Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Friday, June 26, 2009

siapa yang salah? 8

Tengah seronok rehatkan badan atas tilam, telefon bimbit yang abang beri last year tiba-tiba berbunyi. Lagu Pussy Cat Dolls…Sway…lagu lama. Maklumlah, mana aku pernah keluar nak update ringtone phone lagi dah.
“Hei, Sha.”
“Wazir???.” Oh god, my best friend yang dah pindah ke Jepun time kitorang habis SPM dulu. Dari mana dia dapat phone number aku erk?
“Woi, kau kenal jugak suara macho aku ni.”
“Siot…apa aku tak kenal. Kau sorang aje yang suara kalah Amy Search…apa orang kata, garau?”
“Ceh, jahatnya mulut.”
Puas aku ketawa dengar dia membebel merajuk. Wazir ni ketua kelas kami, perempuan tapi suara paling garau. Sampaikan selalu kena ejek dek budak lelaki.
“So, bila kau balik Malaysia ni?.”
“Nak dekat dua minggu dah. Puas aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Ingat dah pindah mana entah.”
“Memang aku dah pindah pun. Tapi mana dapat number ni?.” Dia jumpa abang ke? Apa agaknya khabar dia? Sms pun kami tak pernah. Aku segan.
“Apa lagi…aku siasat tiap hari sampailah aku terjumpa abang kau kat bank, time nak keluarkan duit. Dia yang pass no ni dengan aku.”
Ah, betullah aku cakap. Wazir jumpa abang. Siapa masak untuk dia selalu? Ah, dia kan boleh makan kat luar. Tinggal nak tanggung diri sendiri aje, berbukit duit gaji dia.
“Sha…”
“Huh?.”
“I’m so sorry about your mum. Aku dah pergi ziarah dah kubur arwah dengan family aku. Mak pun sedih. Your mum tu baik sangat.”
Tak perasan, ada air mata yang gatal sangat nak keluar. Aku rindu mak, rindukan abang. Dah dekat tiga bulan kat sini, mak ngah tak pernah benarkan pun balik rumah abang. Or at least, menziarah kubur arwah mak dan ayah.
“Tak apalah, sha. Dah sampai masa. Aku pun….”
Tok..tok…tokk
Tak sempat aku habis cakap, tak sempat buka pintu, mak ngah dah menjerit panggil nama aku. Harap-harap Wazir tak dengar aku kena suruh basuh kain kotor yang dah bertimbun dalam bilik mencuci tu.


“Sha, nanti tolong hantarkan Izzah pergi klinik. Dia rasa badan dia panas.”
Izzah? Semalam elok lagi. Bila masa dia demam? Ini mesti kes malas nak bangun pagi pergi sekolah.
“Duit ada kat dalam bilik sha. Mak ngah dah letak atas meja.”
“Okey.” Hmm…macam mana aku nak pergi hantar si kembar kalau Izzah tak pergi sekolah? Takkan nak tinggal dia kat rumah pula?
Lepas mak ngah, pak ngah dan fahmi bergerak, aku mula kebingungan kat dapur. Suara Nadia berebut pinggan dengan Nasya makin kuat. Adoi…
“Makan dulu. Akak nak tengok adik kejap.” Kelam-kabut aku naik atas. Izzah masih lagi tidur. Lena betul pula tu. Budak ni…entah-entah dia memang tak demam ni. Tapi bila aku jamah dahi dia, aduhai…panasnya. Demam budak ni.
“Izzah? Izzah?.”
“Apa dia, kak?.” Mata dia pun dah merah.
“Larat tak nak bangun? Kita pergi klinik, nak tak?.”
“Klinik?.”
Aku angguk. Terpaksalah aku bawa dia sekali pergi hantar Nadia dan Nasya pergi sekolah. Selalunya jam lapan, klinik confirm buka.
“Akak mandikanlah izzah. Izzah mana larat nak bangun, kak.”
Aduh…ya tak ya juga. Akhirnya aku bawa dia masuk bathroom, mandikan serba sikit sebab dia dah merayu kesejukan. Kemudian aku juga yang kena sarungkan pakaian dia. Minta Nadia bawa adik dia turun sementara aku pula sibuk geledah almari carikan sijil lahir izzah.
“Okey, kita gerak sekarang. Nanti lambat sampai sekolah.”
“Nanti kejap. Buku saya tinggal.”
Belum sempat aku respon, Nasya dah berlari sampai tertolak Izzah yang tengah bersandar kat hujung tangga.
“Ya Allah..”
Izzah bila dah kena menangislah dia. Hish, tak habis-habis nak menyusahkan oranglah si Nasya ni. Tahulah rabun tapi takkan tak nampak adik dia ni?
“Dah lah tu. Jangan nangis. Izzah tak apa-apa.”
“Eh, akak ni. Tak apa-apa konon. Adik kan demam.” Nadia menyampuk tak puas hati.
“Saya tahu dia demam. Saya yang uruskan dia tadi.” Geram. Menyampah. Orang nak pujuk cara psikologi, kau apa reti? Diorang berdua ni, hadap tv, chatting, keluar lepak aje yang diorang tahu. Suruh belajar, hampeh.

Wednesday, June 24, 2009

cuci bersih-bersih ya...3

Seawal pagi lagi suri sudah bertapa di meja makan. Menghirup milo panas sambil membaca akhbar yang ditemuinya di dalam stor. Kerana rutinnya di universiti dulu memang bangun awal, sampai ke sini pun dia masih bangun awal.
Lagipun dia tidak selesa tidur. Teringatkan Ratna yang masih stay di UK. Memang dia rindu tidur sekatil dengan anak gadis bank manager itu. Mereka memang rapat. Kawan baik selama enam tahun belajar bersama.
“Bangun, sweety.”
Suri merengus. Dia terlewat menutup mata semalam disebabkan tugasan yang berlambak.
“Hello, my dear. It’s 8 am you know?.”
“So?.”
“You asked me, ‘so’ ?.” Terbeliak mata Ratna dibuatnya. Tak pernah dibuat suri bangun lewat sebegini.
Dia masih buat tidak layan pada ‘kebesaran’ mata Ratna sebaliknya menarik selimut menutup seluruh tubuhnya sampai ke muka. Pedulilah apa nak jadi.
“Suri?.”
Suri terkejut. Hampir-hampir air milonya tersembur keluar.
“Mama?.”
“Jauh melamun? Missing someone?.” Juwairiyah pasang pancing. Bagus juga kalau suri mengkhabarkan yang dia dah jumpa sesiapa yang baik untuk jadi menantunya.
Suri menjuihkan bibir. Memang dia rindukan seseorang..Ratna..eh, bukan seseorang tapi duduaorang..err, ada ke duduaorang? Lantaklah..
“Ehem? Wanna share with me?.”
“Nak rindu kat sapa pula, ma. Rindu kat Ratna aje.” Dia menutup akhbar. Meneguk milo buat kali terakhir sebelum bergerak ke sinki.
“Mama nak minum?.”
“Hmm..teh campur lemon satu, cik?.”
“Aiyosh, mama..ingat anak mama ni waitress ke apa?.” Suri tarik muka sekejap tapi akhirnya ketawa juga. Mamanya pun nakal apa!
“Bila lagi nak jadi waitress kan?.”
Tak sampai dua minit, secawan teh dengan hirisan lemon sudah terhidang di atas meja. Diambilnya juga balang biskut di rak. Mamanya memang tak pernah sarapan sebelum ke dobi.
“So, lunch nanti mama suri ni balik tak?.” Suri mengambil kerusi dan merapatkannya pada kerusi mamanya. Dia siap bersandar di bahu juwairiyah sambil menyambung membaca akhbar.
“Kita nak masak apa?.”
“Mamalah masak this time. Suri tolong makan aje. Dinner, suri siapkan semua. Mama balik, mandi, sembahyang dan makan. Orait?.”
Juwairiyah kulum senyum. Pandai saja suri mengenakannya. Sebelum beredar, diusapnya rambut ikal suri, pipi anaknya dicium lama.
“Orait. Mama jalan dulu.”
“Suri sayang mama.”
“Yalah…tapi mama lagi sayang anak dara mama.” Juwairiyah tiba-tiba berpusing merenung anak mata suri. Suri angkat kening pelik.
“Dara lagi kan?.”
Siot.. “Mama!!! How dare you!!.”





“Apa aku nak buat satu hari ni sorang-sorang kat rumah?.”
Dari bilik, dia ke bilik mamanya. Masuk ke dapur, ambil coklat di dalam fridge bawa ke ruang tamu. On tv, off tv. Boring.
“Hah!.”
Bibirnya tiba-tiba menguntum senyum. Laju saja dia berlari mengambil telefon bimbit di dalam bilik.
“Mama?.”


“Alahai, cucu nenek dah sampai?.” Lebar senyuman Hajah Maidah di muka pintu. Dipeluknya erat-erat tubuh cucunya.
“Nenek baru cadang nak pergi rumah suri lepas mak long kamu habis mengajar.”
“Semalam orang sampai tak datang pun?.” Dia sengaja berlagak merajuk. Sengaja nak tengok reaksi neneknya.
“Nenek kan kena jaga baby kecik. Mana dapat jalan jauh pergi airport?.”
Suri ketawa. Tak berkesan pula lakonannya kali ini. “Suri tahu. Mama dah siap cakap awal-awal sebelum suri masuk kapal lagi.”
“Hish, nakal. Saja nak mengusik.”
“Takkan marah kot?.” Belakang bahu wanita berumur itu ditepuknya. Dia memang rapat dengan semua orang dalam keluarga mamanya. Dari tua sampai ke bayi dia rapat. Tapi baby yang baru dua bulan setengah ni, dia tak pastilah pula.
“Nak marah pun tak guna. Bukan boleh buat cucu nenek ni menangis pun. Buat penat nenek adalah.”
“Hah, tahu tak apa.”
“Malang betul nasib nenek dapat cucu banyak mulut ni.”
“Mana ada suri banyak mulut. Suri ada satu mulut aje tau.” Suri bertambah seronok mengusik neneknya. Hajah Maidah pula sudah kematian idea mahu membalas. Sudahnya dia mengalih perhatian cucu perempuan sulungnya itu dengan menghidangkan puding karamel kesukaan suri.
“Waa..ini yang suri tambah sayang kat nenek.” Dia sudah terkinja-kinja melompat memeluk Hajah Maidah.

Tuesday, June 16, 2009

cuci bersih-bersih ya...2

After dinner, suri sudah mencapai telefon bimbit baru hadiah pak usunya yang sudi datang menyambut kepulangannya petang tadi.
“Congratulation , dear. You have just finished your master.”
Suri senyum senang. Enam tahun dia habiskan di negara orang semata-mata untuk menimba ilmu sebanyak mungkin. Harap-harapnya berbaloilah juga…masa yang habis, duit mamanya yang terkikis..
“So, takkan pak usu datang tangan kosong?.”
“Tangan kosong? What’s that?.”
“Pak usu!!.”
“Ya, seriously I don’t know what is tangan kosong means. Do you have any idea, kak long?.” Sengaja Faiz menyakat.
Merah muka suri dibuatnya. “Pak usu, I didn’t tell you a joke. I’m serious, okay?.”
“Who said that you were not serious, huh?.”
“Pak usu, jangan menyesal.” Tak dapat cara halus, kita gunalah cara kasar pula. Bukankah usaha itu tangga kejayaan?
Faiz tersengih. Kalah. Dia nampak tangan suri yang sudah mencapai botol sos di atas meja. Kalau dilayan lagi, alamatnya serba merahlah baju kemeja barunya ini.
Dia berjalan ke luar rumah. Suri masih menunggu di ruang tamu.
“Okey, here.”
“What’s that, pak usu?.” Sekelip mata nada suaranya berubah, moodnya menjadi lebih positif. Dia menyerbu mendekati adik bongsu mamanya yang memang pemurah dan baik hati itu.
Faiz menggoyang-goyangkan sebuah kotak sederhana berbalut kain organza yang dihias cukup kreatif tapi sumpah dia tidak pandai meneka isinya.
“What do you think is this?.” Faiz bermain tarik tali. Masih memegang erat hadiah di tangan.
“Alah, tell me..tell me..tell me..”
“Suri.” Juwairiyah yang sedari tadi jadi penonton, mendehem. Kurang senang dengan pemaksaan anaknya. Mungkin sebab terlalu ramai tempat menumpang manjalah suri jadi begini. Semua adik-beradiknya sayangkan suri, berlebih-lebih…semata-mata kerana suri ditinggalkan papanya semasa dia masih dalam kandungan.
“Pak usu, cepat.”
“Suri.”
Faiz ketawa. Dia tidak kisah pun dengan perangai gila-gila suri. Manja. Garang. Suka memaksa. Tapi dia sentiasa ceria. Dan itu akan turut menceriakan orang yang berdamping dengannya.
“Okay, you are going to take this. But please, don’t open it in front of me. Wait till pak usu masuk dalam kereta dan hidupkan enjin.”
“Pak usu dah nak balik ke? Awal lagi ni. Tak pun stay satu malam kat sini. Bolehkan, mama?.” Suri kenyit mata pada juwairiyah dan dia melihat mamanya terus menganggukkan kepala. Apa salahnya Faiz tidur di sini?
Walaupun memang terasa malas mahu memandu pulang tapi dia terpaksa jual mahal. Esok awal pagi, flightnya ke Miri, Sarawak. Dan dia belum mengemas satu apa pun untuk dipakai selama seminggu dia di sana nanti.
“Pak usu nak balik ni. Ingat, jangan buka sampai pak usu bunyikan hon. Promise?.”
“Ya, promise.” Dengan penuh yakinnya dia berjanji dan belum pun sempat lelaki itu masuk ke dalam kereta, suri sudah berteriak kuat.
“Pak usu!!! I love you…mama, I got E series.”

sesuci kasih seorang isteri 17

Sama macam yang aku sangkakan, papa mengajakku berjaga sambil minum kopi di beranda. Walaupun kepenatan tapi aku tetap melayan ceritanya. Kesian. Dia rindukan Along sekeluarga. Terutamanya cucu-cucu dia yang dah nak setahun tak juga balik Malaysia.

“Papa kira macam nak tunai umrah lagi sekali.” Menyimpang ceritanya tiba-tiba.

“Eh, dulu kan dah pergi? Kena pergi lagi ke?.”

Papa ketawa. Dihirupnya kopi di cawan dengan penuh nikmat. Sedaplah kot buatan mak. Aku memang tak berapa kenan dengan kopi ni.

“Dah lama tu. Sebelum kau kahwin dengan Isha. Sekarang kau dah ada anak pula. Dah dekat 3 tahun tu.”

“Bila papa nak pergi?.”

“Tengok dululah. Mama kau pun dah lama tak ke mana-mana jadi lepas umrah nanti ingat nak lawat Along kau terus.”

“Along?.” Hampir tersembur keluar kopi pahit yang baru melepasi lidah.

“Kenapa dengan Along?.” Papa pula yang terkejut.

“Tak adalah.” Beberapa kali pula aku berdehem sambil pura-pura membelek majalah di tangan.

Bukankah anak-anak Along masih dalam genggaman si pengecut tu? Habis kalau papa dengan mama datang sana tak jumpa diorang, mestilah diorang tanya macam-macam.

Nak kelentong boleh tapi papa selalunya akan tetap syak bila ada benda pelik macam ni jadi. Nak kata diorang pergi summer camp kat Canada, aku tak tahu pula kalau-kalau papa dengan mama nak pergi bukan waktu summer.

Syukurlah, semalam phone aku langsung tak berbunyi. Maksudnya Sofea tak mengada-ngada nakkan aku macam selalu. Lena aku tidur sambil memeluk erat tubuh Alisyah.

Awal-awal pagi pula, kami terpaksa pulang ke rumah. Bergegas sebab aku baru dapat tahu yang aku kena jumpa board of directors jam sembilan nanti.

Asha pula terpaksa kena tinggal. Bukan terpaksa apa, mama paksa Isha tinggalkan Asha. Konon nak bagi kami peluang rehat tapi aku tahu mama tu sebenarnya saja nak main dengan cucu dia.

“Tak apalah, bang. Isha tak kisah.”

“Hmm..nanti penatlah Isha nak pergi sini lagi ambil Asha. Jam pula tu.”

Mama dah memasamkan muka. Mama tak faham ke? Dari office Alishah ke rumah kami sudah hampir sejam. Lain pula ceritanya kalau jalan sesak. Tambah lagi 20 minit ke sini. Jam berapa dia nak sampai rumah?

“Ma, bagi kami bawa Asha baliklah. Nanti weekend, kami datang lagi.”

“Abang…”

“Ma?.”

“Tak apalah, bang. Nanti Isha cuba keluar awal sikit. Hari ni pun bukannya banyak kerja.” Alishah ni kalau tak mengalah, tak sah.

“Tengok tu, Zik. Sayang lagi menantu dengan mama daripada anak sendiri. Dengan mama pun nak berkira sangat.”

“Bukanlah, ma.”

“Mama tahulah kamu tu macam mana. Dah lah nak cucu yang ramai tu, jauh sangat, tak reti-reti nak balik. Ada sorang ni pun, takkan tak bagi kat mama sekejap kot?.”

Aduh…mama ni…Alishah dah senyum-senyum mengelus belakang Asha yang lena sangat tidur. Kesiannya isteriku.

Popular Posts