Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Wednesday, February 25, 2009

an andalusia's story 18

“Liya.”
“Hmm..” Aduh, orang tengah syok tidur ni. Siapa pula yang kacau ni?
“Liya.”
Dah kacau, tepuk peha orang pula. Ada juga yang nak kena tempeleng sekali dua ni.
“Liya!!!!!!!!.”
Hah?
“Mak? Kenapa ni, mak?.”
Mak dengan muka berkerut tahan marah dia tu, terus letak jam loceng kat depan mata aku. Jam lapan. Jadi?
“Adoi, mak. Liya mengantuk gila babi ni. Semalam lambat tidur.”
“Eh, kau ni dah lupa dunia agaknya liya. Bangun cepat. Nak kerja ke tak kau ni?.”
“Kerja apa, mak?.” Bila masa pula aku kerja. Mak ni takkan dah macam ni punya lama aku menganggur, dia masih lupa aku tak ada kerja.
“Grr..susah cakap dengan orang mamai ni. Biarlah. Mak malas nak cakap ulang-ulang. Kalau nak kerja, bangun. Kalau tak nak, sambunglah tidur tu.”
“Okey, mak.”
Dan dengan selambanya aku sambung tidur balik. Nak sambung mimpi best aku tadi. Hehe…jalan-jalan pergi makan angin kat Bali…
Seminit dua minit aku tunggu, jangankan mimpi, tutup mata pun dah tak dapat. Aku masih fikir tentang apa yang mak cakap tadi. Aku kerja apa erk? Kan aku dah resign jadi PA bos. Jadi kerja apa lagi?
Kerja…kerja…hari ni hari apa erk? Kerja..kerja…hah? Kerja?






“Nak stop kat mana ni, cik?.”
Hush..hush…sabarlah, pak cik. Hidung tak cukup kembang ni. Kurang asam jawa punya kereta. Time time orang kelam-kabut ni dia pula nak meragam. Nak minta perhatianlah tu. Jangan harap. Sebab kau susahkan aku hari ni, aku tak nak bawa kau pergi workshop!!!!
“Cik?.”
Hush..hush…
“Kejap, pak cik.”
Ah, mana pula surat tawaran aku ni. Mak pun nasib baik ingat kat surat ni. Maunya aku kelam-kabut sampai tak sempat nak mandi pun. Hehe..syhh..jangan bocor rahsia tau.
“Cik?.”


“Cik Liya. Welcome back, miss.”
Hehe..nak senyum ke tak ni? Hee..aku tengah geram dekat mak ni. Sampai hati mak rahsiakan pasal hal ni. Aduh, malunya aku nak kerja balik kat sini.
“Liya, masuk cepat.” Kak Mun.
“Liya, akhirnya kau terima juga tawaran ni.” Amirah.
“Betul tu, liya. Sampai kitorang beating siapa yang menang. Kau masuk balik atau tak. Nampaknya adalah yang kena belanja makan ni.” Linda.
“Aku tak kisah. Setakat makan kat gerai bawah tu.” Asyraff.
Tambah bingung aku. Siapa yang tawarkan kerja ni? Bos sendiri ke? Tapi tak nampak pun batang hidung dia yang tak berapa mancung tu?
“Kau cari bos erk? Sabarlah. Nanti dia masuklah tu. Sekarang dia ada meeting dengan pengarah.” Dania???
“Aku tak cari dia lah.”
“Alah, macamlah orang buta. Mata tu liar sangat sampai nak tembus kat bilik bos.” Dan diorang semua ketawakan aku kuat-kuat.
“Hah, tengok muka tu! Blushing.”
Argh..ini baru first day…



Dua jam pertama, aku asyik duduk borak aje dengan geng-geng lama aku ni. Sambil minum-minum. Maklumlah, bos tak ada lagi.
Macam-macam yang jadi topik tapi aku memang tak boleh nak nafikan aku punya rasa nervous tunggu dia datang tu. Berdebar tak tentu arah my heart. Dup dap. Dup dup dap. Dup dap dup. Dap dap dap.
Tunggu punya tunggu, satu hari bos tak masuk. Lah, apa punya majikanlah. Boleh-bolehnya dia tak datang masa pekerja baru dia datang lapor diri. PA dia sendiri pula tu.
Hmm..dah memang jodoh aku dengan bidang PA ni aje kot. Dulu aku apply eksekutif kewangan tapi tak ada pula jawapan diorang. Alih-alih kerja ni juga yang aku dapat balik.
Tapi okeylah dia tak datang, kurang sekejap rasa nervous ni. Tapi nampaknya malam ni aku jadi tak lena tidurlah asyik fikir macam mana nak duduk berdepan dengan dia lagi.



“Mak?.”
“Kenapa? Dah lapor diri? Company besar ke?.”
“Mak!!!”
“Kenapa ni?.”
Hish, geramnya aku. Mak boleh pula ketawa. Bukan ketawa kecik, ketawa kuat tu. Hish, geram…geram.
“Kenapa ni, liya?.”
“Nenek tanyalah anak nenek tu. Sampai hati buat liya macam ni.”
Mak makin ralit susun bunga telur dengan Mak Piah, kawan baik mak. Memang kitorang tengah busy gila ni. Lusa dah nak majlis. Banyak benda pula yang tak siap lagi. Ini nasib baik ramai juga jiran tetangga datang menolong.
“Siapa suruh liya tak tanya kat mak selama ni? Hari tu masa mak cakap ada surat tawaran, liya melompat bukan main tapi tak minta pun surat tu.”
“Tapi kenapa mak tak cakap awal-awal kerja kat office tu juga? Dengan bos yang sama?.”
“Haih, tak suka ke? Kalau tak suka, resign aje. Tolak tawaran tu.”
“Bukanlah liya tak suka, mak. Liya cakap aje.”
“Tau takut.”
Iyelah, mak ajelah yang menang kali ni. Bila aku nak sambung complain lagi, mak terus suruh aku buatkan air untuk dihidangkan kat tetamu yang datang menolong.

4 comments:

  1. haha..
    best2..

    kak tyea..cpat2 la smbung ek..
    best neh..

    ReplyDelete
  2. salam tyea..
    a'ah lah pendek sgt..x puas, hehehe
    tp x pe ibu tunggu...sambungannya!!!

    ReplyDelete
  3. best2.. dah lama tunggu, baru muncul sambungannya...
    tapi aku rasa cam dah nak habis jerr..
    pepun oklah..
    jangan lpa smbgkan cepat sket..
    _aBAngKeRani_

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts