Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Wednesday, February 11, 2009

so what? 13

Hari ni dah kerja balik. Aku cuba nak wujudkan semangat dalam diri. Karang kalau lemah, salah bagi treatment kat patient, kena saman pulak. Pas tu kena buang kerja. Nauzubillah.
“Dok, patient kat wad no 3 tu dah meninggal semalam.”
Innalillahiwainnailaihirajiuun…
“Tak panjang umur akak tu ya.”
“Bukan kanser tu yang bunuh dia, Dr.”
“Then?.”
“Dia jatuh kat toilet. Time tu kak limah yang on duty. Tapi arwah tak bagitau nak masuk toilet. Dia jatuh dan dahi dia hantuk kat cermin, gesel kat sinki.”
“Astaghfirullah.”


Dah pukul dua. Matilah aku, dah lambat setengah jam ni. Harap-harap farah taklah masam muka. Hehe…dia kena faham kerja macam aku ni memang tak boleh keluar cepat.
Ini pun appointment kedua kitorang. Sebelum ni tak jadi sebab dah aku ready nak hidupkan kereta, ada emergency call pulak.


“Assalamualaikum.”
“Waalaikumsalam. Hah, sampai jugak ko akhirnya. Dah nak kebas punggung aku ni tunggu ko.”
Hehe…”Sorry.”


“Next week, adik aku nak nikah. Ko datang ya. Bawak Asha yang comel tu. Rindu kat dia.”
“Insyaallah. Adik aje ke? Akaknya pula bila?.”
“Alah, dah tak laku nak wat macam manakan.”
“Bukan tak laku. Dah ko tak nak masuk pasaran langsung. Macam mana saham nak naik?.”
“Hehe…tak minatlah nak mengorat lelaki ni. Cakap orang macamlah dia tu dah ada pengganti.”
Pengganti?



Wah, meriah betul majlis nikah adik farah ni. Dah macam majlis sanding dah aku tengok. Dengan tetamu macam ni punya ramai, makanan pun diorang guna catering dari tiga restoran.
“Mana adik ko?.”
“Kat bilik pengantin. Before u see her, mari kita minum dulu. Mak aku tu bising kalau aku tak jemput ko pergi minum.”
“Lah, iye ke?.”
“Haah.”
Hehe…macam special guest pulak aku ngan Asha ni. Tapi kalau orang dah treat kita macam ni, takkan nak tolak pulak kan?


Sebelum pihak lelaki sampai, aku bawa Asha terus jumpa fatin, adik farah yang cantik dan comel ni. Tambah-tambah pulak bila dah kena touch-up, berseri-seri betul muka dia.
“Sayang, bagi present tu dengan auntie.”
“Okay.”
Asha cepat-cepat ambik hadiah yang kitorang bungkus sama-sama semalam tu. Dia yang paling semangat nak wrap hadiah ni, sampai 2 wrapping paper dah koyak dia gunting.
“Thanks, dear.”
“You’re welcome. Tapi nanti Asha birthday, auntie kena bagi Asha hadiah jugak tau. Yang lagi besar.”
“Asha.”
Asha…Asha…


Bunyi kompang dah berhenti tu. Aku rasa elok aku pergi makan dulu sebab lagi dua jam, aku dah kena balik hospital. Hari ni aku kena buat 1 operation dengan Dr.Lutfi.
Tapi farah minta pula aku temankan dia dengan fatin kat dalam bilik. Nak tolak pun salah, nak kata okey pun salah.
“Janji jangan sampai jam 2 tau. Aku kena balik hospital ni.”
“Promise.”



“Assalamualaikum. Pengantin lelaki nak masuk ni.”
Hah, nasib baik dah siap. Masih ada setengah jam lagi.
Fatin dah tersipu-sipu tu. Merah habis muka dia. Iyelah, dah jadi bini orangkan. Haha..aku aje kot pengantin yang kena tempeleng dengan ayah lepas dah nikah.


“Jom, join kitorang makan beradab kat depan tu. Aku memang dah reserve 2 seats untuk ko dengan Asha.”
“Eh, tak nak lah farah. Aku bukan siapa-siapa. Biar kami makan dengan tetamu aje yerk?.”
“Alah, come lah…”
Ish, tak adalah aku nak lebih-lebih pula. Walaupun aku memang dah biasa dengan family farah ni tapi takdelah sampai nak join makan beradab.


“Sayang nak makan lauk apa, sayang?.”
“Chicken curry tu pedas kan, mama? Takde butter prawn ke?.”
“Sayang, ini majlis orang kan. Kita tak boleh demanding sangat macam kat rumah sendiri.” Asha ni cerewet sikit. Nak itu ada syarat, nak ini ada syarat.
“Then, Asha nak makan apa?.” Hah, dah masam muka ni bahaya sikit.
“Kat sini ada black pepper beef, fried chicken and prawn sambal. Sayang nak yang mana satu?.”
Pujuk punya pujuk, akhirnya dia cuma nak nasi dengan fried chicken. Baru aje aku nak hulur gelas yang dah penuh dengan jus oren kat Asha, tetiba pulak ada budak lari and langgar kitorang.
Asha apalagi, menangislah dia bila baju dia basah..
“Baby!!!!.”
Budak tu dah terkebil-kebil bila papa dia datang…papa?

12 comments:

  1. aaaaaaaaaaaaaaaa....
    jgn la papa baby uh fikri..
    xmo2...
    isk2...
    smbung2..

    ReplyDelete
  2. hwa..hwa...
    sure papa baby tu fikri...kan tyea???

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu... xnak2 kalau papa baby 2 fikri..
    nak fikri ngan hana je...

    ReplyDelete
  4. papa....
    sape papa dia tu...
    jgn la fikri...
    xmo2...

    ~rina~

    ReplyDelete
  5. err..
    xkn fikri kott..
    lmbt sgt arr fikri 2 muncul..
    ble arr hana n fikri 2 nk jmpe face 2 face an..
    huhu

    ReplyDelete
  6. hahaha
    msti fikri de gak kt mjlis 2..
    bestnye...hihi

    ReplyDelete
  7. aduii.....
    papa sapa lak tu...
    xkan fikri ada anak lain kot..
    uishh..
    saspen ni...

    ReplyDelete
  8. hu..hu..
    kalau fikri dh kawin lain memang sengal 111x
    xmo cm2

    ReplyDelete
  9. rasenye kan..
    fikri datang..
    tapi mesti baby tu anak adik or
    kakak or abg fikri..
    kirenye 'my luvly anak buah la'..
    yang watkan mama asha tu da d madukan..
    konflik2..
    huhuhu.. (-_-')

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts