Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Tuesday, March 18, 2014

Jangan Curi Hatiku 9

Episod yang sekian lama tertangguh. Maaf, that's all I can say.



9
Malam yang hening. Hujan turun tak berhenti-henti. Baru saja dia nak mengeluarkan Dunhill di dalam kocek, bahunya tiba-tiba ditepuk.
“Lambat!.” Rungutnya sebaik saja terpandang orang di belakang.
Ikmal sengih tak bersalah. Selamba dia menarik kerusi kosong di hadapan Badri lalu melabuh punggung di situ. “Sorry. Ada hal emergency sikit tadi.”
“Hal apa?.”
“Nina lah. Merajuk tak habis-habis sebab aku salah belikan rempah kari.”
“Hah?.” Mahu tersedak asap rokok Badri mendengar. Kelam-kabut dia mengalihkan rokok yang baru dibakar ke ashtray. Cawan berisi teh tarik kurang manis yang masih berbaki diteguk perlahan.
“Tak tahulah. Sejak-sejak pregnant ni, Nina punya kuat merajuk, masyaallah. Boleh buat pening kepala, sesak dada. Nasib baiklah wife sendiri.” Ini pun tadi Nina dah membebel-bebel dekat rumah sampai kepalanya naik pening. Itu yang akhirnya terpaksa juga dia minta diri nak keluar.
Memanglah dia faham sangat orang perempuan kalau dah mengandung, memang macam-macam perangai pelik muncul. Tapi iyelah, dia punya kesabaran macam tergugat juga kadang-kadang.
Tercebik Badri selesai meneguk minumannya. “Dah ada wife tu, jaga elok-elok. Lagipun relakslah, dia pregnant 9 bulan aje kut. Lepas tu Nina jadi normallah balik.”
Karang jadi macam nasib dia, haru pulak.
“Eh, dah datang ni, kau nak minum tak?,” soalnya bila terperasan Ikmal sekadar duduk menyandar di kerusi.
“Malaslah. Tak selera.”
“Aih, takkan sebab kena bebel dengan Nina kau jadi tak selera?.” Sempat dia mengusik. Tahu sangat Nina dan Ikmal memang selalu macam ni tapi Alhamdulillah, panjang jodoh. Gaduhlah macam mana pun, esok-esok dah okey balik.
“Tak adalah. Kita orang dah dinner kat rumah tadi. Saja aku keluar nak kosongkan fikiran sekejap.”
“Kalau macam tu, jom ikut aku pergi satu tempat.” Cepat Badri melambai pada seorang pelayan di kaunter. Cakap pasal isteri, baru dia teringat. Sejak dia hantar Puan Aisya ke rumahnya, dah masuk tiga hari dia tak datang melawat.
Kak Habsah pun senyaplah tak hantar berita langsung.
“Nak pergi mana?.”
Not sepuluh dihulur pada pelayan yang datang membawa bil. “Jenguk mak mentua aku kejap. Jomlah.”




“Honey, buat apa tu?.” Ceria Farid menyapa. Sebelah tangannya terus mendarat ke bahu kecil Auni Zara.
“Nothing.”
“Sabar, okey. I tahu you sedih.” Ujarnya cuba memujuk. Bahu Auni Zara kini digosok lembut berulang kali.
Bukan dia tak perasan. Sejak mula mereka berdua sampai ke mari, tak pernah dia nampak kekasihnya seorang ni senyum ikhlas atau ceria. Mata Auni Zara tu nampak sayu sangat. Ini sejak mula dia balik kerja, letak kunci, sangkut kot, tanggal stoking, Auni Zara langsung tak bergerak dari tingkap.
Satu senyum kelat terlakar di bibir. Keluhannya yang entah keberapa kali terlepas tanpa sengaja.
“I okey. Don’t worry.”
Farid menggeleng. “No, I know you aren’t okay. I pun tak tahu nak buat apa since benda ni kita dah bincang sama-sama. You setuju dengan cadangan I so I tak bolehlah nak tukar plan secara tiba-tiba, kan?.”
“I tahu.”
Dia faham. Farid kerja dengan orang. Bukan kerja kompeni sendiri yang boleh berhenti bila-bila masa. Walaupun value Farid dekat kompeninya sekarang sangat tinggi tapi iyelah, dekat dunia ni bukan ada Farid seorang aje yang pakar dalam bidang sales.
Good girl, darling. Dah, I lapar ni. Can you cook something for us? I tak pergi lunch pun tadi. Kerja banyak sangat.”
Lambat baru dia mengangguk. Merenung muka lesu Farid buat dia rasa kesian pula. “Sure. You pergi mandi dulu. Dah siap nanti I panggil.”
“Thanks, honey.” Lebar senyumannya sebelum mengelus pipi mungil Auni Zara di sebelah.
“Hurmm..”

Langkah Farid, anak lelaki tunggal Tan Sri Mahmud, menuju ke bilik tidurnya di sudut kanan  dipandang. Entah kenapa, satu keluhan terlepas. Berat.






P/S : Que sera sera...Whatever will be, will be.

2 comments:

cakap aje..saya layan..

Popular Posts