Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Sunday, October 24, 2010

Mr & Mrs BFF 54

Dah baca yg sebelumnya? Ep 53? Kalau belom, jangan baca ep ni. hehe..tetiba merajinkan diri upload sampai 2 ep dlm sehari...mahunya tak komited gitu...


“Kamu apa khabar?.”

“Alhamdulillah. Saya masih begini, mak cik.”

Kepala Kamariah lekas memusing. Tepat menghadap wajah suram itu. Dia merasakan air matanya sudah berebut mahu keluar dan membasahkan pipi namun dia cuba untuk bertahan.

“Mishah dah tak nak panggil mak ke?.” wajah suram Amishah diusapnya dengan ibu jari.

Selepas perpisahan Khusyairi dan Amishah, menantu kesayangannya ini, baru sekali dua dia dapat meluangkan masa datang ke rumah kayu ini. Dia sibuk dengan urusan kerja, dengan urusan rumahtangga. Apalagi sejak kebelakangan ini tahap kesihatannya semakin merudum jatuh.

Pertama kali dia dan suaminya datang dengan niat mahu melawat Amishah, bekas menantunya ini tiada di rumah. Masih sibuk menguruskan aktiviti perkhemahan di sekolah. Tapi hari ini dia muncul mahu menyampaikan rasa hatinya.

Semalam Khusyairi menelefonnya. Mengeluh keadaan dirinya yang semakin tidak menentu. Seringkali hampir demam dan kesunyian. Rasanya, dia tahu apa sebenarnya yang berada di dalam hati anak lelakinya itu.

“Dah hilang kelayakan untuk Mishah panggil macam tu. Mishah bukan menantu mak cik.”

“Mishah.”

“Tak apa. Panggil mak cik ke, mak ke…saya tetap akan sayang mak cik. Saya kenal mak cik sejak kecil sampai dah besar, sempat pula jadi menantu mak cik, saya tahu mak cik baik. Macam mak saya sendiri.”

Ah, nampaknya Amishah semakin jauh dengannya. Sudah membahasakan dirinya ‘saya’…memanggilnya mak cik.

“Mak minta maaf atas kesilapan Ri. Mak yakin dia dah buat kesilapan paling besar.”

Senyuman Amishah mekar di bibir. Tiada gunanya pun membicarakan benda yang sudah jauh tertinggal di belakang. Past is past. Just leave it behind. Itu prinsip yang menguatkan dirinya selepas berpisah dengan Khusyairi. Kini dia mesti lebih berfokus kepada apa yang akan dihadapinya pada masa depan.

“Benda dah berlalu, mak cik.”

“Kalau ada ruang untuk bersama lagi pada masa depan?.” Dia boleh memujuk dan menyedarkan Khusyairi kalau itu perlu untuk menyatukan semula ikatan yang sudah terlerai ini.

Amishah lekas menggeleng. Mengulangi sesuatu yang menyakitkan? Itu sama seperti membelah hati yang sudah hancur berderai. “Luka yang lama pun tak sempat nak sembuh, saya tak sanggup nak dapat luka baru.”

“Nak.” Tangan Amishah dicapainya. “Mungkin hubungan kamu masih boleh diperbaiki. Berbincanglah dulu elok-elok. Mungkin bukan hanya silap sebelah pihak.”

“Bukan silap Ri? Itu maksud mak cik?.”

“Tak..bu..”

“Mungkin memang bukan salah dia. Saya yang silap. Saya yang tak cukup baik untuk dia. Jadi apa gunanya nak teruskan?.”

“Mishah…”

“Saya dah fikirkan benda ni masak-masak. Bila saya dilepaskan, maksudnya saya bukan yang dia mahukan.”

Kamariah semakin buntu. Amishah sudah lain pendiriannya kini. “Macam mana dengan baby kat dalam tu? Dia perlukan papanya.”

“Kalau Ri memang masih ingat dan sudi tengok baby ni, saya tak ada halangan. Saya benarkan mereka berjumpa.”

12 comments:

  1. huu.. sedih. masing2 salah dlm hal ni.

    er.. kak tyea. kalo 3 entri or lebih dlm 1 hari boleh? hehehe.. pape pn thanks upload lg 1.

    ReplyDelete
  2. layan sj klu n3 terlebih pn hahaha..g best muehehe,,,vitamin untk hr mggu yg indah ahakss,,,tp sedey la,,xkn xruang n pluang g untk mishah n rie bersatu huhuhu (~,^)

    ReplyDelete
  3. hana : amboi,sampai 3 gitu yer..hehe..tp mana tahu nnti angin tiba2 dtg, boleh post smpi 3 sekali pun..haha..

    anonymous : alhamdulillah, sampai jd vitamin..hehe..

    ReplyDelete
  4. sian kt shah....tp nk dy ngn khusyairi jgk....hehehehehe
    kak tyea,bile nk abes ni??
    tak sabar nk tggu ending dy.....
    lmbt lg ke???=)

    ReplyDelete
  5. alahai......cedihnya............masing2 berlawan dgn perasaan...........

    ReplyDelete
  6. Iman : Lama g tau...sebab masih byk bnda ada dlm kepala ni, tunggu nak kuarkan (x taw bila klu saya ni..hehe..)...

    ReplyDelete
  7. salam tyea.
    cedihnya n3 kali nie.
    pe2 pn thnks 2 tyea cz ttp gak upload 2 n3 dlam 1 ary.
    xkan dah xde hrpan misyah ngn kusyairi berbaik balik????
    nk sgt dyeorg baik balik...pzzzzzz

    ReplyDelete
  8. hakim : salam kembali...jgn sedih2...hehe

    ReplyDelete
  9. x kisah la 2 n3 ke... janji ada n3 baru... sedih2... sorg cam tu, sorg cam ni... berlawan perasaan... bila la nk terus terang... kasi clear itu masalah... talk thru heart...

    ReplyDelete
  10. salam, kak tyea... taknaklah sedih memanjang citer ni... letih membaca dan rasa agak tertekan gak bila bacer Ri & Shah dlm sad & bad mood...

    hopefully ada effort drp Ri utk sedar dan admit kesilapan dia..seterusnya get back to Shah.. may b citer hal sebenar kat parents dia ke.. or try utk berenti keje dan cari keje lain kat semenanjung...

    Shah pun hopefully buleh jadi mcm masa depa kawan dulu, awat sedih memanjang jer bila jd isteri sedangkan dia cikgu yg aktif sblm ni.. jgn asyik fikir negatif jer...

    sorry, sedap jer komen panjang2... suker jln citer sbb dah follow dr awal... ada few things x puas hati tp tetap akan follow gak citer ni...

    thanks!!! keep on writing!!

    ReplyDelete
  11. ibu hafiz : Tak apa..terima kasih atas feedback n cdgn tu..hihi..itu tandanya awak memang pembaca yg baik..hihi..

    ReplyDelete
  12. thanks kak tyea coz reply...

    hehehe...rasa mcm nak komen lagi, abang Am, abang Amishah tu kalau tak silap lawyer, kan?

    naper dia tak siasat hal sebenar dan advice Amishah & Khusyairi?? kan dia sayang adik dia..he should do sthing for their sake! Citer dia dgn budak yg g interview pun masih tergantung.. ada terjadi antara mereka berdua??

    tak sabar nak tunggu n3 seterusnya...

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts