Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Tuesday, July 7, 2009

cuci bersih-bersih ya...4

“Mama.”
Juwairiyah yang kelam-kabut bersiap menoleh juga. Beberapa saat diam, akhirnya dia senyum girang melihat anaknya lengkap berpakaian.
“Nak ikut mama erk?.”
Suri angguk manja. Dia sudah penat disuruh berehat di rumah. Bukan boleh buat apa benda pun duduk seorang.
“Give me the key. Nak panaskan enjin sementara mama siap.”
“In the first drawer. Go get it yourself.”
Suri ikut saja. Mengambil kunci di dalam laci almari dan terus turun. Tidak lama kemudian sudah kedengaran bunyi enjin kereta dihidupkan.
“Sweet , masuk dulu minum. Kita tak sempat ni nak breakfast sampai lunch.” Juwairiyah sudah siap berbaju kurung batik di muka pintu. Dengan sedikit solekan di muka, dia masih nampak muda berbanding usia sebenar.
“Mama hantarkanlah milo untuk suri.”
“Why should I ?.”
“Mama, mana boleh tinggal kereta yang enjinnya dah hidup macam ni. Nanti ada pencuri, macam mana?.”
“Yalah kalau anak mama ni. Saja aje lah.”
Suri sengih. Sebenarnya dia tengah syok layan lagu-lagu di hitz.fm. Malas nak tinggalkan kereta and tanggal kasut lagi.





“Suri?.”
“Kak Anis….”
“Wah, makin cun nampak? Ini mesti dah dapat tackle dua tiga balak kat Uk.”
“Mana ada balak kat sana, kak.”
Anis jungkit kening, hairan. Tak ada balak kat UK? Takkan negara tu cuma ada perempuan kot? Ke Suri maksudkan tak ada balak kat kolej dia?
“Macam mana boleh tak ada balak?.”
“Memanglah tak ada balak kat sana. Ada pokok pain aje.”
“Suri!!!!!.”
Suri sudah tergelak-gelak suka dapat mengenakan pembantu mamanya. Anis tarik muka masam. Perangai suka kenakan orang suri memang tak reti nak hilang.
“Jahat.”
“Bukan jahat, Anis. Anak akak nakal.” Juwairiyah menyampuk. Dia tidak pernah memanggil anaknya jahat. Kalau suri buat hal pun, dia memang akan cakap…bertuah…kalau marah sangat, dia cakap nakal.
“Sorry, kak ju.”
“Hah, itulah kak anis. Suri ni anak kesayangan mama tau so kalau nak cakap suri jahat, jangan cakap depan mama.” Sempat lagi suri berbisik sebelum dia menurut mamanya masuk ke dalam bilik pejabat kecil di bahagian belakang dobi.
Anis cuma ketawa dan meneruskan kerjanya membasuh pakaian yang sedia tersusun berpuluh plastik di tepi mesin.




“Suri tolong jaga kaunter erk. Mama ada hal nak keluar kejap.”
“Mama nak uruskan apa?.”
“Ada hal kat bank. It wouldn’t take long. Just one hour. Lepas tu, kita pergi makan lunch. Okey?.”
“Mama belanja lah.”
Juwairiyah besarkan mata. Sengaja mengusik. Suri membalas membeliakkan matanya yang galak menikam dengan biji mata hitam bersinar.
“Kalau mama nak makan pau sebiji dua aje untuk lunch nanti, I’ll treat you. How about that?.”
“Hmm…padahal ada lagi pocket money pak usu bagi suri kan before he left? Entah-entah nenek pun ada donate.”
“Agak-agaknya?.”
Juwairiyah terus mencapai kunci kereta dan beg tangan di atas meja. Dia tahu Faiz memang akan berikan anaknya duit poket setiap kali dia datang ke rumah. Bagi tu pula bukan alang-alang. Kadang-kadang sampai beratus. Maknya pun sama. Murah hati sangat kalau dengan suri. Duit yang dia kirim, suri juga yang akhirnya dapat.
“Mama nak jalan. Please take good care of this dobby.”
“Don’t worry. I’ll be here all the time. Watching all of them do their work out there.”
“I hope so.”
“You can count on me. Kalau ada apa-apa mess, suri berani belanja mama makan kat hotel lunch nanti.”
“Hah, mengaku pun dia ada banyak duit.”
Suri menepuk dahi. Terlepas cakaplah pula.

No comments:

Post a Comment

cakap aje..saya layan..

Popular Posts