi rumah sebelah. Banyak nak tolong ni."
"Hurm.."
"Jomlah. Pergi mandi. Karang kalau Along tinggal sorang-sorang, Along juga yang malu nak masuk." Nur Nadya sudah mula bergerak ke tingkap. Tingkap kaca yang masih berkunci itu ditolak luas. Ruang khemah rumah sebelah sudah mula dipenuhi tetamu. Sekejap nanti mesti makin ramai jemputan.
"Along?"
Nur Aisya mengeluh di bawah selimut. Penat nak tahan nafas tahu. Adiknya seorang ni bilalah nak keluar agaknya.
"Along, tak apa kalau Along nak jalan sendiri nanti. Angah gerak dulu. Jangan menyesal kena datang seorang, sudah." Adiknya sudah mula mendengus, bosan bila dia tak menyahut langsung.
Sebaik saja kedengaran bunyi pintu tertutup, kelam-kabut dia menyelak selimut. Habis berpeluh satu muka dibuatnya.



Semua meja di bawah khemah dah selamat dipenuhi orang lelaki. Melalui pintu belakang yang terbuka, Nur Aisya menyusup curi-curi masuk ke dalam.
"Lah, apa senyap-senyap masuk ni, Aisya?"
Dia belum sempat nak angkat muka pun waktu mendengar suara itu bila tiba-tiba kedengaran bunyi dentum yang kuat dari arah belakang. Dan sesaat kemudian, dia sudah rasa baju kurung kain kapas di tubuhnya basah dengan sesuatu.
"Opss, alamak. Sorry, Aisya. Sorry. Tak sengaja." Suara parau campur serak itu laju saja kedengaran dari belakang. Hampir sangat sampaikan dia rasa nafasnya jadi sesak tiba-tiba.
Entah untuk berapa saat, Nur Aisya masih terkaku di depan pintu dengan baju kurung habis lencun bersiram kuah kari...ayam agaknya. Di keliling mereka kini bukan hanya ada dia, Adam dan Cik Liah tapi juga berbelas pasang mata entah siapa yang ikut ternganga.
Dan salah seorangnya, Nur Nadya, Angah!
Laju saja tangan adiknya dia tangkap. Dia rasa kulit mukanya dah cukup merah sekarang. Kenapalah harus dia malu sekali lagi di depan lelaki itu?




Suatu petang dua hari lalu...

Mereka bekerja di syarikat berbeza. Bangunan tempat kerja pun lain-lain. Tapi dekat. Cukup dekat sampaikan mereka akhirnya mengambil keputusan untuk kongsi teksi setiap kali pergi dan balik kerja. Senang. Jimat lagi.
Hari itu, Nur Aisya terlambat bangun yang menyebabkannya jadi kelam-kabut masuk ke pejabat. Orang yang kelam-kabut memang biasanya akan tertinggal benda pentingkan? Begitu juga Nur Aisya. Dek kelam-kabut keluar dari perut teksi sampaikan nak cakap bye pada Adam pun dia lupa, langsung dia terlupakan diarinya tertinggal dekat seat belakang.
Dia cuma sedar bila Blackberry di atas meja berdering. Selepas dua jam setengah dia duduk bermesyuarat dengan bos.
"Assalamualaikum,cik puan."
Biskut Low sodium high fibre di tangan diletak semula ke atas piring. "Waalaikumsalam, encik. Ya, ada apa cari aku waktu kerja ni?"
Kedengaran ketawa riang lain macam Adam di hujung talian. Nur Aisya sudah mula berkerut kening.
"Busy ke? Sorrylah tapi I wonder if you missed anything important this morning."
"Heh? Benda apa? Dompet, telefon, kunci, chewing gum semua ada aje. Organi..." Bibirnya spontan terkatup. Blackberry diletak ke atas meja sebelum dia mula menyelongkar ke dalam laci, bawah fail, tepi beg, bawah meja, depan komputer. Hah? Jangan cakap tinggal. Itu nyawa tu!
Bip mesej menyentak lamunannya. Nur Aisya jengah skrin Blackberry sebelum terjerit sampaikan Kak Chah, si tukang bancuh air ikut menoleh dari pantry.
~Don't you worry, your organizer, or should I call it a diary, is safe with me. Aku takkan bocor rahsia. Lagipun, Allah swt dah buka jalan untuk aku cakap, AKU PUN SUKA KAU JUGA. Cuma taklah selama kau suka aku. :p.

Wednesday, May 1, 2013

Cerpan - Serius, aku pun sukakan kau!

~ Ini cuma siri cerpen sepatutnya tapi knowing me, aku spesis yang tak pandai buat cerita pendek. Asal mula aje, sedar-sedar dah panjang. So I'll call it a cerpan. Hope you all like it.

1

Dia memang ada bakat besar bila masuk bab buat-buat tak nampak orang. Lalulah dengan cara apa sekalipun, dia akan guna ekor matanya melirik tempat lain.
Macam tadi.
Nur Aisya tarik nafas dalam-dalam sebelum menghempas tubuh ke atas tilam. Lega sikit tulang belakang yang terpaksa kerja lebih masa hari ini.
Lepas sarapan pagi tadi, dia terus ke rumah sebelah yang akan mengadakan majlis cukur jambul cucu mereka. Dia mula membantu dengan mengukur kelapa sampailah memerah santan kemudian menolong Kak Su mengisi bekas puding yang hampir 200 itu. Aduh, waktu itu dia sudah mula rasa hendak baring saja meluruskan pinggang!
Dan waktu dia bekerja dengan pinggang hendak terpulas itulah Adam muncul di dapur dengan teko besar. Mencari-cari wajah ibunya, Cik Liah.
"Ibu! "
Cik Liah yang asyik sangat menggulai rendang dalam kuali terus menoleh. "Hah, air dah habis ke?"
Anak bujang Cik Liah itu terus mengangguk. Teko di tangan dihulur pada Cik Liah yang meneruskan tugas tadi.
Entah kenapa, instinct dalam hati sudah menghantar isyarat. Cik Liah tengah sibuk tu!
Dan betul, waktu Nur Aisya baru hendak mengangkat muka, anak mata bulat Cik Liah tiba-tiba sudah menikam wajahnya.
"Saya ke tandas sekejap ya." Ujarnya dengan begitu pantas sebelum sempat Cik Liah membuka mulut.
Secepat kilat juga dia sudah melintas di hadapan Adam yang turut mengalih pandang kepadanya. Bukan lagi memandang tapi sudah mula merenung sebenarnya. Mujurlah dia masih belum kehilangan bakat semulajadinya itu membuatkannya dengan selamba terus menghala ke tandas.
Belum sanggup rasanya hendak berdepan anak tiri kesayangan Cik Liah tu. Dia pun tak tahu apa perasaannya melihat Adam di depan mata.
Hendak kata marah, nak marahkan apa?
Malu? Entah, mungkinlah kut.
"Adoi, mak!"
Nur Aisya menekup mulut melihat adiknya yang baru muncul di muka pintu. Sudu-sudu sudah bertaburan di atas lantai.
"Along fikirkan apa sampai boleh terlanggar orang ni?"Nur Nadya sudah mengomel. Mahunya tak marah bila kena kutip semula sudu yang baru saja selamat dilap bersih tu. Bukan sikit. Dekat seratus tu!
"Alamak, sorry!"
Bahu Nur Nadya ditepuk-tepuk. Manalah dia perasan ada orang dekat depan pintu ni.
"Along tolong."
Beberapa batang sudu yang paling hampir dengan hujung kaki sendiri dia kutip dengan rasa keliru tapi rasa itu terus bertukar bila ada sepasang tangan terlebih dahulu dah selamat menggenggam sudu-sudu tersebut.
"Saya tolong."

~ Pendek? Maaf. Akan ada sambungannya menyusul. No worry sebab semuanya dah siap hingga ke ending.

Popular Posts