Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Saturday, January 17, 2009

so what? 2

Hmm…perut tengah lapo gile ni, baik aku p dapur. Petang ni tak ble kuar coz ada tuisyen. Huahua…hana ni dah pandailah, mak. X need tuisyen2 ni soma.
Aik? Xde nasik ke? Aku nengok meja kosong jerk. Tudung saji pun xde? Skang bulan pose ke? X ble makan time siang?
“Mak…oh, mak.” Aku lau jerit memang kalah langsuir ngan pontianak patah gigi.
“Hah, nape?.” Macam halimunan je mak ni. X nampak pun dia kua dari bilik tetibe je dah muncul.
“Nape xde nasik, mak? Orang tengah lapar yang amat ni.” Suara? Hehe..kena ada sense of manja sket.
Mak jeling pula dengar soalan aku. Aik? Salah gi ke?
“Balasan.” Kata mak last2 nye bile aku dah buat muka sringgit aku.




“Korang x tau aku kena ngan mem aku tadi.” Luahku bila abis je kitorang race. Race dalam lapar gitu.
Soma geng aku terus alih mata kat aku. Iyelah, aku ni otai sket. Jarang dapat kena serang ngan mak ngan ayah. Tapi skali gua kene daaa….
“Ghaponye? Hang wat pe sampai kene?.”
“Apa g. bab kite gelakkan c gedempol 2 lah. Dia dah report ngan mak. Mem aku x bagi aku makan bab 2 lah gak. Balasan dia cakap.”
Ingatkan diorang keshian….rupanye diowang gelak sampai mati kat aku. Ciss!!!!!!!




Ujung minggu cam ni apa g mak ngan ayah….p wat lawatan sosial kat hostel skolah bebudak pintar 2.
Aku memang maleh sket lau nak travel jauh2 ni. Xde slera lah. Lain ah lau ayah bagi aku drive. Ble gak aku tunjuk skill sket. Drift sampai langgar tol sungai besi 2.
N sementara diowang xde ne, aku pun apa g. projek abis2an ah kat umah. Kitowang lepak sambel men game…PS2 Hafiz ah jadik mangsa. Linda ngan kamal pla dah panjang tangan p on karaoke. Actually karaoke ni bukan tuk nyanyi. Ni tuk ayah dengo adik2 aku ngaji time kecik2. family aku mana pandai nyanyi2…melalak-lalak ni…
“Kita enjoy!!!!!!!!!!!!!!!.”




Pangggggg.
Hah, 2 ah yang aku dapat bile mak ngan ayah sampai kat umah. X sangke pla diowang sampai awal kali ni. Sakit wooo….
“X abis2 malukan mak ngan ayah!.”
“Napa buat hal kat umah, hana?.”
“Kuang ajo tul kamu skang ye?.”
N macam2 g ah diowang marah aku. Tetibe je aku bisu malam ni. X taw nak jawab ape dah. Maybe…









Dua ari kita 3 x p skolah. Mak ngan ayah ambik cuti sakit. Aku pla dah pipi lebam xkan nk tunjuk kat bebudak gile kat skul 2.
Mak x masak breakfast. Ayah x kua bilek. Nak gile aku ngan dowang ni. Dah ah aku demam, mak jeling pon x. benci tul mak kat aku kali ni. Yelah aku punya hal dah 1 kampong ni taw. Sedare ayah some pon ejek mak x taw jage anak.
Memang ah aku salah tp xkan nak hukum mak sampai camtu? X adil tul. Jeles cakap ah…




Aku balek je dari race malam tu, terkezot aku nengok dua owang yang dah lama x tegor aku tetiba tercongok kat sofa. Tengok aku cam nak telan. Eh, ada apa g?
Aku tengok jam masih awal. Kul 12. slalu aku balek kul 3 mak memang jerit cam langsuir tapi skang aku dah balek awal diowang tenung aku cam ni pla. Ish, x sedap gigi aku….
“Hana kan dah ada ni. Awal gi.” Aku cuba wat joke tapi diorang x senyum pun. Mak terus tarik tangan aku. Suwuh duduk kat lantai depan diorang. Eh, mak ni. Sofa banyak 2 dia suruh aku duk lantai? Maha kezam oh..
“Mak ngan ayah dah decide. Muktamad. X de bantahan akan diterima.”
“Decide apa pla?.”
“ mak ngan ayah akan….”


“Kawen?????.”
Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh………………………
Macam owang histeria, aku jerit je ikut suka ati aku. Biar pecah gegendang telinga ong kampung ne. Aku pedulik ape. Aku x nak kawen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


“Mak….”
Dah cam baby kecik je aku asyik nurut langkah mak. Puas aku rayu tapi dia wat x dengar je. Aduh….
“Hah, makan cepat!!!!!!.”
Mak sua nasi aku tolak. Xde niat aku nak lawan dia tapi aku tepis pinggan 2 kuat sangat sampai jatuh lantai. Apa g, pecah ah pinggan kaca mak 2. Tambah g ah aku kene marah.
“Hana x nak kawen, mak.”
“Ngko yang degil sangat kan. Gatal kawan ngan budak laki. Hah, skang mak bagi ko laki bebetol.” Ayah sengih diam2. Tapi bila aku wat muka pahit aku, dia trus jadik serius.


Bab mak degil, aku pon mogok jadik tambah degil. Bis skolah je aku terus race motor ngan geng2 sampai malam. Sengaje aku race kuat2 kat depan umah bab aku tau mak nengok aku dari tingkap.
Lau x pukul 4 pagi, aku x nak balek umah. G skolah pun aku gune bike gak. Lagi aku wat hal race depan bilik guru sampai bilek pengetua….bilek mak 2. biar dia marah. Aku x kisah lagi dah.



Ingatkan bila dah aku tunjuk belang kat mak, dia ubah pikiran. Rupanya tak. Ada ke patut dia pindahkan aku p skolah ayah pulak. Huahuahua….geramnye.
Bebudak kat skolah ni hampeh tul. Soma pun hormat sangat kat aku. Mentang2 anak pengetua. Hee…x sukeeeee.
“Hana x sukalah kat cni,yah. X best.”
“Mak dah suruh hana pindah ngan ayah, nak wat camna plak?.”
Hah, tulah ayah. Asyik mengalah aje lau ngan mak. Langsung xde ciri suami sejati. Takut ngan bini.
“Hana x selesa blaja kat cni. Nanti gagal camna?.”
“Lau dah malas 2 memang ah gagal.”


Bab nak tunjuk macho, aku terlanggar bontot keta cikgu disiplin kitorang time nak park bike kat pekan. Aduh, nayanya aku….
Camne aku nak hidekan diri ni? Hah..hah…si botak 2 dah kuar dah dari bank. Alarm keta dia ni pun x reti nak diam. Hish…aku bunuhlah c botak tua ni karang.
Tengah bengong nak escape 2, akhirnya ada 1 budak laki muncul. Rasa cam superman jer. Hehe…kebetulan dia punye motor park dekat ngan motor aku.
“Hoi, budak!! Keta aku 2.”
Sah, dia dah kena. Hahahaha…..kambing punya janggut, tok janggut dapat nama.












“Jom lepak umah aku, oi.”
“Alah. Umah ngko x best ah. Adik ko marah2 lau kitorang bising sket pun. Then xde makanan yang junk food g.” aku memang anti sket nak p umah Aliff ni.
Bukan apa, adik dia yang cantek manis 2 x suka kat kitorang. Taw ah nak study tapi tak yah ah nak sindir2 owang suh balik umah sindili. Kejam tul. Terasa kitowang.
“Ish, dia xde kat umah ah. Dia p tido umah mak su aku.”
“Biar ah. Aku tetap x nak g sana.”
Aliff jeling. “ Sombong tul ko skang ah. Xpe ah…lau korang x nak, biar aku balek umah burok aku jelah.”
“Eh, liff….liff….”
Laa…2 pun merajuk ke? Hmm…maleh ah aku nak mujuk. Dia merajuk x lama mana 2.



Malam ni kitorang jumpa geng baru nak ajak kitorang race. Race kali ni hadiah besor sket. Motor mini..yang besa2 Suzuki pun aku x kesah. Yang penting aku misti nak menang.
“Orait, soma. Ready….”
“Ready.” Jerit kitorang serentak. Bingit satu kampung. This time aku race ngan Badlishah. Budak baru. Yang konon2 champion sangat ni.
Bunyi je hon, aku yang paling cepat larikan motor aku ni. Ada ah si cepol kat sebelah kitorang. Tapi x lama pas tu trus aku tinggal dia kat belakang….telan asap ah ko!!!!!!!!
Aku race trus sampai……………….

1 comment:

cakap aje..saya layan..

Popular Posts