Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Monday, February 2, 2009

an andalusia's story 10

“Nek, kita nak masak apa malam ni?.”
“Kawan kamu tu suka makan apa?.”
“Hmm…hujan-hujan macam ni selalu dia suka makan nasi panas dengan jantung pisang cecah sambal belacan. Tapi tak boleh pedas sangat.”
“Lagi?.”
“Lauknya, ikan kering pun tak apa. Masak lada okeylah.”
Nenek pandang aku sambil senyum. Apa-apa ajelah nenek aku ni.
“Kamu tahu sangat kesukaan dan kebencian dia ya. Ada apa-apa ke? Nak bagi nenek cucu baru?.”
“Saya ni kan pembantu peribadi bos, mestilah saya tahu banyak pasal dia, nek. Jangan salah sangkalah.”
Nenek ni, kalaulah bos dengar, tak ke malu aku dibuatnya nanti? Nanti dia ingat aku syok kat dia pula.
“Kalau betul ada apa-apa pun, apa salahnya? Nenek lagi suka.”











Hari ini aku sengaja bangun awal. Pergi ke dapur sebelum nenek. Hari ini dia dah nak balik jadi tak ada salahnya aku layan dia dengan lebih baik. Selalu bertekak, sesekali berbaik kan best…
“Hai, sedap bau?.”
“Sedap? Bau apa yang sedap? Sayakah?.”
Dia ketawa lagi. Semerbak bau mandian di tubuhnya sangat menyegarkan.
“Nak masak apa ni?.”
“Biasalah, makanan kampung. Bos tak pernah makan ubi kayu rebus dengan sambal bilis kan?.”
“Ubi kayu rebus aje awak nak bagi saya makan? Hari ni kan last day saya kat sini. Masaklah yang special sikit.”
“Special sikit ya?.”
Dia angguk dengan cukup yakin. Hah, nak yang special ya? Ok, no problem kalau dengan aku.





Terbeliak mata semua orang waktu sampai kat meja makan. Paling besar matanya tak ada lain memanglah bosku. Mahunya nak pecah perut aku ketawa tengok reaksi dia.
“Apa lagi, bos? Jom kita bersantap, wahai kekanda.”
“Liya, apa yang kamu bagi Armand makan ni?.” Nenek geram sangat tengok muka aku.
“Nek, bos saya ni nak sangat makan yang special. Kalau saya, inilah yang paling specialnya.”
“Dia saja nak kenakan saya ni, nek.” Tiba-tiba pula mamat ni pandai nak mengadu. Manjanya?
“Apa kenakan pula? Tadi saya nak masak ubi kayu rebus cecah sambal bilis, ada yang kata tak nak. Nak yang special konon. Hah, ini dah ada depan mata, buat-buat terbeliak pula.”
“Tapi…”
“Tapi apa?.”
“Kot ya pun takkan nak makan ubi mentah dengan kepala bilis mentah ni?????.”







“Bos, dah dekat pukul dua ni. Bila nak berangkat?.”
Bos terus tengok jam dia tapi ingatkan dia nak bangun, rupa-rupanya dia tukar channel pula. Buat-buat lupa ke dia ni?
“Bos, baliklah.”
“Awak pun tak balik lagi. Saya tunggu awak aje ni.”
Lah, tunggu aku buat apa?
Hei, bengang kepala otak aku dengan perangai dia ni. Tak tahu malu langsung ke? Dah tiga hari memerap rumah orang pun tak reti nak ingat. Macam tak ada rumah sendiri aje.
“Please, bos dah lama kan kat sini? Nanti apa pula kata orang?.”
“Nak kata apa?.”
Ish…geram….geram…geram….
“Yang awak beria-ia nak halau saya ni kenapa? Takkan sebab takut cakap-cakap orang aje.”
“For your information, saya memang takut orang cakap kita dua ni ada apa-apa. Dahlah bos ni ikut saya sampai kampung ni, tinggal pula kat sini lama-lama.”
Nak habis nafas aku bercakap. Sedar-sedar aje bos dah tak ada depan aku. Pergi mana pula dia ni? Merajuklah tu konon. Macamlah aku ada hati nak pergi pujuk orang tua macam tu.





Bila aku bangun aje tidur lepas gaduh dengan bos, aku tengok rumah tiba-tiba jadi sunyi. Adik-adik tak ada. Nenek lagilah tak ada. Ingatkan diorang tidur tapi bos pun tak ada? Dah balik ke dia? Tak jumpa dengan aku dulu? Biar betul merajuk ni.
Sah!!! Garaj depan tinggal kereta buruk aku ajelah. Kereta mahal bos yang berkilat-kilat tu dah lesap. Tak tahulah kalau kena curi.
Puas aku tunggu diorang muncul, maghrib baru sampai. Rupanya pergi rumah saudara nenek. Yang pelik tu, diorang tak tanya satu apa pun pasal orang rumah yang dah hilang ni.
“Nenek dah tau ke bos saya balik?.”
Nenek angkat bahu. Rania pula sengih-sengih. Sebiji macam kerang buta.








Entah kenapa tapi hati aku ni rasa semacam aje. Apa orang kata, tak sedap hati? Hah, iyelah tu walau aku tak pernah rasa hati aku ni...kalau ikut muka tuan dia, hati aku ni mesti manis...sure.
Malam ni pun aku duduk dalam bilik aje. Tak singgah dapur langsung. Nenek masak sendiri.
“Saya tak seleralah, nek. Saya nak rehat.”
Nenek iyakan ajelah tapi sekali bau ikan kerapu goreng dengan keli masak tempoyak sampai kat bilik, laju aje kaki ni ke dapur.
Dengan selamba kudanya, cepat-cepat susun pinggan. Siap dengan cawan sekali tu.
“Aik, cakap tak selera?.”
Hehe.... “Yang tak selera tu tangan saya, nek. Perut ni selera.”
“Pandailah kamu. Macam mana nak kahwin kalau malas masak?.”
Eh, isu kahwin pula dah...
“Alah, nek. Kalau dah suka tu, pandai tak pandai dia mesti tak kisah punyalah.” Betullah kan? Tak ada juga aku dengar orang cerai sebab bini tak tahu masak. Kan? Kan?
Duduk aje semua orang kat kerusi, akulah yang paling awal suap nasi ke mulut. Doa ke mana..adab ke mana. Biasalah kan. Bismillah pun cukuplah.
Sedap. Memang sedap waras. Bukan sedap gila tau. Untuk pertama kalinya aku makan sampai bertambah. Tambah lauk aje. Nasi tak. Iyelah nasi dah nak jadi anak bukit kan.
“Akak ni macam puasa dua tahun.” Itu komen naif Rania.
“Pelanlah sikit. Banyak lauk tu, tak payah berebut.” Itu komen sihat nenek.
Nak tahu Adib kata apa? Hah...
“Apa tak lahap kalau tiga hari ni kena pura-pura makan sikit, nek. Control ayu kan...”
Hah, maunya tak pedas tu. Mengalir juga air mata dibuatnya. Tempoyak nenek pedas betul!!!!
Apa-apa pun, korang cakaplah. Ikut suka korang. Aku tak nak ambil kisah. Yang aku kisah cuma makanan kat depan mata ni aje.
Sampaikan masa ada orang teriak bagi salam pun, aku sorang aje yang tak dengar. Sedar-sedar aje nenek lari balik ke dapur and peluk aku. Nasib tak tumpah nasi kat pinggan.
“Kenapa ni, nek?.”
“Adib, apa hal? Mak ke?.”
Tak ada sorang pun yang nak buka mulut nak cakap. Akhirnya aku sendiri pergi pintu depan.
“Tok?.” Tok Ketua Ali. Apa ajelah yang dia cakap sampai tiga manusia kat dalam tu menangis.
“Liya..”

6 comments:

  1. pergh,best nie..
    sambung lg sis..
    nape lak nangis2 ni..

    ReplyDelete
  2. apa yg jdik nie??
    cmpius tul lah...huhu
    cpat smbg tau writer..

    p/s: nk emel writer blh??nk add kt ym sy..de ms blh gak caht ngn writer..

    ReplyDelete
  3. waduhh....saspennyer..
    bos eksiden ke???
    x sabo nk tau lg!!
    cam best plak..
    hati tu ske story 'so what?'..
    tapi skang da ske dua2..hehehe

    ReplyDelete
  4. insyaallah boleh...kurura_iril@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  5. bos liya tu masuk gaung ker???? hehehhe...
    makin menarik cite nie...

    ~muadz~

    ReplyDelete
  6. ape yg jdi pastu!!!!
    wah, x sbr nk tgu next n3...huhu

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts