Klik?

Maha Suci Allah

Maha Suci Allah

Kata saya...

MAAF. MAAF. MAAF.

1. Andai terlewat update.
2.Andai terlalu pendek.
3.Andai tak memuaskan hati.

Tuesday, May 25, 2010

Mr & Mrs BFF 29

Salam alaik..wakaka..baca karut-marutan aku dulu yer..cepat bebenor aku nyambung yer..korang jangan, ini aku bersusah-payah menyambung tau..balik-balik aje dari kampung tadi, terus check blog..then teringat nak sambung cepat sedangkan stok cerita dah abes so aku pun bertinggunglah depan pc ni sejak tadi...cari-cari idea mengarut..wakaka..okey, napa aku baik semacam aje ni erk?? macam dah tiap hari aku upload..wakaka..sebenarnya tadi aku malas nak sambung tapi teringat ini malam terakhir aku duduk ngadap pc so kesiankan korang...ceh, cakap macam nak pergi mana jer..act,esok petang pc ni akan berpindah tuan sebentar..sementara aku g jalan-jalan kat semenanjung M'sia so akak aku akan guna..aku malas nak membebankan diri angkut laptop ni sekali..wakaka..korang cuma akan jumpa aku selepas 5hb Jun..wakaka...itu pun kalau berkesempatan nak online dekat kampung tu hah..okeylah, jemput membaca ya...hana_aniz, iman, nurul nuha, aqilah, sala, iffah, alreinsy, wendy, miz ruha, anakuale, shima, akak, aini, greeny gurlz, eija, miz nnz, haruhi, anonymous...yang tak tersebut nama, jangan merajuk..hihi..

Selesai menjamu selera di sebuah restoran, Amishah dibawa pula berjalan-jalan di sekitar Jalan TAR. Kata Khusyairi, ini sajalah peluangnya membeli-belah kain untuk dibuat baju kurung atau kebaya.

“Ish, kenapa baik semacam aje ni, Ri?.” Tangan Khusyairi yang kejap memeluk pinggangnya disentuh mesra.

“Baik semacam?.”

“Yelah. Aku tak minta pun nak shopping. Tiba-tiba kau tawarkan diri nak temankan ni, musykil pula.”

Hidung Amishah dicuit nakal. “Ada ke patut berprasangka dengan suami sendiri, yang? Tak suka ke aku jadi baik macam ni?.”

“Tak adalah cuma..”

“Dah, jangan nak simpan-simpan perasaan syak tak bertempat tu dalam dada. Aku nak temankan kau shopping sebab entah bila pula baru aku dapat bawa kau ke sini. Kalau aku balik sini, aku cuma nak memerap dalam rumah dengan kau. Malas nak turun KL. Atau kalau kau cuti, kau yang kena datang dekat rumah kita di Sabah tu. So, logik tak kalau kita pergi shopping sekarang?.”

Jawapan panjang lebarnya disambut dengan sendu Amishah pula. kali ini isterinya pula yang menimbulkan rasa aneh.

“Sayang, kenapa ni?.”

Sendu tangisnya walau cuma perlahan namun tetap membuatnya agak cemas. Menyedari ada mata-mata yang mencuri pandang, Amishah ditariknya masuk ke dalam kereta.

“Hush, baby..dear..kenapa ni? Marah aku ke? aku terlepas cakap ya?.” Pujuknya dengan elusan tangannya di kedua bahu Amishah.

Bila Amishah tidak bereaksi, ditariknya tubuh itu ke dalam pelukan. Dalam kepala, fikirannya kembali memutarkan semua yang telah dia ungkapkan sebentar tadi namun setahunya, tiada satu perkataan yang dianggap boleh mengguris hati isteri kesayangannya ini.

“Okey, honey, aku minta maaf kalau kata-kata aku tadi yang buat kau sampai menangis. Aku main-main aje.” Pujuknya sekali lagi. Pelukannya dileraikan. Dagu Amishah diangkat minta menghadap dirinya.

“Ri..”

“Ya, sayang.” Setitis dua air mata yang mengalir dikesat dengan hujung jari. Comel pula Amishah dengan muka dan mata yang merah begini.

“Kau tau tak aku sayangkan kau?.”

“Tahulah, yang. Sayang cintakan aku, kan?.”

“Lebih dari tu. Aku cintakan kau, sayangkan kau, lebih dari aku sayang diri aku sendiri.” Ucap Amishah sedikit beremosi. Jari-jemarinya bergerak ke seluruh wajah Khusyairi.

“Dah maklum dah, dear.” Melihat riak wajah Amishah sudah agak tenang, dia terfikir mahu bergurau. Mahu menghilangkan ketegangan yang wujud tadi.

“Ri? Darling?.”

“Hurm..”

“Boleh aku..”

“Nak peluk?.”

“Tak.” Manja.

“Hurm..nak nangis lagi? Nak pinjam bahu aku lagi?.”

“Tak nak.” Lebih manja.

Khusyairi mengukir senyuman. “Habis tu, nak minta aku belanja makan lagi?.”

“Err..bukanlah.” Dua kali ganda manja. Siap dengan gaya tamparan manjanya sekali.

“Nak balik hotel? Nak…”

“Ish, gatal!.” Bahu Khusyairi sekali lagi jadi sasaran. Dia cuma mampu menyeringai memandang Amishah memuncungkan bibir.

“Okey, main-main aje. Sayang nak…oh, okey, nak teruskan perjalanan, nak pergi shopping ya? Okey, kita gerak ya. Duduk elok-elok, aku pakaikan seat belt dulu.” Ujarnya bersama kenyitan nakalnya.

Dia sudah bersedia mahu mencapai tali pinggang keselamatan untuk Amishah apabila tubuhnya ditarik lekas Amishah ke dalam pelukan. Buat seketika dia terkaku dengan mata tidak berkelipnya.

“Yang?.”

“Ri, boleh aku..err…”

“Apa dia, yang? Cakaplah. Asal jangan minta aku tinggalkan kereta ni dekat sini dan dukung kau sampai ke hotel sudahlah.” Sempat lagi dia mengusik namun bibirnya terkunci bila terasa bahunya jadi serangan cubitan manja Amishah.

“Kenapa pula kalau aku nak minta kau buat macam tu tak boleh?.”

“Err…beratlah, yang. Mahu aku pengsan tengah jalan tu.”

Amishah membeliakkan mata. Pelukan dileraikan segera. Bertatapan beberapa ketika, bahu Khusyairi juga yang jadi sasaran.

“Berat? Sampai hati kata orang macam tu.”

“Ish, tak adalah. Aku bergurau aje tu, yang. Janganlah kecil hati.”

“Tahulah orang ni dah gemuk. Perut dah naik.”

Amishah berpaling menjauh. Matanya dihadapkan ke arah luar. Hanya ada beberapa orang manusia lalu lalang entah ke mana di luar sana. Ada yang singgah ke kedai kasut dan selebihnya meneruskan langkah.

Khusyairi tepuk dahi. Menyesal tersilap bahan gurauan. Perempuan, bab-bab berat badan memang sensetif. Emaknya pun begitu. Pantang dikata berisi, habis dibebelnya orang.

Perlahan saja dia mendaratkan tangan ke bahu Amishah. “Darling?. Janganlah merajuk. Aku main-main aje. Bergurau aje. Aku boleh apa angkat kau sampai ke hotel tu. Jangan merajuk ya.”

“Tak payah nak ambil hatilah.”

“Alamak, sayang janganlah merajuk. Aku bergurau.”

“Tak nak.”

“Alah, please forgive me, dear. Tak ada niat langsung aku nak permainkan kau. Sorry?.” Khusyairi menekap kedua telapak tangan di belakang Amishah. Susahnya kalau isteri dah merajuk.

Senyap. tiada reaksi daripada Amishah.

“Honey, janganlah macam ni. Tak baik tau. Aku kan nak mengusik aje. Nak bergurau dengan isteri. Sorry ya? Please, honey? Gurauan aje tu.”

Amishah tiba-tiba berpusing. Dengan senyuman nakal di bibir. “Betul?.”

Bagaikan terlepas dari bebanan hutang, Khusyairi senyum lebar dengan kepalanya diangguk bersungguh-sungguh. Bahagia melihat reaksi Amishah.

“Betul, yang. Jangan merajuk ya. Nanti meranalah aku dekat Sabah tu kalau kau tak nak layan aku.”

Amishah ketawa perlahan. Suka dapat mengenakan Khusyairi. Ingat dia aje yang boleh pakai taktik pura-pura merajuk?

“Okey tapi dengan syarat…”

“Syarat?.”

“Hurmm…syaratnya, kau kena belanja aku makan ais krim dekat hotel nanti. Nak makan yang sedap-sedap.”

“Makan ais krim? Nanti..”

“Nanti apa?.”

“Eh, tak ada..tak ada..nak makan ais krim ya? Boleh, nanti aku belanja. Nak yang mahal pun tak apa. Asalkan sayang tak merajuk.”

Amishah senyum puas. Bagaikan anak-anak kecil, satu ciuman tanda terima kasih singgah di pipi suaminya.

“Ri..”

“Ya, sayang?.”

“Err..boleh tak kalau aku…”

“Kalau sayang apa?.”

Dengan senyum malu-malunya, Amishah mengesat peluh yang tiba-tiba terbit di hidung. Segan.

“Boleh tak kalau aku panggil kau abang?.”

“Hah?.” Dengan mata terbeliaknya.

“Kenapa? Tak suka ke?.”

“Tak suka?.” Khusyairi mengerut dahi. “Sayang….abang dah lama tunggu nak gelarkan diri abang macam ni lepas kita dah pasti dengan perasaan kita ni.”

“Betul ke?.” Teruja dia bertanya.

“Panggil sekali lagi.”

“Abang.”

“Lagi…”

“Abang.”

“Lagi?.”

“Abang!!!!!!!!!!!!!!.”


14 comments:

  1. hahahaha..kelakar laaa...lg2..uh..lambt lg laaa yerk nk n3 br nih?

    ReplyDelete
  2. hik..hik..hik..
    tiap kali bce n3 syah ngan ri, cnfirm sengih smpai telinga...
    =p
    -liyana-

    ReplyDelete
  3. hahahahahah.. kelakar dan comel!!

    ReplyDelete
  4. alaaaaaaa.....lama ag la ni???
    time tu nick bru start cti...
    naik cuti nnt,nk jamak suma.....
    qadak blik yg tertggal nnt..
    hihihiiii

    1st time kmen ni...
    lalalaaaaaaa

    >>niCk<<

    ReplyDelete
  5. tersenyum baca n3 kali nih... suka2... tp nape sket sgt... akan sentiasa sbr menunggu new n3... huhuhu

    ReplyDelete
  6. Sweet lah dorg ni:D

    ReplyDelete
  7. wauh.....cerita ni memang fresh larr...x macam citer2 lain...idea yg bagus...rasa sgt selesa ngan bahasa dorg nih walaupun dorg ber'aku' and ber'kau'...haha....

    ReplyDelete
  8. hehehe,,,,,
    suke2.....

    nk lg,,,

    ReplyDelete
  9. best... romentik nyer... tp kte musykil la.... nape ri tak ckp dia da kwen ek....
    hurmm.... takmo gaduh plak pas nie.... dowang sangat bahagia...

    ReplyDelete
  10. hahahahaha..
    skali amishah teriak daa...
    good job tyea..
    ai suker biler yu buat lawak...hahahahaha

    ReplyDelete
  11. ayak tyea..
    sweet lor...heheh

    ReplyDelete
  12. hahaha..........bestlah ri dgn misha.......
    misha tak perasan yg dia dah mengandung dah ni..........
    apapun, akak follow.................

    ReplyDelete
  13. sampai 5hb jun..alaaa x best r kalo cam nie..merana org dibuatnye...daah laa tiap ari kite tunggu citer neh...hik3....hmm nanti kalo dah gi semenanjung uh...singgah r kat mane2 cyber cafe pon...hik3
    leh sambung n3...:)

    ReplyDelete

cakap aje..saya layan..

Popular Posts