Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Thursday, February 19, 2009

so what? 15

Dah seminggu kami duduk serumah semula. Tiap kali tengok muka dia, aku tiba-tiba tak jadi nak tanya tentang benda ni tapi aku beranikan juga diri aku tanya sebelum kami tidur. Malam ini juga.
Fikri dah nak off lampu bila aku berubah kedudukan. Aku bangun dari katil dan sarung jaket. Sejuk.
“Kenapa ni, sayang? Kan dah nak dekat jam 12 ni.”
“So?.”
“So what? Sayang kena tidur. Abang kena tidur. Karang mengantuk kat hospital macam mana? Abang esok kena jumpa client pula.”
Dia raba pipi aku yang hampir-hampir nak kembung ni. Nasib baik aku dapat control nafsu makan. Kalau tak, jadi mak tembamlah aku.
“Hana nak tanya something.”
“What thing?.”
“Important thing.”
“Apa yang lebih important daripada kesihatan kita sendiri, dear? Dah, tidur cepatlah.”
“Abang. This is very important. I need to know something. I want you to explain this right now.” Suara aku dah mula nak jadi kuat. Sabar...depan suamikan.
Dari baring, fikri berdiri. Letak tangan dia kat pipi aku ni.
“Okay, what do you want to know?.”
“Where were you when your mum came to me six years ago?.”
“Hana..”
“Where were you when I delivered your baby?.”
“Hana?.”
“Abang, where were you when I had to bring up your daughter all by myself?.”
“Hana..”
“Abang, where..”
Tak sempat habis cakap, dia dah letak bibir dia kat bibir aku yang dah terkena air mata ni. Masin kot. Padan muka.


Aku memang masih tak puas hati pasal hal berbangkit semalam. Mungkin dia ingat aku akan lupa semuanya bila kitorang dah berbaik semula ni tapi dia silap.
Nak makan aku tak lalu, nak kerja aku melamun. Memanglah bingung especially bila dia meminta hak dia sebagai suami. Aku bukan tak bagi tapi masih tak berani.
“Abang kena jelaskan benda ni sebelum kita buat apa-apa.”
Mengugut? Aku berani kalau cuma itu jalan penyelesaian yang kami ada sekarang.
Fikri masam muka. Bila aku nak sarungkan stokin kat kaki dia, dia tunduk sepanjang masa.
“Abang?.”

Eh, dah nak masuk jam dua belas ni...fikri ni saja nak buat hal lagi sekali ke? Dahlah pagi tadi macam orang bisu, ini aku suruh call pun dia tak nak buat juga?
Lama aku melamun barulah handphone aku berbunyi. Dia!!!
“Okey, ready to explain?.” Straight to the point.
“Hmm...”
“Abang, say yes or no..”
“Hana, jom ikut abang. Kita keluar.”


“Rumah siapa pula ni, bang?.”
Peliknya perangai fikri ni. Dahlah paksa orang ikut dia. Siap pergi jemput Asha kat rumah. Tapi nak ke mana? Cakaplah.
“Papa, kita nak lawat siapa ni?.”
Bukan habit aku tak jawab soalan anak. Bila Asha dah tanya dan kena ignore macam tu aje, aku memang boleh lost temper.
“Abang?.”
“Sabarlah, both my dear. Kita dah nak sampai ni.”
Kami berhenti betul-betul depan satu banglo mewah. Lebih besar dari rumah yang kami duduk sekarang. Rumah wife baru dia ke? Selama ni aku tak tanya pun kalau-kalau family dia dah paksa fikri nikah lain masa kami berpisah dulu.
Budak yang basahkan baju Asha time majlis kahwin fatin dulu pun aku masih tak tanya siapa.
Entahlah tapi tak sedap hati betul aku sekarang. Fikri tengok aku pun aku masih tak rasa yakin. Sebab dialah punca aku rasa gelisah!!
“Okey, jom turun.” Selamba aje fikri. Asha cepat-cepat minta kena dukung keluar dari kereta dan aku masih duduk membantu di sini. Kalau betullah dia nak bawa kami jumpa wife baru dia, oh..aku tak nak..tak nak...
“Mama?.”
“Sayang? Hana?.”
Aduh, longgar dah kepala lutut aku ni..
“Sayang, jom masuk. Diorang dah lama tunggu tu.”
Diorang? Seluruh keluarga wife baru dia ke? Ya Allah, ujian yang macam mana ini?

19 comments:

  1. ngeeeee.....
    smbung2 cpat..
    nk taw ape yg fikri nk explain niehh..
    huhu...excited nieh...

    ReplyDelete
  2. ermm..tol tuw...
    smbung la lgi n lgi...
    please...

    ReplyDelete
  3. geram ngan fikri x abis lagi ni. baik dia bagi alasan munasabah, kalau tak......!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. best..
    cpat smbng tau writer...
    next n3 msti kaw2 pnyer...hihiii

    ReplyDelete
  5. salam tyea...
    ermmm, lambatnya ibu dpt bca sbb bru bukak pc ni...pkul 12tghari tadi blum ade lg...
    tp x pe..puas hati..nk lagi tau:)
    ciayok...ciayok...tyea cayang ibu tunggu sambungannya..hehehe

    ReplyDelete
  6. he..he..
    gempaq la citer nehh..
    ape sbnryer yg blaku ehh?

    ReplyDelete
  7. hu~
    fikri bwak dorang pegi mane tu??
    suspen nyer..

    ReplyDelete
  8. huhu...
    nk thu ni pe yg jd 6 years ago...

    really cant wait to knowing the truth...

    ~rina~

    ReplyDelete
  9. salam tyea...
    Terima kasih byk kerna sudi jengah diblog ibu...
    sesungguhnya apa yang dikatakan tyea buat hati ibu lapang dan lega(ikhlas dari hati..
    (bukan tujuan mmbodek @ ape2 yg sewaktu dgnnya)...terharu pon ada..(T_T)
    trime kaseh sekali lagi atas nasihat yg berguna...
    sesungguhnya apa yang kite lakukan biarlah sentiasa beroleh keredhaan dariNya...InsyaAllah!!!
    ~Take care dear..may Allah bless u always!!!

    ReplyDelete
  10. err...fikri bawa jumpe family dier ke?? mak dier dh leh trime hana ke..?? argh..bermacam2 andaian bermain dihatiku..hehe....

    ReplyDelete
  11. haha...best btol citer nih...
    mmg gmpak...slamber tahap cipan!!
    ari nih bla bka penulisan2u, bca yg so what? 12...terus jatuh ati...bru tdi abis study smpai so what? 15...pas nih nk khatam An Andalusia's story lak...hehe
    overall comment: citer nih simple giler2 pnye simple smpai readers kena bt conclusion sndri...sumtime, da adegan x trduga... gud job! suke citer cmnih...len dri yg len...still tema yg sme, tp prsoaln yg lain..
    fikri mmg misteri...kturunan antu kot..huhu
    hana lak cam slumber jer...
    nway, citer nih mmg ckit x logik...tp, xpe...
    hurmm..bla laa pnulis nk smbung...huhu


    -Lala-

    ReplyDelete
  12. kak tyea,suspen nye...mna dorg g ni.cpt2 la upload yg baru..sy pun dh b'dbar2 mcm hana.bgus cite ni.leh bwk pmbaca feel sama2.

    ReplyDelete
  13. kak tyea.,,
    ble nk kua kn novel so what.??
    msti hangat d psaran.,,
    best glerrr cternyerrr.,,
    tahniah2.,,

    ReplyDelete
  14. err...x saba nk tau..huhu...germ2...dye bla n dtg balek..ape niy..ee

    ReplyDelete
  15. suspen nie...

    x sabar nak taw cter selanjutnyer..

    ReplyDelete
  16. adoii kak tyea sambung lg...
    ni yg x lena tdo ni huhuhu

    -oewyn-

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts