Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Saturday, February 15, 2014

3 Hari Tanpa Elektrik


Inilah kisahnya. Banjirrrrrr yg sangat dahsyat. Tak dengar pun? Haih, as always, apa2 yg jadi dekat Sabah ni memang jaaaarang dapat liputan media, cetak atau elektronik. Entahlah kenapa. Wondering sungguh eh?


Jalan ni jalan saya nak kena lalu pergi sekolah. Ni selepas jambatan. Hari khamis tu, saya lewat pergi sekolah atas sebab tak dapat dielak. Waktu lalu satu simpang, saya dah nampak jalan kat simpang tu orang dah guna perahu. Dalam hati kata kesiannya. 
Sampai kat sekolah, GB sangka saya turun lewat sebab takut nak lalu air dah naik. GB, bukan tu sebabnya. Hehe. Kita orang tak sempat duduk pun dalam staff room, kawan kepada GB dah call suruh kita semua yg dari pekan ni cepat-cepat keluar. Tutup sekolah sebab air dah mula naik. Waktu tu baru jam 7.45 lebih kurang. Saya sampai sekolah 7.35. 
Kita orang pun tergesa-gesalah buat perhimpunan tergempar. Panggil the children dan taklimatkan sikit suruh terus balik rumah. Then kami pun bergegaslah tinggalkan sekolah. Unfortunately, sampai satu area, jalan dah jammed sungguh. Kami terpaksa tunggu turn nak lalu jalan yang dah dinaiki air. Kami ingat parasnya tak tinggi mana. Rupanya dah tinggi dan arus pun deras.
Well, untuk si Proton Saga saya tu, memang beratus kali fikir nak bagi dia berenang masuk air. Kawan yg guna Exora, selamat dah dia berenangkan Exora baru dia tu sebab dia lelaki.Hehe. Berani jer nak lalu . Then hampir 3 jam kita orang tunggu (tunggu sebab kawan2 senior ni kata, biasanya cepat surut), at last buat keputusan pusing semula pergi tumpang park kereta kat rumah kawan. Tak ada pilihan lain dah. Mujurlah kawan yang tumpang kereta saya tu, husband dia kerja dengan JKM so husband dialah yang usaha carikan kereta nak jemput kami berdua yang terperangkap tak dapat balik pekan ni.
Alhamdulillah, dia datang selepas sejam lebih dengan kereta Off-road yang tinggi tu. Imagine, kereta macam tu pun boleh masuk air waktu kita orang lalu dalam air. Masyaallah, naik pening kepala saya sebaik saja turun dari kereta tu. Tapi big thanks to husband kawan ni dan team kebajikan. 

Ini pula, jalan belakang rumah saya. Siap guna bot lagi orang2 kampung tu. Simpang yang ada tanda biru tu menuju ke balai polis.
Bila dah lalui semua ni, saya terfikir juga, kenapalah pihak media selalu berat sebelah? Jangankan bantuan, liputan pun kami tak dapat, bak kata seseorang. Memang betullah. Kami pun banjir juga. Ada certain kawasan, sampai nak tenggelam habis rumah dia orang. Sepatutnya janganlah amalkan lagi lepas ni. 




Gambar 4 keping ni pula gambar banjir dekat Beaufort, my lovely hometown yang akan sentiasa menerima limpahan air banjir dari Tenom, tempat saya bertugas. Kalau Tenom banjir, for sure Beaufort akan banjir juga. Mudah-mudahan cepatlah surut. 



1 comment:

  1. Subhanallah...aturan Allah mmg hebat...di Sabah banjir manakala di Selangor pula air semakin surut...

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts