Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Saturday, January 17, 2009

so what? 1

Aku pun tak tau lah nak cakap macam mana lagi dah. Mak ngan ayah ni memang cari pasal. Cari gaduh.

Dah tau aku ni sarang tebuan, pasai pa pi kacau? Hah, kan dah kena! Baru kena ngan muka x hensom ayah 2. Suka pandai2 nak kenakan orang tapi sindri yang kena. Hahahaha…tunggang terbalik aku gelak depan diorang.

Mak punya sengkel tengok aku. Yelah, orang kalah memang camtu. Hehe..

“Mak geram ke?.” Hehe..dah tau tanya g. Merah mata mak jeling aku.

“Awaslah kamu, Hana. Kena kamu ngan mak nanti. Tunggulah.” Warn mak tapi aku tak takut pun. Stakat mak.

Aku baru nak cecah iron kat atas baju kurung kesayangan dia, mak dah trus tak brani nak tegur aku kawan ngan Faiz dah. Ayah apalagi. Dah jadik macam adik aku dah. Ikut jelah….

Hahaha…inilah yang bestnye jadik anak sulung. Jadik anak kesayangan gitu. Lahirnya ditunggu-tunggu….matinya? tah, tunggu x tunggu aku x nak peduli pun.

“Hana, bangun!!!.”

Eee….apa g mak ni? Orang tengah syok dalam selimut ni hah. Kejut buat apa? Awal lagi.

“Hana!!!!.”

Heee….mak dah jerit cam tentera 2. mak ni tetiba nak garang cam rimau ngan aku ni napa? Selalu tak cam ni pon. Hish, tak sporting tul.

Dengan malasnya aku kuar gak dari bilik. Gosok2 mata p cari gerangan sora mak. Hah?

“Apa beliak2 mata? Ingat mak jembalanglah 2.”

Aku sengih. Cam tau2 je mak ni lah. Iyelah. Lau dah duduk kat dalam gelap cam ni. Ngan telekung puteh 2. maunya aku x jerit.

“Tulah. Sendiri yang x semayang, sangka orang len jembalang.” Sindir mak. Uih…pedas…pedas tu….

“Haih,mak. Carik gaduh ke?.”

Mak jeling aku. “Hah, banyakla ngko punya carik gaduh. Mak ni cari hidayah je lau ngan ngko.”

Gulp…..kan dah kena lagi.

“Aik, napa tido balik ni?.”

“Malas ah nak g skola ri ni, yah. Hana nak sambung cuti.” Dan tanpa nunggu ayah, aku terus tarik slimut sampai muka. Mintak2 mak x nampak aku nanti.

Hah, tengok! Cam ni ah ayah aku. Dia x reti marah anak punya. Especially aku. Anak manja dia ne. hehehe…

Wah, bestnye tido time ujan2 cam ni. Zzzzzz

B4 mak ngan ayah balek, aku dah lesap dah dari umah. Pecut bike p pekanlah cam besa. Tunggu kat umah 2 meaning 2 say tunggu mak membebel lah jawabnye. X nak aku.

Lepak ngan geng kureng aku ni g best ah. Cite2…..makan2….kacaw orang lalu….tapi aku x join a smoking punya matter. Linda sorang je pompuan yang isap rokok. Aku..sorry…..biken gige gue kuneng, beb.

Aku suka kawan ngan geng2 aku ni. Somanye gile kecuali aku. Hehehe…xdelah. Kitorang gila2 pun tapi exam meletop gak taw. UPSR dapat gak ah 4A. so,xdela mak bapa kitorang bengang sangat…

Malam ni aku join geng aku race kat jalan nak p kebun Pak Ayub. Kat kebun getah, beb….best…at least x kaco orang. Nanti race depan umah orang, orang baling ngan kayu n ntah ape2 batu. Sakit.

“Ok. Malam ni sape menang dapat minyak free 2 liter.” Ikhwan dah jerit dah.

“What? 2 liter je? P mampuih nah.”

Dia sengih. “Hehehe…sori. 3 liter ah. Minyak mahal, beb.”

“Orait!!!!!!!.”

Aku race sorang malam ni. Linda period, malas nak nek motor……

Stakat lawan ngan bebudak ni soma, aku ada chance punye ah dapat minyak 3 liter 2. konfem…

“Hah, baru balek ke cik adik?.”

Aduih. Mak ni….buat penat aku je jalan cam pencurik. Dia nampak rupenye.

“Alah…masih awal pun mak ni. Hana balik ni pun dah baek taw. Camna lau hana x balek tadi?.”

“Amboi…amboi..amboi.” mak cekak pinggang. Eh, dah cam c pondan kat tv je mak cakap.

Dari berdiri, aku terus duduk kat sofa. Mak membebel lama taw. Baik aku duduk dari penat2 berdiri 2 kaki.

“Apa nak jadik ah ngan ko ni, hana? Nak sangat jadik budak laki?.” Ok, intro dah masuk 2. jap g, mak misti akan tarik nafas….hembus n then sambung pot pet pot pet sampai dia sedau aku dah zzzzz……….

Ingat mak dah penat bebel smalam…rupanya x. pagi2 yg mulia ni dia sambung g bebel kat aku. Haih….nak lawan pun susah.

“Tengok cam adik2 ko c Hani ngan Hafiz 2 hah. X pun cam kamu. Degil. Nakal. X dengo cakap…”

“mak…anak akan jadik macam yg mak dia cakap. Hah, ni hana jadik cam ni sebab mak ah. Slalu doa hana yg x bek.”

Betul…artikel ni aku jumpa kat majalah wanita yg slalu mak order 2. kaunselor yg ckp…bkn aku yg reka2 tau.

“Banyak ah ko pya doa. Mak doa ko kena pinang nanti padan muka.”

“Alah..x kesah..” pinang ah, aku bukannye nak approve pun…hahaha…wat penat mak doakan aku je.

Ari ni cikgu tuisyen aku x datang. Sakit kepala konon. Cam aku x taw dia nak g dating ngan tunang dia kat pekan 2. saja aku x cakap kat mak. Bab aku pon leh wat keje len…

Baru aku nak kuar umah, tetiba plak ada satu keta mahal masuk depan umah. Park kat garaj cam umah ni umah mak dia aje.

“Sape 2, yah?.”

“Hmm…x taw ayah.”

Kami tengok jer dia kuar keta. Laki rupanya. Tetiba plak ayah jerit. Nasib bek x kuat sampai pecah telinga aku ni. Lah, kawan bek ayah rupanya. Kawan bek? Camni punya muda?

Laki 2 terus senyum n salam ayah. Aku plak wat sengih cam kerang wangi sebelah ayah. Gpun dia x tegor aku pon.

“Hana, g wat air ya.”

Hah? Wat air? Huh, so sorry…

Secepat kilat jer aku dah ilang dah ngan motor. Hehe…

Heee….boring tul ah cikgu gemok ni!!!!!!!!!!!

Dia ckp bnda yg same je tiap kali msuk kelas kitorang. Aku report mak x caya. Dia tuduh pla aku ni yg maleh study.

“Adam ble tlg bacakan teks 2?.”

Selain cite kisah lemak dia….dia ni suka tya2 orang. Makinlah kitorang anti sangat ngan dia.

“x blela, cikgu…..saya penat ni baru habes men bola.” Hah, kena dah c gedempol….

Aku ah yang paling kuat gelak kat dia. Sian tengok muka dia tapi dah nasib…nak wat camna?

Riuh kitorang 1 kelas gelakkan c gedempol. Tapi dia sengih je. Aik, kebal nampak?

“Xpe…mungkin hana leh tolong cikgu?.”

Hah? Aku?

“Ok, cikgu.” Aku trus je bangun. Linda ngan aida dah nek heran tengok aku tetibe je jadik baik.

“Teks yg mana 1 ni?.”

“Perenggan 2.”

Gedempol senyum je. Mesti dia bangga ngan aku. Hehehe…

Aku pon bacalah…tp bukan yg ada dlm text 2. aku baca apa yg ada kat dalam otak geliga aku nee…

“Lemak merupakan sesuatu yang disebabkan oleh kekuatan makan seseorang. Lemak degil selalu menyerang si gedempol. Nasihat kementerian kesihatan…banyak2kan senaman. Gedempol…..bla2..bla2


5 comments:

  1. kak tyea...knp byk short form ni..??
    pening nak baca la..
    huhuhu..

    ReplyDelete
  2. alamak, ketinggalan keta apilah bidadari sorang ni..hihi..ni cite lama, time saya masih malas & gila2 so tulis short form aje..sorry erk

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts