Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Wednesday, February 4, 2009

An Andalusia's Story 12

“Liya???.”
Hah? “ Bos?.”
Dia tenung aku. Aku tenung dia.
Sihat aje binatang sekor ni? Mana dia kepala dia yang dah kena bedah tu? Takkan dia bangun sendiri kot? Tapi aku tengok katil, memang ‘bos’ masih ada kat situ.
“Apa awak buat ni?.”
“Buat apa??.” Aku kerut kening sampai bercantum.
Tiba-tiba lah pula dia ketawa. Kuat. Sempat juga aku tampar bahu, baru dia serius.
“Awak jaga siapa ni?.”


Ahhhh....malunya aku!!!!!!!!!!!!
Kalau orang jalan-jalan tiba-tiba seluar dia koyak kat punggung malu tahap cipan, aku lagi malu.
Hishhh...ni semua salah Tok Ketua. Dengan mimik muka sedih dia tu, aku percaya bulat-bulat cakap dia. Kawan aku accident teruk konon!!
“Ada apa, tok?.”
“Kawan kamu tu...yang bawa kereta mahal tu, accident.”
“Accident??? Kat mana? Bila? Teruk macam mana?.” Hah, cemas. Memang aku cemas sangat. Nasib baik tiang rumah nenek ni teguh lagi. Kalau tak, memang patah dibuatnya kena goncang.
Nenek pun suka agaknya tengok aku kelam-kabut. Cepat aje dia dah serah kunci kereta kat aku. Aku apa lagi, drive macam jalan tu adik aku yang punya. Ambil kesempatan nak rempit kereta sebenarnya.
Punya penat aku lari. Punya sayang air mata aku. Punya malu aku menangis-nangis kat pesakit tibi tu.
“Apa hal awak nangis ni?.”
“Siapa tak nangis kalau orang cakap bos cedera parah accident?.” Berhingus hidung ni dibuatnya.
“Eh, setahu sayalah kan...kalau saya mati pun, ada sorang aje yang mustahil nak keluar air mata. Lagi gelak ada.”
Macam aku kenal aje orang tu...biadab namanya ni.
“Dah lah, sekarang please stop crying.”
“Tak nak. Alang-alang saya dah nangis, saya nak sambung lagi. Pergi sanalah. Kacau aje.”
Terbahak-bahak dia ketawa sampai keluar kahak. Eh, tak adalah. Kotor pula tu. Aku pula jeling sepenuh hati.
“Saya tau awak tambah cantik kalau nangis tapi...”
Hah, baru nak kembang gigi....
“Tapi apa?.”
“Tu...tu...”
Tambah berang aku dengan mamat ni. Nak cakap, cakap ajelah. Dia ingat ada teka-teki @ era ke kat sini?
“Tu..tu..tu apa hah????.”
“Hingus tu...” hah? “Dah sampai bibir dah. Jangan jilat ye.”
Kurang asam punya orang!!!!



Malang betul pula nasib aku hari ni. Awal-awal pagi dah dapat ujian. Itulah, semalam buat apa? Bergayut.
Dengan sapa? Bos.
Cerita apa? Pasal diri kitoranglah.
Berapa lama? Adalah dua jam.
Siapa call siapa? Aku nak tidur time handphone aku bunyi.
Dia panggil kau apa? Liya lah..sapa lagi. Tapi ada juga tersasul sikit.
Kau pula? Dulu, kini & selamanya....bos.
Ada apa-apa ke ni? Entahlah. Saja cerita-cerita.
Mula-mula call tu, dia nak tanya schedule dia awal-awal pagi ni aje. Aku jawablah. Meeting dengan Amirah. Lepas tu dia tanya dah makan ke belum.
“Makan apa tadi? Sambal belacan lagi?.” Itu dia tanya. Mungkin sebab time kat rumah nenek, kerja aku tumbuk belacan..tumbuk belacan..tumbuk belacan.
“Makan nasi ayam aje.”
“Nasi ayam?.”
“Habis, nasi kucing dah habis. Makan nasi ayam ajelah.”
“Pandailah kamu.”
“Ish, apa tak pandainya, bos? Saya masuk U kan.”
“U mana?.” Entah dia memang tak tahu atau saja nak kenakan orang, aku pun apa lagi.
“Ur heart???.”
Lama juga dia diam. Berdebar juga ginjal ni. Manalah tahu dia terasa hati pula. Aku main-main aje tu.
“Macam mana awak boleh masuk pula?.”
“Tanya pula. Yang selalu tak pakai baju bangun tidur tu apasal? Saya nampaklah pusat U tu and saya masuk.” Layan...
Memang aku selalu nampak dia tak berbaju bila bangun tidur. Sebab aku yang selalu kejut dia. Adib tu, bukan boleh harap...
Punya kuat bos ketawa. “Oh, awak memang suka ke tengok saya macam tu, liya?.”
“Uwerkk...seram saya ngan bos ni. Dah lah, saya mengantuk ni. Nak tidur.”
“Liya.”
“Hmm??.” Aku mengantuk gila ni. Baju pun tak iron lagi.
“Awak suka saya tak?.”
Zzzzzz......

9 comments:

  1. hehehehe.... pandai melawak lak liya nie...
    pe liya jawab soklan bos tu.... suspen.....

    ReplyDelete
  2. ibujunes tau ..mesti liya da tido time soalan cepumas tu kuar...
    hahahha...
    kalo salah pun x pe..kan tyea!!...

    ReplyDelete
  3. alahai sweetnya liya n bos....

    liya jwb ape ek...

    suspen ni

    ~rina~

    ReplyDelete
  4. hahahahaha
    lwak tul lah...
    asal lah liya 2 blh p nngis kt pskit tibi 2??
    pe kes??hihi
    pe2 pn lyannn....

    p/s:thnks writer 4 emel 2..sy dh add dh kt ym sy..t approve ek..

    ReplyDelete
  5. best la kak tyea.....next n3 pleaseeeee

    ReplyDelete
  6. insyaallah, nanti saya approve k..hmm,liya jawab apa erk? tunggu..

    ReplyDelete
  7. nak ag.... bila nak masuk en3 baru

    ReplyDelete
  8. warghhhhhhhhhhh.
    sweet gile2
    suke2
    -na'dz

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts