Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, January 30, 2009

an andalusia's story 8

“I kerja lah. Ke saya dah kena fired ni? Barang-barang I semua dah tak ada. Siapa yang buang?.”
Aku risau separuh mati, dia boleh pula senyum macam ni. Kenapa dengan semua orang ni hah?
“Rani? I kena fired ke?.”
“Fired? Siapa fired you?.”
“Habis mana barang-barang I?.”
Khairani menggeleng. “You tak tahu ke I dah kena balik ke position I? Ini meja I sekarang.”
Kena balik position asal? Tapi itu dia. Aku ni????



“PA.”
“Bos ni kan. Suspend saya tahu?.”
Dia ketawa sungguh-sungguh. Manalah aku tahu dia exchange semua position kami. Dania jadi secretary, aku jadi PA.....again.
“Tak happy ke nak kerja dengan saya ni?.”
“Happy kalau bos tak dera saya lagi. Macam dulu.”
“Hmm...itu kita bincang kemudian. Happy tak happy, awak tetap kena kerja dengan saya. Kecuali...”
“Kecuali apa?.”
Dia sengih aje macam kerang busuk.
“Kecuali kalau awak nak jadi PA datuk.”
“Bos ni!!!!.”


Memandangkan cuti sekolah dah mula, tak ada siapa nak jaga Rania dan Adib. Mak pula kena siapkan semua jahitan dia. Customer pun dah sibuk tanya tempahan.
Nasib aku memang baik bila bos izinkan aku cuti empat hari. Sementara cuti, lebih baik kami pulang ke rumah nenek.
“Hah, Adib. Mandi kat telaga tu baik-baik.”
“Ya, nek.”
Petang-petang begini, waktu kecil dulu aku dan Farah selalu berenang kat sungai belakang rumah. Bogel aje. Budak-budak. Tak tahu malu.
Masa tu aku lah yang nak sangat jadi ketua. Minta izin kat ayah yang garang tu. Nasib baik dia izinkan tapi kadang-kadang bila dia tak ada kat rumah, aku tetap memandai-mandai lari bawa tayar getah.
Malamnya, bila ayah sampai di rumah, tak sah kalau aku tak kena satu pelempang sulung dia.



“Kak, bangun.”
“Grrr….” Orang baru nak tidur, dah ada yang nak mengganggu. Dahlah penat tolong nenek korek ubi kayu tadi.
“Kak, bangunlah cepat.”
“Ada apa ni hah?.”
Rania tertunjuk-tunjuk ke arah pintu. Tapi aku yang tengah mamai ni tak nampak satu apa benda pun.
“Kawan akak tu. Dia nak jumpa akak sekarang.”
Kawan? Aku kat kampung ni mana ada kawan. Takkan kawan-kawan dari office kot? Jauh-jauh datang dari KL?
“Siapa?.”
“Abang Armand. Dia cakap dia kawan akak. Cepatlah keluar. Dah lama dia tunggu tu.”
“Armand?.”

3 comments:

  1. armand tu bos die tu ker???
    asl n2 ni ckit sgt ni...huhu
    x sbr nk tgu next n3..=)

    ReplyDelete
  2. hu..hu..
    jatuh sahamm..
    hilang r 2k..nmpak muka bru bangun tidur..
    cartoon btol laaa~

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts